Официално: Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет се присъединиха към БРИКС – Край на петродолара – Русия и Китай вече контролират Проливите, Суецкия канал и световното производство на петрол!

СЛЕДВАЩИЯТ ЧЛЕН НА БРИКС ЩЕ Е ТУРЦИЯ

Държавната телевизия на Саудитска Арабия съобщи, че кралството се е присъединило към групата БРИКС заедно с ОАЕ, Египет, Етиопия и Иран.

Решението на Турция от вчера да блокира двата британски военни кораба в Проливите не е случайна. Очаква се Анкара да последва примера на Саудитска Арабия, Египет и ОАЕ и до края на тази година да подаде документи за членство в БРИКС.

Суецкият канал, проливите между Черно и Средиземно море и по-голямата част от световното производство на петрол вече са под контрола на БРИКС.

Гари Дуган, ръководител на инвестиционния фонд „Dalma Capital“, коментира, че „С влизането си в БРИКС Саудитска Арабия и ОАЕ вече имат по-лесен достъп до динамично развиващите се пазари на страните от БРИКС при по- изгодни условия“.

Присъединяването към асоциацията БРИКС на двете държави, най-големи производителки на петрол в света „ще засили тяхната сила при договаряне и влияние в ОПЕК+, като същевременно ще им даде пространство да приведат стратегиите си в съответствие с други членове на БРИКС“, каза Ехсан Хоман, ръководител на ESG Research, експерт по развиващите се пазари в MUFG.

„След присъединяването на Саудитска Арабия, ОАЕ и Египет към БРИКС, асоциацията увеличава многократно потенциала си да разгърне двустранна междудържавна търговия в местни валути по примера на скорошното такова споразумение между ОАЕ и Индия, постигнато през юли. В момента и Египет също преговаря с Индия за такова споразумение, коментира Карла Слим, икономист в Standard Chartered Bank.

Миналата година ОАЕ и Индия подписаха споразумения за всеобхватна търговия между двете държави в техните валути при трансгранични транзакции. За целта те пряко свързаха своите платежни системи.

Междувременно с разширяването на БРИКС се очаква да се интензифицира работата по реформирането на международната валутна система и разработването на международна валута, алтирнативна на щатския долар, според г-н Рао.

Официално: Иран, Етиопия, ОАЕ, Египет и Саудитска Арабия се присъединиха към BRICS

Външният министър на Саудитска Арабия каза през август, че кралството ще проучи подробностите преди предложената дата за присъединяване 1 януари и ще вземе „подходящо решение“.

Принц Фейсал бин Фархан каза, че асоциацията БРИКС е „изгоден и важен канал“ за засилване на икономическото сътрудничество в света.

Групата BRICS, която досега включваше Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, вчера удвои броя на членовете си с добавянето на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Иран и Етиопия.

Включването на Саудитска Арабия идва на фона на геополитическото напрежение между САЩ и Китай и разширяващото се влияние на Китай в кралство Саудитска Арабия.

Саудитска Арабия, въпреки че не е скъсала напълно връзките си със Съединените щати, проявява все по-голяма самостоятелност и върви по свой собствен път, тъй като се притеснява, че отслабващия военно-политически и икономически Вашингтон е ангажиран все по-малко със сигурността в Персийския залив.

Китай, най-големият купувач на петрол от Саудитска Арабия, ръководи инициативата за разширяването на БРИКС, за да превърне асоциацията в противотежест на Запада.

Разширяването може да засили заявената амбиция на групата да стане лидер и в южното полукълбо, въпреки че Аржентина даде знак през ноември, че няма да приеме покана да се присъедини към групата БРИКС.

Китай е силно уверен в огромния потенциал за развитие на БРИКС, каза външният говорител Уанг Уенбин, след като Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Иран и Етиопия официално се присъединиха в понеделник.

Петродоларът на САЩ си заминава

Сега с включването на Саудитска Арабия в БРИКС, петродоларът постепенно ще започне да потъва, тъй като Рияд с влизането си в асоциацията слага кръст от споразумението си със САЩ от 1974 г., което превърна долара в петродолар и световна резервна валута. Сега Саудитска Арабия започва преход към нова валута, грижейки се за нейното нефтено обезпечаване. Коя ще е тази валута – или китайскит юан или друга, нова, приета от страните от Организацията.

Веднъж завършена, международната валута на БРИКС ще удари в сърцето на финансовата система на САЩ, която през последното десетилетие грубо се възползва от резервния характер на долара, отпечатвайки толкова долари, колкото е необходимо за финансиране на държавните си разходи.

Една от ключовите константи през последните 40 години и стълб, поддържащ характера на долара като глобална резервна валута, е съществуването на глобална финансова система, базирана на петродолара.

Но тези дни са към своя край. Саудитска Арабия се готви за деня, в който ще прекъсне последната си голяма връзка със САЩ.

80% от продажбите на петрол в света към днешна дата се извършват в долари, защото през 1974 г. Саудитска Арабия обвърза долара с продажбите на петрол в споразумение при президента Ричард Никсън, като в замяна САЩ се ангажираха да гарантират сигурността на петролната монархия на крал Сауд.

„Петролният пазар в момента гарантира позицията на долара като резервна валута“, каза икономистът Гал Луфт, съдиректор на базирания във Вашингтон Институт за анализ на глобалната сигурност.

„Ако този камък бъде премахнат, стената ще започне да се руши.

А тя отдавна си плаче за срутване. Ето само една причина: „Държавният дълг на САЩ надхвърли 34 трилиона долара за първи път“. Това съобщи Ройтерс на 2 януари, 2024 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. А Иемен все повече ще бъде въоръжаван за борба с НЕЖЕЛАНИТЕ НАВЛЕЦИ.
    БЪлгария май е на първо място.

  2. Явно шейховете са разбрали какво може да им се случи във всеки един момент ако си държат парите в европейски и американски банки.
    А някой да се сеща Оруел 1984 колко свръхдържави е предрекъл, че ще има? Доколкото се сещам бяха 3. И в министерство на истината непрекъснато променят историята.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *