Политологът проф. Маринов: Очаквайте ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ до 2 месеца! ГЕРБ си заминават!

Със сигурност ще има предсрочни парламентарни избори и те ще са до 2-3 месеца, преди местните избори наесен. Защото ГЕРБ вече нямат никакъв шанс да спечелят евровота. Така политологът проф. Александър Маринов коментира излезлите днес последни социологически проучвания, според които опозицията от БСП е изпреварила ГЕРБ с повече от 2% и разликата между двете основни партии продължава да нараства.

Бойко Борисов убедено заяви, че дори партията му да изгуби европейските избори, той няма да подаде оставка като министър- председател. Но ще му се наложи. За ГЕРБ евровота ще е онази точка на пречупване, след която всичко се срива, категоричен е проф. Маринов.

Обществото е силно разгневено на корумпираното управление на ГЕРБ. Народът ни осъзна и то по драматичния начин, че след 10 години управление на ГЕРБ, битието му не само не приближава, ами се отдалечава от европейските стандарт. Същият този народ вече е узрял и е готов да се бори и той ще гласува за коренна промяна на олигархично-клиентелисткия модел, по който Борисов управлява държавата. Но това няма как да стане без предсрочни парламентарни избори. ГЕРБ осъзнават, че времето им изтишча и затова е и тази мантра на Борисов: че ще си изкара мандата докрай. Нотова заклинание звучи по-скоро като бълнуване на лунатик – то няма нищо общо с действителността.

БСП си играе много добре картите в кампанията за евровота. След поредицата от корупционни скандали във властта, Нинова и компания понижиха тона и оставиха ГЕРБ да се пържат в собствен сос, коментира социологът Първан Симеонов от „Галъп Интернешънъл“.

А че ГЕРБ са в делириум – нямайте съмнение! Достатъчно показателен е следният факт: Борисов се принуди да изземе функциите на Цветанов като шеф на предизборния щаб. Причината е че последният бе уличен като главен корупционер и облажил се в „Апартаментгейт“. Фактът, че Борисов кризисно се намесва и взима нещата в собствените си ръце говори, че партията му е изправена пред необичайно голяма опасност. Виждаме как от „външен министър“ премиерът рязко се обърна към вътрешната политика, как се активизира и започна отново да обикаля тв. студията – ход, който красноречиво показва, че се чувства силно застрашен. Но независимо от отчаяната и агресивна намеса на Борисов, негативът, който Цветанов стовари върху ГЕРБ, все така ще им тежи.

Но понеже партията му е от клиентелистки тип, а самият той е изпаднал в система от зависимости от много хора, Борисов няма друг изход, освен да продължава да ги брани. Свидетели сме как той с лекота се освобождава от някои свои кадри, докато други просто не може да отстрани, колкото и да му се иска. От втората група кадри е например Цветанов. Виждаме как въпреки всичко Борисов със зъби и нокти брани протежето си и само витиевато заяви, че ще вземе решение за съдбата му след евровота.

В свое интервю тези дни премиерът заяви, че се надява на 26 май (б.а. датата на евровота) избирателите да му дадат прошка. Т.е., от една страна оценява като голяма издънка действията на подчинените си, но от друга – продължава да ги пази, използвайки цялата си власт.

Вече почти месец няма никакви новини докъде са стигнали проверките на всички замесени висши кадри на ГЕРБ в „Апартаментгейт“ и скандала с къщите за гости – нито за Цветан Цветанов, нито за Цецка Цачева, нито за министър Николина Ангелкова, нито за тримата зам. – министри, нито за шефа и зам.- шефа на антикорупционния орган КОНПИ, нито за дозината гербаджийски кметове… А броят им продължава да расте. Оказа се, че и министърът на земеделието Румен Порожанов е придобил смешно евтин луксозен имот в качеството си на държавен служител – лукс апартамент от 250 кв. м. в престижен столичен квартал срещу 54 хил. лв.

Но дори на тези, на които Борисов скоропостижно поиска оставките и ската от медийното внимание, по нищо не личи че някоя институция ще им подири карез. По нищо не личи да предстоят някакви по- сериозни мерки срещу провинилите се гербаджии. А Порожанов и Ангелкова едва ли ще се разделят с постовете си, тъй като и двамата са от „тайната“ квота на Пеевски и ДПС в правителството „Борисов-3“.

Борисов поиска прошка от избирателите. Но прошка се дава само при истинско разкаяние. А такова у него и шайката му не се забелязва. Защото ако Баце искрено се бе разкаял, той просто щеше да хвърли оставка. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. БОЙКО МРЪСТНИКО БЪЛГАРОУБИЕЦ МАХНИ СЕ ОТ ЖИВОТА НА НАРОДА ИМАШ ВСИЧКАТА НИ НАРОДНА ОМРАЗА И ОТВРЪЩЕНИЕ ТИ И МАФИОТСКАТА ТИ ХУНТА ГЕРБ ПРОКУДИХТЕ ДЕЦАТА НИ И УБИХТЕ БЪЛГАРИЯ ПРОШКА НЯМА ДА ИМА

  2. Всички искаме да се отървем от българоубийците ГЕРБ и именно затова трябва да гласуваме – ДА ГИ ИЗМЕТЕМ ЗАВИНАГИ от политическата сцена! А после – съд!

  3. ЩЕ СЕ ОТТЪРВЕМ ОТ БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ ГЕРБ САМО АКО ВСИЧКИ ЦЕЛИЯ МЪЛГАРСКИ НАРОД ГЛАСУВАМЕ ЗА БСБ ДРУГ ИЗХОД НЯМАМЕ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *