Ето го Предателския Договор за Покупката на Американските F-16! Плащаме Милиарди за Трошки от Моргата!

Модел F-16, но с драстично орязани бойни и летателни възможности, от който производителите му би трябвало да се срамуват. Това ще купи България от САЩ според вече сключения договор между двете страни. Това стана ясно днес, след като в медиите изтече споразумението между двете държави. Цитираната в договора цена е 1,2 млрд. долара (2,1 млрд. лева), но по-долу в същия договор йезуитски е добавено, че въпросната сума не е окончателна. А според експерти сделката може да набъбне с още около 1 млрд. лева.

Нека разгледаме от какво се лишава България, приемайки американската оферта:

– Отказваме се от цялото въоръжение „въздух- земя“. То включва 27 свободнопадащи бомби Мк 82 с взриватели, шест учебни бомби, както и цялостен комплект от системи за насочване и преоборудване. Американците все пак ни оставят няколко бомби, но не и модерното оборудване за тяхното насочване, което ги прави абсолютно неефективни на бойното поле.

– В орязания модел F-16, който България ще получи е намален броя на ракетите „въздух- въздух“, а ракетите за близък бой са съкратени наполовина – от 24 на 12.

– От 48 на 26 е намален и броят на пусковите релси, без които ракетите „въздух- въздух“ няма как да полетят от самолета.

– Пет пъти е намалено количеството на резервните части и консумативи за изтребителите.

– Според договора ще получим един резервен двигател вместо задължителните два

– Договорът не ни дава задължителния лиценз за поддръжка. Затова изтребителите няма да могат да се ремонтират у нас и дори за най-минимален или козметичен ремонт ще трябва да плащаме отново на американците.

– Тренажорите за авиобазата в Граф Игнатиево ще бъдат с по- нисък клас от първоначално заявения от страната ни. Намален е също броя на обучаваните пилоти – от 16 на 12. Намален е и броя на техническия персонал.

И сега една от най- фрапантните точки в договора: България ще плати изцяло за своя сметка разходите за транспорта на изтребителите, както и складовите разходи по престоя им в САЩ след като излязат от завода-производител. Някога си. 

Освен това, държавата ни трябва сама и за своя сметка да изгради специфичната инфраструктура за въпросните изтребители, както и да плати за предно оборудване на базата в Граф Игнатиево. Цената за това възлиза на 200 млн. лева. И няма как да си ги спестим, защото без това оборудване, изтребителите няма как да излитат.

Американците са проявили и една странна претенция – руските самолети на въоръжение у нас Миг- 29 да бъдат преместени от авиобазата в Граф Игнатиево на друго място, тъй като… не можело да се използват съвместно с техните F- 16. Колко ще ни струва тази прищявка на янките, засега не е известно.

Пак според договора първите шест изтребителя F-16 трябва да получим през 2023 г., а последните два в началото на 2024 г. Както е известно, бойните машини още не са произведени, тъй като заводът, който трябва да ги направи, влезе в експлоатация съвсем наскоро.

Вчера президентът Радев предупреди, че покупката на американските изтребители ще е напълно безсмислен и безполезен харч, ако страната ни не получи пълния пакет от военно оборудване и снаряжение, предвидени в комплекта на тези самолети.

Очевидно при сключването на този договор политическите мотиви са надделели над разума“, бе категоричен държавният ни глава.

Това брутално орязване на бойното снаряжение прави тези изтребители небоеспособни и нерентабилни. Те на практика няма да могат да се ползват за нищо друго, освен за обучение и еър полисинг (въздушна полиция).
Не по- малко скандално е и настояването на американците да им платим осемте изтребителя на 100% авансово. Плащаме веднага, а ги получаваме след 4-5 години. На което финансовият ни министър Горанов отривисто и с комсомолски плам заяви, че държавата ни ще трябва да изтегли заем, но сме можели да си го позволим.

Ето и реакцията на началника на кабинета на президента Димитър Стоянов, след като стана ясно как е бил орязан бойния и летателен пакет на F-16: „България ще получи самолети, чийто способности са сведени до тези на аеропланите, използвани преди 1913 г. и по време на двете Балкански войни. Въоръжението на самолета е изключително слабо. Видях договора и мога да кажа, че са намалени двигателите“.

Малко след като излезе информацията за орязания пакет, който няма нищо общо с това, което държавата ни първоначално е поискала, военния министър Красимир Каракачанов… подписа договора за покупката на осемте F- 16. Предстои същият да бъде ратифициран от Народното събрание. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. С две думи – НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО! Деянието е извършено при пълна вменяемост и съответно подлежи на съдебно преследване, когато България спре да бъде наблюдавана и съдиите ни станат български съдии с достойнство и чест, може и без тоги.

  2. СРЕТЕН ЙОСИИИИИИИИЧ ! ИДВААААААААААААААЙ ! _ ВРЕЕЕЕЕЕЕМЕ ЕЕЕЕЕЕ!

  3. С ТЕЗИ НАРОДНИ ПАРИ БОЙКО БЪЛГАРОУБИЕЦА СИ КУПИ ВЛАСТ ЗА ДА УНИЩОЖИ СПЯЩИЯ ОПРОСТАЧЕН НАРОД КОЙТО НЕ ИЗЛИЗА ДА ГО ИЗХВЪРЛИ И ЖАЛКА БЪЛГАРИЯ

  4. ПРЕДАТЕЛСКИЯ ДОГОВОР Е НЕКРОЛОГА НА БЪЛГАРИЯ РАЗПИСАН ОТ БЪЛГАРОУБИЕЦА МАФИОТ СВЕЩА БЪЛГАРИЯ ИЗГАСЯ

  5. Хей,народе събуди се.Не позволявайте този договор да се ратифицира.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *