Борисов задушава финансово БСП, за да я Подчини или Унищожи! Ето я новата коалиционна Патерица на ГЕРБ:

Формулата „1 лев за глас“ ще задуши единствената опозиционна партия БСП и ще заложи бананова кора на новия популистки политически проект на Слави Трифонов и Мая Манолова. А партийната система на България ще се разпадне. Решението „1 лев за глас“  вече е взето.

Нищо не налагаше партийната субсидия да се ореже точно в този момент. Още по-малко пък така – селската и без нито един сериозен мотив. Но работата е свършена – народните представители на мнозинството, с подкрепата на ДПС, „Атака“ и „Воля“, гласуваха държавната помощ за партиите да се редуцира от 11 на 1 лев за глас. А тъпото упорство, с което ГЕРБ прокара тази промяна, въпреки очевидните щети за цялата политическа система и за демокрацията в страната, повдига много въпроси.

Как се стигна дотук?

След неуспешния опит за преврат на „Позитано“ 20 за смяна на лидерката Нинова и ръководството, стана ясно, че левите колаборационисти в Столетницата, които влязоха в тайна коалиция с ГЕРБ, губят битката за овладяването на БСП. Загубата на Гергов и компания беше двойно по-голяма загуба за Борисов, който на всичко отгоре олекна и с пари. Да овладее най-страшния си противник БСП отвътре – това беше най-краткият път на Борисов за удържане на властта – чрез бъдеща коалиция с БСП. Но не БСП на Нинова, а БСП на Гергов, Станишев, Миков и сие. Твърдото опозиционно поведение на сегашната соцлидерка лиши Баце от тази възможност. С Корнелия той не може дори да диша въздуха в една стая, докато със Станишев добре се погажда. Двамата си разменят любезности. Щом се чу, че Сергей е предложен за председател на ЕП, Борисов го подкрепи отривисто и с „две ръце“. А Сергей му върна жеста, като мило заключи, че „Борисов е израснал и вече не се държи като политик, а като зрял държавник“. „В някакъв смисъл и двамата сме възмъжали и помъдрели с годините. Когато става въпрос за интереса на България, аз мога да работя с г-н Борисов“, размекна се „социалистът“, като не пропусна пътьом да стрелне партийната си врагиня Нинова.

Тези политически милувки между Сергей и Бойко обаче няма как скоро да бъдат осребрени при сегашната конюнктура в соцпартията. И това наложи Борисов спешно да пристъпи към план Б, който предвижда финансовото задушаване на БСП, докато не клекне. Не го ли направи – да мре по-добре. Защото силово наложената от ГЕРБ субсидия от 1 лев на глас означава точно това.

Средната държавна субсидия на ГЕРБ е между 14 и 20 милиона лева годишно, в зависимост от различните изборни резултати. Умножете ги по 10 (колкото са годините откакто ГЕРБ управлява страната) и ще разберете защо управляващата клика „рискува“ така смело приемайки този унищожителен за политическата система закон. ГЕРБ са натрупали ужасно много легитимни пари в партийната си каса. Но дори тази крупна сума за партията на Борисов е джобни пари. Всъщност ГЕРБ се захранва от множество други канали и не е опряла до субсидията. Но не така стоят нещата за малките партии. Затова подкрепата за орязаната субсидия от страна на партии- джуджета като „Атака“ и „Воля“ изглежда нелогична. Но тези партии се свеждат до по-скромен политически бизнес, а политическото им битие се свежда до това да попиват протестните настроения и да поддържат бутафорния плурализъм за пред външния свят. ДПС е друга бира, начело с почетен финансист.

„Щом не ме харесвате – ще ви унищожа!“

Това е посланието на Борисов към БСП. С финансовото омаломощаване на левицата, Борисов ще даде мощно рамо на вътрешната опозиция в соцпартията с надеждата така да се разправи с Нинова и да овладее Столетницата. Със същата умисъл подлага динена кора и на новия фаворит на олигархията – Слави Трифонов, чийто политически проект предстои да бъде огласен до дни. Намаляването на партийната субсидия на лев за глас беше основният популистки патос на Дългия. А Борисов му взе идеята от ръцете. И я насочи и срещу самия него.

Като причина за това решение от ГЕРБ лукаво изтъкват призивите на БСП от преди месеци да се намалят депутатските заплати. Един вид: искахте го – получихте си го. Но едното няма нищо общо с другото. Персоналните възнаграждения на депутатите засягат само тях, докато орязването на субсидиите засяга цялата партийна система.

Планът е при неуспех с овладяването на БСП отвътре, на Борисов да му се създаде друга, „по-удобна опозиция“. Разбира се, с любезното съдействие на олигархията. Частното финансиране на партиите отваря тази възможност. Оттук нататък едрият капитал ще решава кой да управлява страната. Както и на кого да дава властта и на кого – не.

А олигархията иска само едно нещо: гаранции за съхраняване на придобития от нея с кражби и измами капитал, както и неговото нарастване. Но основният им гарант – Борисов Първи се изхаби. Въпреки коалициоинните инжекции от всевъзможни партии и партийки. Затова сега на олигархията й е необходимо към изхабения вече Борисов да прикрепи Втори Борисов, който най-популистки да подпре поспихналия рейтинг на първия, без излишни скрупули и социални отклонения.

До месец-два на политическия терен се очаква да изскочи нов политически играч, продукт на това съглашение. Завера между Слави Трифонов и Мая Манолова, да речем. Гологлавият шоумен отдавна се заиграва с Борисов. Помним как лично премиерът разказа за пазарлъка им преди 9 години, когато Дългия предложил да му пристане срещу 50% влияние в ГЕРБ. „Ако трябва да определим двама министри, единият да го каже той, другият – аз”, описа накратко офертата Борисов в интервю за Канал 3. Тогава работата се разсъхна. Но сега… Времената се менят!

Сега Борисов прегръща публиката на шоумена. Гласувахте за намалена субсидия – ето, намалих я, казва й самодържецът. На Трифонов му е отредена ролята на патерица, затова едно превантивно изпускане на парата трябва да напомни на Дългия, че не бива да се взима прекалено насериозно. И да му се покаже, че в бъдещият тандем той няма да е машиниста на влака, а просто кондуктор.

За целта БСП трябва да бъде омаломощена и на освободения опозиционен терен да се настани новия политинженерен проект. Вместо главен секретар, ще се сдобием с главен чалгар. Така ще си имаме Борисов-1 на власт и Борисов-2 в опозиция. А след парламентарните избори двете партии най-вероятно ще се обединят в едно коалиционно цяло и всичко ще се промени… за да си остане пак същото. Вместо десни балъци и пишман патриоти – ще получим Слави. Пък след туй нищо чудно и субсидиите да върнат. Че бизнесът няма да ги издържа вечно я. Доста скъпо ще му легнат тия двамата. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. С този 1 лев Борисов отвори кутията на Пандора защото пледира, че видите ли народът се бил произнесъл (2 516 791 гласа ЗА). Да но народът се произнесе и за мажоритарна система (2 509 864 гласа ЗА) и за задължително гласуване (2 158 929 гласа ЗА). Какво ще каже Борисов за това? В мажоритарна система ГЕРБ са живи-умрели, клонинги на Борисов няма, останалите са карикатури от кол и въже. Да не говорим за задължително гласуване, където цветенцето ще увехне като пръскано с хербицид.

  2. ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ ЗА ДА ОЦЕЛЕЕ НАРОДА ТРЯБВА НАЙ ПОСЛЕ ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ ТРЯБВА МАСОВО ВСИЧКИ ДА ГЛАСУВАМЕ БЕЗПЛАТНО ЗА БСП ЗА ДА ИЗХВЪРЛИМ БЪЛГАРОУБИЕЦА МАФИОТ БОРИСОВ И ШАЙКАТА МУ МАФИЯ ГЕРБ ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ХОДИШ ЛИ ЗА ГЪБИ ЗАГИВАШ ДА ЖИВЕЕ БСП ТЯ Е СПАСИТЕЛ НА НАРОДА

  3. Споко, дами и господа, БСП ще оцелее! Но ей тоя на снимката ще има доста нерадостно бъдеще. Не може да бъде вечно на власт! А когато падне безславно, тогаз ще го гледаме как му висва ченето…И как всички негови протежета се обръщат на 180 градуса. От „осанна“ само за една една нощ ще почнат да викат „разпни го“…Което и заслужава де…

  4. На този референдум гласувах „ЗА“ де факто против ГЕРП и по точно против байхУЙя ….не съм бил съгласен с въпросите защото не бяха реални и прецизирани!!!
    Убеден съм, че и повечето гласували са на мойто мнение!!!

  5. Гошка никой не знае,пък и за резултата не е от значение,какво си мислел!Важното е какво се получи на практика,а то е че 1-на лев субсидия хвърли всички партии на олигарсите!Толкова ли беше трудно да предвидите какво ще се получи от такъв референдум?Да не говорим за глупостите за мажоритарно гласуване,при което на олигарсите ще е още по-лесно да купят отделен човек,и за задължителното гласуване,което ще циментира партиите на олигарсите!Вече не само БСП,но и нито една нова патриотична партия,даже да има масова подкрепа няма да се добере по никой начин до властта!Вашият „референдум“,доказа ,че българинът не е дозрял и никога няма да дозрее до Швейцария!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *