Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

Медиана: БСП Води с 2 % пред ГЕРБ и разликата се увеличава!

2 седмици преди евроизборите БСП увеличава преднината си и вече води с 2 % пред основния си политически опонент ГЕРБ. Като разликата в подкрепата към двете партии продължава да се увеличава в полза на левицата. Ако евроизборите бяха днес 31.9 % от избирателите биха гласували за БСП срещу 29.9 за ГЕРБ.

С приближаването деня на вота (26 май) се засилва и мотивацията на твърдите ядра на двете партии за участие в изборите. Това показва последното социологическо проучване на агенция „Медиана“, направено в периода от 2 до 7 май, 2019 г. сред 1008 души. През месец май дистанцията между ГЕРБ и БСП се е увеличила с 1.5 % спрямо предходния месец и в момента е вече 2 % в полза на БСП. Наблюдава се сериозен отлив на избиратели от  т.нар. „мека периферия“ на ГЕРБ, който захранва основно малки партии като ВМРО, НФСБ и няколко партии от т.нар. граска десница.

Твърдото ядро от избиратели на ПП ГЕРБ обаче е все по-силно мотивирано да защити партията си и се очаква да вземе активно, почти 100 %-ово участие в изборите. Предз април те бяха значително по-разколебани от симпатизантите на БСП. Но в момента мобилизацията и в двете групи на практика е еднаква.

Най-трудният отговор сега е на въпроса дали ерозията на доверието в партията на Борисов е стопирана. Изглежда, че ГЕРБ е съумял да спре по-нататъшния разпад в редиците си, който се случи след силния удар на „АпартаментГейт“. Но едва ли ще съумее да удържи положението такова, при нова поредица „гейт-ове“ и други корупционни скандали, коментират от „Медиана“.

Третата партия, за която е сигурно, че преминава изборната бариера (5.89 на сто) е ДПС. В партията на Доган се наблюдава напрежение, свързано с подреждането на кандидатите в листата и е възможно на евровота избирателите й масово да използват правото си на преференциално гласуване.

Две партии са близо до изборната бариера и с реален шанс да вкарат депутат в европарламента. Това са ВМРО (4,7 на сто) и „Воля“ (4,9 на сто). Следват ги НФСБ (3,9 на сто); „Коалиция за България (3,8 на сто); „Демократична България (3,4 на сто) и „Атака“ (2,6 на сто). Всяка една от тези партии има шанс да премине изборната бариера.

Днес, две седмици преди вота, около 1 млн избиратели твърдят, че все още не са избрали за кого ще гласуват. (като част от тях може и въобще да не отидат до урните). Тази огромна, колебаеща се до последния момент, маса избиратели на практика може да изстреля всяка една партия над изборната бариера, коментират от „Медиана“.

В същото време декларираната изборна активност продължава да е висока (70 % от избирателите твърдят, че ще гласуват), но посоченото по-горе поставя съмнения дали тя ще се реализира. Обективните очаквания са пред изборните урни да отидат около 2.5 млн. избиратели (Но това е при положение, че оттук – нататък не избухне някой нов корупционен скандал като „АпартаментГейт“ и „КъщиГейт“, които по презумпция индексират силно недоволство срещу властта. Всяко едно такова събитие е в състояние да взриви това относително спокойствие и да изстреля основната опозиционна партия БСП много нависоко и с много голям процент подкрепа). Skandalno.net

А ето и резултатите на „Медиана“ в цифри и проценти:

ДОВЕРИЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО „БОРИСОВ-3“

УПРАВЛЕНИЕТО НА ТРЕТОТО  ПРАВИТЕЛСТВО НА БОЙКО БОРИСОВ ВДЪХВА ЛИ ВИ ДОВЕРИЕ ИЛИ ПО-СКОРО ВИ РАЗОЧАРОВА?”

% от всички

  април 2019 МАЙ 2019
ВДЪХВА ДОВЕРИЕ   20   22
ПО-СКОРО РАЗОЧАРОВА   64   60
НЕ МОГА ДА ПРЕЦЕНЯ  16   18
  100 % 100 %

 

 ОЦЕНКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПО ШЕСТОБЛНАТА СИСТЕМА:

 КАКВА Е ОЦЕНКАТА ВИ ПО ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА ЗА НАСТОЯЩЕТО ПРАВИТЕЛСТВОТО?”

от всички

  Април 2019 МАЙ 2019
СРЕДНА ОЦЕНКА ПО ШЕСТОБАЛНАТА СИСТЕМА „Среден“

3,17

„Среден“ 3,23

 

ЕВРОИЗБОРИ

Заявена изборна активност за евроизборите:

.Вие, Е ПО-ВЕРОЯТНО ДА отидете да гласувате на предстоящите евроизбори ИЛИ ПО-ВЕРОЯТНО Е ДА НЕ ГЛАСУВАТЕ НА ТЯХ?”

% от всички

  МАЙ 2019
ДА, КАТЕГОРИЧНО ЩЕ ГЛАСУВАМ   39
ПО-ВЕРОЯТНО ЩЕ ГЛАСУВАМ   33
ПО ВЕРОЯТНО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ   14
НЕ, КАТЕГОРИЧНО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ   14
  100 %

 

 „АКО ЕВРОИЗБОРИТЕ БЯХА ДНЕС– ЗА КОЯ ПАРТИЯ ЩЯХТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ? ”

 % от заявилите, че ще гласуват

  МАЙ 2019
БСП  31.9
ГЕРБ СДС  29.9
ДПС  10.7
ВОЛЯ   4.9
ВМРО   4.7
НФСБ   3.9
КОАЛИЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ   3.8
ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ   3.4
АТАКА   2.6
ВЪЗРАЖДАНЕ   1.0
ЗА ДРУГА ПАРТИЯ, независим кандидат   3.2
  100 %

 

„ВИЕ КАКВО БИХТЕ ИСКАЛИ ДА СЕ СЛУЧИ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ЕВРОИЗБОРИ – ГЕРБ ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ БСП ИЛИ ОБРАТНОТО – БСП ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ ГЕРБ?”

% от всички

  МАЙ 2019
ГЕРБ ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ БСП     26
БСП ДА ВЗЕМЕ ПОВЕЧЕ ГЛАСОВЕ ОТ ГЕРБ     30
БЕЗРАЗЛИЧНО МИ Е/ НЯМА МНЕНИЕ     44
    100 %

Изследването е на социологическа агенция „Медиана“ и е направено в периода  2-7 май 2019 г. сред 1018 човека. Изследването е представително за страната и е направено със собствени средства. Използвана е двустепенна гнездова извадка с квота по пол и възраст. Информацията е набрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на респондентите. 

Пею Благов, Skandalno.net

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

4 кометара за Медиана: БСП Води с 2 % пред ГЕРБ и разликата се увеличава!

 1. Георги Енев Отговор

  10.05.2019 в 23:09

  Българи, събудете се и гласувайте! Това е единственият начин да изметем българоубийците ГЕРБ!
  Колкото и да сме разочаровани и отвратени от всички политици, ГЕРБ е най-голямото зло и трябва да ги изметем! БСП /колкото и да не ги харесваме/, са единствените, които имат реалния шанс да изритат шайката ГЕРБ.

 2. Анонимен Отговор

  10.05.2019 в 23:29

  ГЛАСУВАЙ НАРОДЕ ЗА БСП АКО ИСКАШ ДА СЕ СПАСИШ ЗАВИНАГИ ОТ БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ И ХУНТАТА МУ ГЕРБ

 3. Анонимен Отговор

  13.05.2019 в 15:06

  КОРНЕЛИЯ НИНОВА ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА ДА ЖИВЕЕ РУМЕН РАДЕВ СЛАВА НА БСП СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОТ БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ И КРАДЛИВАТА МУ ПРЕДАТЕЛСКА ШАЙКА ГЕРБ

 4. antipiroman Отговор

  04.11.2021 в 8:08

  …поредната БСПартенка за привличане на наивните…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *