Проф. Александър Маринов: ГЕРБ са Приключени! Борисов няма да се спаси като хвърли Цветанов на кучетата!

ГЕРБ не е политическа партия. Това е някаква оперативка на личния състав в поделение на МВР или друга такава структура, в която няма демократичен политически живот. Не само че няма демократичен политически живот, ако визираме липсата на изказвания, липсата на мнения. Все пак в словото си, ако можем така да го наречем, премиерът постави много сериозни въпроси. Това заяви политологът проф. Александър Маринов по повод Националния съвет на ГЕРБ, който се състоя през уикенда.

Все пак една политическа организация има определени правила, по които работи, в това число би трябвало да произвежда, ако мога така да се изразя, определени политически продукти. Това са решения, това са позиции, това са декларации, това са някакви политически документи, по-общо казано продукти, които са ориентирани към обществото, които казват нещо на обществото.

Явно, че ГЕРБ нямат какво да кажат на обществото, освен това, което ясно каза премиерът Борисов: сред нас са се навъдили много гадове, ние сега трябва да ги чистим. Това е в общи линии. Аз не знам, това дали въобще може да се нарече политика. Впрочем знам – това не може да се нарече политика.

Просто ми е чудно, защо все пак не се съобразяват с някакви правила. Вижте, конгресите на БКП преди 1989 г., разбира се, аз мога да говоря за 80-те години, за по-ранните не мога, но те не са били такова посмешище. Напротив, който се е интересувал и е чел внимателно изказванията, без да има някакви драматични различия, може да улови определени нюанси, определени акценти и т.н. Особено както вие казахте, при перестроечните БКП-форуми, тоест след началото на 80-те години, имаше доста изказвания, и на национални партийни конференция, и на други. А това е някаква бутафория, това не е политика. Пак казвам, това не е нормална политическа партия. Дори по стандартите на предишната система. Така че какво да коментираме, то е ясно.

Има какво да се коментира от гледна точка на процесите в ГЕРБ, защото почти веднага след това национално съвещание ли, или оперативка, така да го наречем, почнаха определени действия срещу определени лица, определени групи, определени среди в ГЕРБ. И това може да се представя като отстраняване, като почистване на прегрешилите, ама може да се тълкува и по друг начин.

Някои по-ловки дейци на ГЕРБ бързат да се разграничават от Цветанов. Въпреки че са били негови приближени, доста приближени. Това е. Той в момента е токсичен, както се казва. Но оттук нататък започва нещо, което мисля, че самите те не си дават сметка до какво ще доведе. Не е въпросът в това, какво ще прави тази етична комисия, която е много странен орган.

Етичната комисия на ГЕРБ е помощен орган на Изпълнителната комисия. Тоест това е нещо като инструмент на политическото ръководство. Ако става дума за някакъв орган с контролни функции, той би трябвало да е независим от политическото ръководство. И ще ви кажа защо. Поне по една причина. От вчера насам всички, които говорят от ГЕРБ, говорят за проблеми на местните структури и местните редица и местните лидери. А по-нагоре няма ли проблеми? Или всичко приключи с Цветан Цветанов?

Ами какво ще се случи, ако има сигнал срещу друг член на Изпълнителната комисия? Как етичната комисия ще го разследва, след като е подчинена на изпълнителната комисия? Как ще стане това нещо? И т.н. Но искам да кажа нещо друго. Че по места в структурите на ГЕРБ сега започва, тя вече се надигаше, но сега ще й бъде даден официален старт на тази кампания.

Предишните хора, които контролираха повечето от структурите, подбирани, подкрепяни от Цветанов, сега ще получат отвътре конкуренция. И тази конкуренция няма да е в името на чистота на ГЕРБ и на политиката, а ще бъде в името на отстраняването на конкурентите и заемането на техните места. То това е много ясно. Защото всички тези сигнали срещу кметовете, за които говорихте, и срещу други лица, те не са дошли от гражданите. Те са дошли, дори не от опозицията, те идват от средите на ГЕРБ.

Започва вътрешна борба и не ми се струва много вероятно тя да доведе до очистване и укрепване на ГЕРБ. Но ще видим, все пак може би пък да бъркам, знам ли.

Никой не оспорва греховете на Цветанов, той наистина справедливо плати цената за това, че се самозабрави. Защото той се самозабрави. Обаче само той ли е грешникът? И веднага ще ви поставя най-ясният въпрос – през всичките тези години всичко, което е правил Цветанов, дали е било неизвестно за лидера на партията? Много е лесно да кажеш – питайте Цветанов, той вече не е ГЕРБ. Ама 10 години на това ниво, при тези отношения между двамата, мисля, че едва ли има неща, които Борисов не е знаел. И от тази гледна точка, разбира се, че и в средите на ГЕРБ, а и в обществото, се казва – добре де, ама защо само него?

И това не е въпрос на някаква кръвожадност – да искаме повече и повече жертви, а просто да не се опитват с помощта на показното, наказателно отстраняване на един човек, да прикрият останалите и да излезе така, че едва ли не всичко вече е бяло, чисто и светло.

Те опитаха този номер – ГЕРБ, с тази много глупава идея, че изборите били израз на прошка. Никаква прошка няма и те много добре го разбират това нещо. Няма прошка, понеже един човек е отстранен, всички други са оневинени, нали, имат индулгенция. Така че това е причината за този тип коментари. Сега, дали това е симпатия и съчувствие към Цветанов, не знам. Аз лично не разсъждавам така. Но справедливостта изисква да се каже именно това, че в случая той е да кажем… не, изкупителна жертва не е точно да се каже, защото той не е жертва и не е невинен, но…

ГЕРБ върви към края на жизнения си цикъл. Той можеше и по-рано да приключи като проект, но просто няма срещу себе си противник. Нямаше доскоро. Не, че сега има готов, но вече се изчерпва общественото търпение. Такъв тип проекти, с такава структура, с такъв манталитет на хората, които го управляват, те имат срок на годност. Не може да продължава дълго.

А това как точно ще приключи ГЕРБ, дали ще се случи нещо подобно на НДСВ или на други по-злополучни трагикомични проекти, това е друг въпрос. Въпреки че искам да кажа нещо друго – не бива да се слага знак за равенство между определени лица, ръководители на ГЕРБ, и други персони, и всички членове на ГЕРБ или всички хора, които са влезли в политиката чрез ГЕРБ.

Източник

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Хората, които по една или друга причина, започнат да надценяват себе си, първо спират да вярват на огледалото, после спират да гледат в очите на хората около себе си, да ги слушат, какво говорят и в крайна сметка се чудят Господ ли ги наказва, съдбата ли и мразят целият свят. На огледалото трябва да се вярва, то само показва собственото ти отражение и ако нещо там не е наред…
    Бойко до сега се любува на отражението си, а сега се сърди на огледалото. Нищо не се е променило, това си е все той. Той се напъна да отъждестви цялата партия със себе си, той искаше да е върховният повелител, Цветанов беше само личният му джин от бутилката.

  2. Крайно време е ББ да бъде хвърлен на гладния народ. Рано или късно ще има възмездие за мръсотиите му, всички виновни ще си платят за оглозганата България! То Костов ли не беше, Дедото ли, кой ли не я окраде?! Стърчат само скелетите на бившите печеливши предприятия и заводи! Срамно е такъв тъп, елементарен простак, бивш охранител и мутра да ни е премиер! Същество, което не може да изрази едно смислено изречение, определяно от глупаците като „народен човек“! Дали такива идиоти схващат някакъв смисъл в безумните му словоизлияния? Болшая спасиба, ужас, срам, позор!!! Резил пред разумния свят!

  3. Както всякя Престъпна и Корумпирана система и Шайката ГЕрП ще се разпадне от вътре под тежестта на алчността, кражбите, хаоса и беззаконието, които са философията на съществуването им!

  4. ДА ЖИВЕЕ ВЕЛИКА БРАТСКА СЪРБИЯ БРАТКО СРЕТЕН ЙОСИЧ НИЕ БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ТЕ КАНИМ НА ГОСТИ НА НАШИ НАРОДНИ РАЗНОСКИ ВСЕКИ БЪЛГАРСКИ ДОМ Е ОТВОРЕН ЗА ТЕБ ИДВАЙ БРАТЛЕ ПОМОГНИ ЗА СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ СЛАВА ВЕЛИКА БРАТСКА СЪРБИЯ КОСОВО Е СЪРБИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *