Песков: Лойд Остин си позволи изключително безотговорно изявление. То показва, че НАТО не е отбранителен съюз и решението на Русия за СВО е било напълно правилно

Шефът на Пентагона Лойд Остин си позволи да направи изключително безотговорно изявление, коментирайки, че е възможен пряк сблъсък между НАТО и Русия в случай на поражение на Украйна. Това каза говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС. „Това е само едно от няколкото изключително безотговорни изявления на западни лидери през последните дни.

Чухме няколко изключително безотговорни изявления, които дойдоха от редица европейски столици, а сега и отвъд океана. Тези изявления водят до по-нататъшна ескалация на напрежението, въпреки че изглеждаше, че то няма накъде повече да ескалира“, каза Песков.

„Главното е, че те де факто демонстрират мирогледа на НАТО. НАТО смята Украйна за своя територия, въпреки че страната не е член на алианса. По същата логика тази организация може да прати свои войски във всяка точка на света, което значи че тя няма само отбранителен характер, както пише в документите й – продължи говорителят на Кремъл. – Това още веднъж подчертава опасенията на Руската федерация от разширяването на НАТО до нейните граници, станали причина за началото на специалната военна операция“.

Вчера американският министър на отбраната Лойд Остин изрази увереност, че „НАТО ще воюва с Русия“, ако Украйна бъде победена. Шефът на Пентагона направи тази оценка на изслушване в Комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите на САЩ.

Песков коментира и друга една тема:

„Проектът на мирно споразумение с Украйна, който беше предложен от Русия на преговорите в Истанбул през 2022 г., загуби своята актуалност, така че Кремъл няма желание да го публикува. Самият Киев стана от масата на тези преговори по команда от Лондон. Така че, през март, 2022 г. ние предлагахме на Украйна едни условия за мир, но днес вече те са други. Четирите региона вече имат различен правен статут, те станаха региони на Руската федерация“. Така говорителят на Кремъл коментира публикуваните от The Wall Street Journal резюмета от проекта на споразумението в Истанбул. Вестникът обръща специално внимание на факта, че проектоспоразумението от март, 22 г. включва изтеглянето на руските сили от Запорожие и Херсонска област. След провала на преговорите – през септември 2022 г. – жителите на тези региони инициираха референдуми, на които с огромно мнозинство решиха да се присъединят към Русия, припомня ТАСС. 

През ноември 2023 г. ръководителят на групата на партията „Слуга на народа“ във Върховната рада на Украйна Давид Арахамия обясни в интервю за телевизионния канал „1+1“, че Киев е отказал да приеме споразумението, когато Борис Джонсън, който тогава беше премиер на Великобритания, пристига спешно в Киев. Той предложил на Зеленски и хората му да не подписват нищо и „просто да продължат да воюват“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Източна Европа, Прибалтииските републики и всички постсъветски републики принадлежат на Русия! Тя е приемника на СССР. НАТО вън ЕС вън!

  2. Няма такъв филм бе Иване, съвсем други неща прокламира Путин. Нека прибалтийските бъдат оставени на себе си, ще изгният скоротечно, както изгниваме и ние. Англия вече се срива икономически. Населението на вторият най-голям град там вече е 50% от чуждоземци. Франция без урана на Нигер върви по същия наклон. Колко още светила и анализатори да повтарят, Европа се срива като възмездие на целия и колониален период, отива си градината, заредена с експлозивна емигрантска маса.

  3. НАТО е толкова отбранителен съюз, колкото е и целият американски военен контингент. Простият факт, че САЩ имат повече от 800 военни бази по света с хиляди военни, 7 самолетоносача и огромен военен бюджет не е за отбрана, щото и цели два океана го пазят от каквато и да е инвазия. Всичко това е ясно и на зайците, тази хегемония се разпада просто като резултат на един нов Наполеоновски или Хитлеристки мерак да се прилапа още една огромна територия и да се подложи на колониално щастие. Ами руснаците не са българи бе, не са !!!!

  4. Това са изявления на един тъп и комплексиран НЕГЪР, чиито мозък е промит от щатската пропаганда и тяхните лицемерни извинения за робството на негрите, с които те всъщност целят само да им напомнят постоянно, че те са по – низши от белите.
    Сега негърчето може да заплашва официално и безнаказано (засега) един наистина велик БЯЛ човек.
    Само че негрото сбърка човека. Това не са ти женствените джендъри и педали от щатите.
    Този Човек е лидер на Една Велика Държава, която е била велика, по времето когато твоето племе е живеело по дърветата и не са ви рязали опашките.
    Само внимавай, защото Путин може да обяви ловът на маймуни за открит.
    Маймуната си остава маймуна, дори и под генералска униформа.

  5. Съотечественици, НЕ ИЗПАДАЙТЕ В ПРОСТАШКИ РАСИЗЪМ. Това, че американците си позволиха да поставят на този пост един човек с африкански произход, досущ както англичаните си поставиха за премиер индиец е съвършено друга приказка. Важна е политическата колониална линия, която се диктува от съвсем други хора. Не цвета на кожата определя неговия манталитет и роля. Той е една пионка като Байдън, нищо повече.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *