Невероятно! Болниците ще ни лекуват срещу подписан залог на парите ни

болница1Големите  болници в страната може да ни лекуват и срещу запис на заповед.  Тази идея обсъждат шефовете на много елитни  здравни заведения.

Повод за поредната дискусия е  недостигът от 330 млн. лв. в НЗОК до края на годината. От правителството казаха, че търсят начин да покрият този недостиг, включително и чрез преместване на плащания в друга календарна година. Лекарите обаче не са доволни и си искат парите сега. Затова са измислили и нов начин за притискане на касата и държавата – запис на заповед.

Това е документ, който дава право на всяка болница да съди касата, след като пациентът го е подписал. С него пък болният гарантира, че е здравноосигурен и касата би трябвало да покрие разходите му, както е по договор. Ще последват процедури, които ще оголят НЗОК до шушка, тъй като трябва да се плаща и на съдея-изпълнители, чиито такси пък са 500 лева.

Здравомислещи в държавата обаче започнаха да си задават неприятни за лекарското съсловие въпроси. Например след като в общинските болници в момента има дефицит и лежащите нямат какво да ядат и роднините им тичат да ги хранят, на какво основание се финансират и частните болници в България? По каква логика едно напълно частно лечебно заведение, чиято печалба отива в джоба на собственика му, се е наредило на опашката за пари от здравната каса?

Кой сключва тези договори и у нас дотирано ли е частното здравеопазване? Не трябва ли касата да финансира само държавните болници, а който пациент иска частна – да си плаща? Така е много по-справедливо, пишат в социалната мрежа.

Препатили пък твърдят, че когато попаднат в частни  болници им се правят ненужни изследвания и процедури, с които се точи касата. Освен това частните и държавните болници в градовете извън София не се различават по нищо, освен по сградата и условията в болничните стаи. Апаратурата и на двете места е втора употреба, а лекарите са едни и същи, които притичват да си доработват от едното здравно заведение в другото.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *