Обама: Рускоговорящото мнозинство в Крим подкрепи присъединяването към Русия и много страни в Европа бяха съгласни с това

През 2014 г. рускоговорящото мнозинство в Крим подкрепи присъединяването на полуострова към Русия. Проведоха референдум, след който много страни в Европа бяха склонни да го приемат. Това заяви бившият президент на САЩ Барак Обама в интервю за CNN в четвъртък.

„Украйна по онова време [през 2014 г.] не беше днешната Украйна <…> рускоговорящото население на Крим и някои други райони на Украйна се чувстваше руско и беше проводник на идеите, които Русия представляваше <…> дори в украинския парламент имаше партии, поддържащи Русия, а политиката вътре в Украйна беше по-сложна <…>. През 2014 г. много страни в Европа бяха склонни да признаят легитимността на кримския референдум. Аз и бившият германски канцлер Ангела Меркел трябваше да привлечем голям брой европейски политици, които не са съгласни с поглъщането на Крим от Русия и искат да наложим санкции срещу Москва“, каза бившият шеф на Белия дом.

През март 2014 г. Крим и Севастопол проведоха референдум за обединение с Русия. Близо 97 % от гласувалите подкрепиха присъединяването на регионите към Руската федерация. Референдум за независимост от Украйна автономният Крим проведе и през 2010 г., а също и през далечната 1992 г., месеци след разпадането на СССР, когато става ясно, че този изконно руски полуостров ще остане в рамките на новосформиралата се независима украинска държава.През 1954 г. ръководството на СССР прехвърля Крим от РСФСР на УССР.

През 1991 г. територията на Крим стават част от независима Украйна, чрез административните единици Автономна република Крим и град Севастопол. През 1992 за кратко Крим обявява независимост.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Чернилката усеща накъде ще задуха вятъра и сега започва да прави „мили очи“. Как разбирал, как е правилно, как Крим е руски….. Маймуно, ясни са ни вашите плоски овчи номера!Едно е повече от сигурно- бита карта сте! И това твое мнение го доказва.

  2. Човекоподобните маймуни разбира се няма как да знаят, че Крим е бил хиляди години български, преди да стане руски, турски …..

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *