Новият икономически модел на Русия ще Изпревари САЩ и „солидарния Запад“ само след няколко години

Тези дни руският президент Владимир Путин и Държавната дума направиха важни кадрови промени в Съвета на министрите и държавната корпорация „Роскосмос“. Утвърден бе нов заместник-председател на Съвета на министрите – досегашният министър на промишлеността и търговията. Като вицепремиер той ще наблюдава и военната промишленост. Според икономическото издание „Взгляд“ пред Държавната дума, която трябваше да утвърди кадровите промени, новият вицепремиер Денис Мантуров е направил важно изявление. Той е изразил новата политика на Русия в сферата на икономиката и промишлеността, която през последните години се утвърждаваше постепенно, но достатъчно уверено и последователно. Мантуров е казал, че Руската федерация преминава от абсолютно пазарната промишлена политика към технологичен суверенитет на руската икономика и промишленост, част от които ще се развиват с държавни протекции. Русия ще възроди стратегически важното и свързано с военно-отбранителния комплекс електронно машиностроене.

Върху този проблем Правителството на Руската федерация и редица водещи икономисти (сред тях най-активни са членовете на Изборския клуб!) работят от няколко години и вече са достигнали до важни решения, които ще бъдат огласени и изпълнявани в съвсем близко бъдеще.

Още до края на лятото руската държава ще разработи програма за подкрепа на предприятията, които ще осигуряват и гарантират руския технологичен суверенитет. Ще им бъдат давани изгодни кредити с до 7 % годишна лихва и ще им бъдат осигурени изгодни условия за поощряване на тяхната научно-изследователска и конструкторска дейност, стимулиращи данъчни преференции, гарантиране търсенето на разработваните от тях нови технологични образци, което ще включва компенсации за отстъпките на пилотните продукти, както и на тяхната реализация на пазара.

Руските икономически наблюдатели подчертават, че това не означава пълен отказ от либералната икономика и ролята на пазара и пазарните механизми, но се въвеждат достатъчно видими ограничения на свободния пазар и на конкуренцията в някои ключови за руската икономика области. Формира се нов пазарен модел, основаващ се на известен протекционизъм на държавата по отношение на предприятията, които ще осигуряват и гарантират нейния технологичен суверенитет. Държавата не може да се откаже от стратегически важни отрасли, каквото е машиностроенето, само защото пазарът не проявява интерес към него. Пред руските депутати Мантуров е подчертал, че вече не е достатъчно да се извърши необходимата „импортна замяна“ на санкционните стоки, услуги и технологии, а трябва да се върви към „изпреварващо развитие на тази замяна“, към нови технически и технологични решения. Но не само за да бъдат „догонени“ т. нар. „напреднали държави“, а за да бъдат още сега изпреварени. Както и да се извърши в ускорени темпове пълният отказ от долара като основна валута.

Ръководителите на руската икономика и промишленост и нейните анализатори и изследователи внимателно и задълбочено наблюдават тяхното развитие, отчитат и анализират допуснатите слабости и грешки, но и извличат уроците от успехите й, за да конструират такъв модел, който би могъл бързо и ефективно да се въведе в практиката. За Русия сега е изключително важно да даде тласък на този модел, с който реално да изпревари рухващата икономика на САЩ и Европейския съюз. За това й е нужен именно нов модел, който да осигури условия за бързо развитие.

Новият модел все още не е нова икономическа система с нови икономически отношения; не е и нов начин на производство. Просто той е една рамка, вътре в която да се подготвят дълбоки трансформации, от каквито без съмнение се нуждае икономиката днес. Русия отчита своето важно място в световния икономически и политически процес и уверено претендира да бъде една от най-първите икономики в света. Но тя търси и по-големи и по-малки партньори, за да организира нова система на международно разделение на труда, на ново партньорство, нови пазари, технологии, производство и разпределение.

В Русия се утвърждава и нова система на образование и културно развитие, която да подготви хората, които в скоро време ще ръководят икономиката и държавата.

На търсенията и призивите на Русия за сътрудничество откликват вече доста държави по света. Те милеят за себе си и не са безразлични към съдбата на човечеството.

Който мисли за бъдещето, вече се е ориентирал с кого да бъде и накъде да върви.

Панко Анков

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Фашагите нали им блокираха едни 300 милиарда.
    А сега акциите им стават държавна собственост.
    Фашагите ще духат супата студена.

  2. На 12 юли 2022 г. в Донецк бе открит неексплодирал касетъчен снаряд на френските самоходни оръдия CAESER. Въпреки че французите увериха целия свят, че ще се отърват от такива боеприпаси преди около 15 години. Трябва да изпратим този снаряд на Макрон.
    Въпросът е дали нацистите случайно са използвали такива боеприпаси? Като за начало, как стигнаха до там? Кой ги е продавал или доставял във Франция.
    Доколко това е насочено към дискредитиране на френските власти, особено като се има предвид, че Макрон започна да говори за необходимостта от преговори с Русия. Или това беше 100% провокация от киевската хунта?
    Следственият комитет също така регистрира използването на френско производство на касетъчни боеприпаси, забранени от международни договори.

  3. Путин е гъвкав лидер, който винаги търси мирно решение и политически консенсус, когато става дума за глобални проблеми. До миналата година Русия играеше по свирката на глобалистите, най-вече по негово решение. За съжаление на глобалистите, тяхната алчност надделя. Тази голяма и вкусна една шеста от сушата така им е влязла в мокрите сънища, че пренебрегнаха и доброжелателното до глупост, руско отношение. Русия не е страна в която има само един мозъчен център и поради някои специфики от СССР там все още има идеалисти. Такива идеалисти дълго време са контрапункт на Путин, не от западна страна и създават модели, обсъждат ги, експериментират. Явно Путин още в 2014г. е започнал да се заслушва в техните съвети, а сега изведе политиката им като основна. Заслепеният запад или по-скоро самозабравилата се глобалистка върхушка, изтърваха този момент. На 24 февруари кулата падна. Глобалистите веднага насочиха фокус към Украйна и решиха да воюват на изтощаване. Да но Русия има всякакви ресурси и преценявайки единствената си слабост, малкото население, промени мащабите на операцията, с цел опазване на този ресурс. За сега глобалистите опитват разни стратегии, дават всичко, което имат васалите им, но обрат не е постигнат. За тяхно съжаление горивото, което представляват нацягите в Украйна, бързо свършва. Мобилизираните, били те и милион, не са навити да умират за клоунчето. Все още някои са патриотично настроени, но реалността на фронта, бързо ги лекува. Какво могат да направят глобалистите? За кратко могат да компенсират с по-точни оръжия, но оръжията без човек са нищо, значи трябват хора, надъхани и готови, каквито бяха укронацитата. Най-големият кандидат са Полша, с вековни проблеми, надъхани за подем и победи. Ако успеят чрез пропаганда най-вече да включат и Унгария, Румъния и България, известни със сърцатите си бойци в миналото, битката не е изгубена и превесът може да се обърне, строго конвенционално. Ако не виждате този сценарий, значи съвсем сте изгубили усет и чувство за самосъхранение. За Унгария им пречи Орбан, а тук традиционното русофилство. Не е случайно нито изгонването на дипломатите, нито мишкуването по разни закуски. Докато българите фенстват, за или против, САЩ ни готвят динената кора. Путин се учи от грешките си, но ние не. Когато тръгнат ешалоните с българските момчета, към касапницата, ще е късно!!!

  4. ВЧЕРА ПАДНАЛИЯ ДО КАВАЛА В ГЪРЦИЯ САМОЛЕТ НА ФАШИСТКА УКРАЙНА Е ТРЪГНАЛ ДА ПРОДАВА ОРЪЖИЕ С БЪЛГАРСКО УЧАСТИЕ ОРЪЖИЕТО КОЕТО САЩ И ЕС ПРАЩАТ НА ФАШИСТКА УКРАЙНА ДА ИЗБИВА БРАТСКА РУСИЯ УКРАИНСКАТА ФАШИСТКА МАФИЯ ГО ПРОДАВА КИРЕТО ПРОСТОТО Е ПОДАЛ РЪКА ОТ БУРГАС

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *