Ген. Зарудницки: Конфликтът в Украйна може да прерасне във война в Европа

Развитието на конфликта в Украйна може да доведе до разширяване на участниците с „прокси силите“, използвани за военна конфронтация с Русия, или да се превърне в широкомащабна война в Европа. Това пише в статия за списание „Военна мисъл“ началникът на Академията на Генералния щаб генерал-полковник Владимир Зарудницки, съобщава ТАСС.

„Днес е трудно да се предвиди по-нататъшното развитие на ситуацията, свързана с нарастването на противоречията, чието разрешаване практически винаги води до използването на военна сила. Не може да се изключи възможността за ескалация на конфликта в Украйна – от разширяването на участниците с „прокси силите“, използвани за военна конфронтация с Русия, до широкомащабна война в Европа“, смята ген. Зарудницки.

„За да отслабят нашата държава, Съединените щати и западните страни се опитват по всякакъв начин да дестабилизират обществено-политическата ситуация в Русия, използвайки религиозни, етнически и цивилизационни противоречия, което може да доведе и до използване на военна сила“, посочва началникът на Академията на Генералния щаб.

Ген. Зарудницки добавя, че по време на протичащия процес на трансформация на съществуващия световен ред са възникнали много нови съюзи и двустранни междудържавни отношения. „В същото време не се случи сериозно разцепление в света, което доведе до появата на голяма група неутрални държави, които се стремят да постигнат политическа и военна независимост (автономия) от Съединените щати и техните съюзници. С редки изключения, това са краткосрочни съюзници на Русия, но със сигурност са дългосрочни противници на Запада. Потенциалът на тези страни в качеството им на наши съюзници, включително военният, трябва да се вземе предвид при планирането на мерки за осигуряване на военната сигурност на нашата държава“, подчертава началникът на Академията на Генералния щаб. Зарудницки уточнява, че „отделни страни от африканския континент, редица страни от Латинска Америка и Югоизточна Азия представляват несъмнен интерес в тази област“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *