Политологът Първан Симеонов: Паника тресе ГЕРБ преди местния вот! Ето кой е най- големият им СТРАХ:

Балотажите са най- голямата опасност за ГЕРБ на местните избори през октомври. Именно тогава управляващите рискуват да отнесат мощен протестен вот. Това заяви в свои коментар политологът Първан Симеонов.

Борисов определено е разтревожен от факта, че загуби няколко големи области на евроизборите – Плевен, Добрич, Ямбол. Защо загубихме, след като сме вкарали толкова много пари в тях, риторично попита той. Хората вече не се впечатляват от строежите, заяви премиерът на Националния съвет на партията си. Разбира се, че не се впечатляват – на всички е ясно, че строежите и ремонтите са само оправдание за грабене на милиони евро. И дори не се стараят, поне от кумова срама, да изпълнят проекта горе- долу прилично, че да замажат очите на народа.

Най- голямото предизвикателство за ГЕРБ са трите най- големи града – София, Пловдив и Варна. Безобразните ремонти в центъра на столицата за стотици милиони лева сериозно разклатиха позициите на Йорданка Фандъкова. Засега тя все още не е коментирала дали ще се кандидатира за още един мандат. Но евентуалното й издигане крие сериозни рискове за ГЕРБ. Особено ако като опонент на Фандъкова се появи силен кандидат като Мая Манолова.

В Пловдив почти сигурно Борисов няма да подкрепи за трети мандат кмета Иван Тотев. И това беше заявено много ясно от премиера на Националния съвет. Предполагаше се, че Европейска столица на културата почти сигурно ще гарантира преизбирането на Тотев. Но след чутовните скандали покрай организацията на събитието, както и превръщането на центъра на града в занемарена строителна площадка, светлото бъдеще на Тотев рязко почерня. Разбира се, това не са единствените причини. Менда Стоянова призна за сериозни проблеми в структурите на партията в Пловдив, както и че „някои хора са се самозабравили“.

Кметът на Варна Иван Портних също си навлече гнева на съгражданите си след поредица от издънки за милиони, като последната беше ексцентричното кръгово за над 100 милиона лева, което пропадна при първия дъжд. И то часове след като беше официално открито от премиера Борисов.

Единственият коз на ГЕРБ е, че в София и Пловдив досега са печелили винаги „десни“ кандидати. Ако обаче БСП издигне мажоритарни кандидати, които да се харесат на по- широк кръг, имат реални шансове за победят ГЕРБ на балотаж. Борисов го знае и затова се страхува, коментира още Симеонов.

Ако БСП успее да спечели в няколко областни града, това ще е голям пробив за опозицията. Да не забравяме, че те вече го направиха на евроизборите – в Плевен, Добрич, Ямбол, а във Велико Търново, Видин и още няколко града бяха почти на кантар с ГЕРБ.

На миналите местни избори ГЕРБ спечелиха почти навсякъде, а БСП се претърпяха тежък провал. Така че сега пред управляващите задачата е изключително тежка – да запазят влиянието по места.

Борисов си знае, че победата на евроизборите не представя реална картина на настроенията сред народа. Избирателната активност ще бъде доста по- голяма, а това означава, че манипулациите ще са по- трудни. Ще излязат да гласуват не само верните им служители в държавната и общинска администрация със семействата им. Не случайно се е заел да „прочиства“ партията, като започна от най- близкият си човек – Цветан Цветанов. Наред са кметовете на Банско и Сандански, за които се смята, че са протежета на бившия втори в ГЕРБ. Целта е да се покаже, че партията се пречиства и че „изедниците“ ще бъдат наказани – доста нелепо, като се има предвид, че лидерът им трябва да започне най- напред от себе си.

Борисов обаче явно вече има план, тъй като на Националния съвет на партията заяви: „Измислил съм го как ще стане“. skandalno.net

Надя Колева, skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. БСП губят местни вотове заради слабите си организации по места. В някои от тях има твърде много окопана стара номенклатура, която дори да е известна на част от гласуващите, за останалите изглежда износена, безидейна и хилава. Това ги прави слаб противник и оставя гражданите без избор. „Младите“ им попълнения са още по-зле. Самата идея, че всички партии след 1990г възникваха като алтернатива на бившите комунисти, ги поставя в положение на нещо изхабено. Пречупването, което се получи на евроизборите също се дължи на тези ретроградни елементи, които играха за ГЕРБ и срещу новото ръководство. България е бедна страна и би трябвало да има силна лява партия, но това няма как а е БСП, нито люспите ѝ АБВ, Движение 21 и т.н. Вредителите определили се за патриоти, нанесоха сериозен удар на българското самочувствие с безпринципните си колаборации и боричканията си. Техният електорат също е ляв, силно разколебан. Ако Бойко не беше Бойко, 100 години щеше да управлява, но простотията е дразнеща, а арогантността двойно. Кое може да ни обедини, има ли такова общо кратно? За сега е апатията и скоро ще закрием България.

  2. ЗА ДА СПАСИМ БЪЛГАРИЯ ОТ БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦА ТРЯБВА ВСИЧКИ МАСОВО ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА БСП НЕ ЧЕ СА ПО ХУБАВИ А ТАЗИ Е ЕДИНСТВЕННИЯ НАЧИН ДА СЕ СПАСИМ ОТ БЪЛГАРОУБИЕЦА МАФИОТ БОРИТОВ И ТОГАВА ДА СЪЗДАДЕМ ГРАЖДАНСКИ ПАРЛАМЕНТ СЪС ИСГАНЕ ЗА ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЗА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА ЗА СМЯНА НА СИСТЕМАТА НА УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ БЕЗ ПАРЛАМЕНТ И БЕЗ ПАРТИИ ИЗЯДНИЦИ ЧИСТА И СВЯТА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА СЪС НАРОДНИЯ НИ ОБИЧАН ПРЕЗИДЕНТ РУМЕН РАДЕВ НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е САМО СЪС БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ И НИКОГА СЪС НИКОГО НЯМА ДА Я ЗАМЕНИМ ДОКАТО НИ ИМА НА СВЕТА

  3. ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БРАТСКА СЪРБИЯ БРАТКО СРЕТЕН ЙОСИЧ ЦЕЛИЯ БЕДЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД ТЕ КАНИМ НА ГОСТИ В БЪЛГАРИЯ ЗА СМЕТКА НА НАРОДА ВСЕКИ ДОМ Е ОТВОРЕН ЗА ТЕБЕ СЪС НАДЕЖДА ДА ДОЙДЕШ ПО БЪРЗО ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ – ЦЕЦО ТЪПОТО ЗАКУПИ АГЕНЦИЯ ФОКУС СЪС 4 ТОНА СЮДЖУК ЩЕ ПРАВИ АГЕНЦИЯ ЗА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ СРЕЩУ БРАТСКА РУСИЯ БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦА ГО ИЗТИРИ ОТ ГЕРП ЕЛА ДА МУ ОТРЕЖЕШ ЛЕНТИЧКАТА ЗАЩОТО Е МНОГО САМОТЕН ДАЖЕ ЦАЦАРАТУРАТА И РЪЙБАЛА НЕ КАНЯТ СЪДА В СТРАЗБУРГ ДА ПРИСЪСТВА ТЪЖНО Е НАЛИ ЕЛА ПОНЕ ТИ СРЕТЕН ЙОСИЧ ДА ПОЗДРАВИШ ЦЕЦО ТЪПОТО ЧАКАМЕ ТЕ СЛАВА БРАТСКА СЪРБИЯ КОСОВО Е СЪРБИЯ

  4. Поздравления за обективния анализ на П.Симеонов!Все още не мога да повярвам, че той е авторът на тази статия, защото довчера възхвалява лидера на шайката герб! Дано се провалят на местните избори! Ако БСП издигнат за кметове независими кандидати, както направиха на президентските избори(като ген.Румен Радев) с герб е свършено, както стана с НДСВ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *