Новият БРИКС е картел срещу Запада, който включва 46% от световното население и 37 % от световния БВП

БРИКС се разширява: към сегашните пет страни членки ще се присъединят още шест, в т.ч. Иран и Саудитска Арабия. Така алиансът ще представлява вече 46% от световното население и 37 % от световното БВП по паритет на покупателна способност, а това значително увеличава геополитическата му и икономическа тежест.

„Лула да Силва, Си Дзинпин, Сирил Рамафоса, Нарендра Моди и Сергей Лавров се държат за ръцете на срещата на БРИКС в ЮАР“

Новината попари западните държави: групата БРИКС, в която членуват най-големите страни с бързо развиващи се икономики ще приеме шест нови членове: Саудитска Арабия, Иран, Обединените арабски емирства, Аржентина, Египет и Етиопия ще се присъединят към алианса на 1 януари 2024 година, съобщи южноафриканският президент Сирил Рамафоса на срещата на върха на алианса в Йоханесбург. Южна Африка в момента председателства групата, която досега включваше също Бразилия, Русия, Индия и Китай.

С новите 6 държави в редиците си БРИКС ще представлява 46% от световното население и ще придобие ново геополитическо и икономическо влияние. Групата от единайсет държави в момента генерира 37% от световния брутен вътрешен продукт по паритет на покупателната способност и представлява 46% от световното население, заяви президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва по време на тридневната среща на върха.

Не закъсняха и реакциите от представители на новоприсъединяващите се към клуба страни. Немската телевизия АРД цитира Мохамад Джамшиди, заместник-ръководител на администрацията на иранския президент, който написа в профила си в социалната мрежа X (доскоро Туитър), че присъединяването към групата БРИКС е „стратегическа победа за иранската външна политика“. А президентът на Аржентина Алберто Фернандес вижда в присъединяването огромни шансове за своята страна.

Предизвикателство за Запада

В сегашния си състав, включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, на БРИКС се падат 42% от световното население и 24% от световното икономическо производство.

За САЩ и ЕС това развитие на нещата е тежък удар. БРИКС е преди всичко картел на страните с най-големите природни ресурси в света, към който желание за присъединяване вече са декларирали нови 30 държави от Азия, Африка и Латинска Америка. И цялата тази мощ ще е под контрола на Китай и Русия. Целта на картелната им организация е в уречен ден и час просто да спрат износа на енергийни ресурси и всякакви други суровини за западните икономики, като по този начин ще постигнат две цели – 1) фалита на американската и европейската икономики и финансовите им системи 2) развитие на собствените си промишлени икономики и установяване на единна валута на БРИКС, която ще измести долара като световна резервна валута.

„БРИКС се превръща в „ясно ориентирана авторитарна група на картелен принцип, която е изцяло под контрола на Китай“, предупреди германският евродепутат от Зелените и ръководител на делегацията на ЕП за отношенията с Китай Райнхард Бютикофер. Към управляваните авторитарно страни в новия разширен формат на БРИКС той причислява врагове на Запада като Китай, Русия, Египет, Етиопия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Иран, а останалите четири държави от общността – Бразилия, Индия, Южна Африка и Аржентина – той определя като „слаби демокрации, които за съжаление са се поддали на химерните обещания на Си Дзинпин и Путин.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. БРИКС ЮЕ СПАСИ СВЕТА ОТ УНИЩОЖИТЕЛНИЯТ АМЕРИКАНСКИ ФАШИЗЪМ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *