„Ню Йорк Таймс“: Западът не таи големи надежди украинското контранастъпление да изтласка руските сили

Представители на ръководствата на САЩ и ЕС очертаха какво биха считали за „успех“ за украинската контраофанзива, но признаха, че изтласкването на руските сили от териториите е малко вероятно, пише „Ню Йорк Таймс„, цитиран от ТАСС.

Както отбелязва вестникът, САЩ и Европа смятат, че настоящото украинско контранастъпление е замислено така, че да се превърне в повратна точка в конфликта, но „това зависи основно от резултата, който ще постигне офанзивата“. В същото време „няма съмнение, че новият военен ход ще повлияе на дискусиите относно бъдещата западна подкрепа за Украйна, както и дебатите за това как да се гарантира нейното бъдеще“, пише вестникът.

Според „Ню Йорк Таймс“ остава неясно какво точно САЩ, Европа и Украйна ще считат за „успешно“ контранастъпление. В частни разговори висши представители на САЩ и ЕС признават, че „прогонването на руските сили от всички територии на Украйна е малко вероятно“.

В петък руският президент Владимир Путин заяви пред репортери, че украинските въоръжени сили търпят огромни загуби при контранастъплението си, което е трагедия, за която киевските власти носят пълна отговорност.

По данни на руското министерство на отбраната от 4 юни насам украинските сили правят масирани, но неуспешни опити за настъпление, като загубите им в жива сила и техника са впечатляващи. На 6 юни руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че за три дни руските войски са отблъснали всички опити за „отдавна обещаното настъпление“ на ВСУ, като загубите на украинските войски възлизат на 3715 души, 259 бронирани машини, 134 автомобила, 48 полеви артилерийски оръдия и над 50 безпилотни летателни апарата. Два дни по-късно – на 8 юни броя на убитите украински войници набъбна до над 5 хил. и бройката продължава да расте, а социалните мрежи са наводнени с видеа и снимки на горящи западни танкове и друга бойна бронетехника.

Източници: nytimes.comТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Западът ликува при всеки убит, от която и да е от двете страни. „Най-добре изхарчените пари“. Зеленото трябва да бъде драно поне месец, бавно и методично, с последващо спасяване, без кокаин!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *