НАТО: Решението е Украйна да се откаже от територии и в замяна да получи членство в алианса

Ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг – Стиан Йенсен, заяви, че един от възможните варианти за прекратяване на войната, започната от Русия срещу Украйна, може да бъде Украйна да отстъпи част от своите територии на Русия в замяна на членство в НАТО. Думите му са цитирани от норвежкия вестник VG, предаде Meduza.

На снимката: Йенс Столтенберг и шефът на кабинета му Стиан Йенсен 

„Мисля, че едно от решенията може да бъде Украйна да се откаже от територии в полза на Русия, като в замяна получи членство в НАТО“, каза той на пресконференция в норвежкия град Арендал. Той обаче подчерта, че Украйна трябва сама да реши кога и при какви условия иска да преговаря с Руската федерация (такава е общата позиция на НАТО).

Запитан от вестника дали НАТО смята, че Украйна трябва да отстъпи територии, за да постигне мир с Русия и бъдещо членство в НАТО, Йенсен отговори, че вече се водят дискусии за евентуалния статут на страната след войната и че въпросите за отстъпване на територии на Русия се повдигат от някои страни от блока. „Не казвам, че трябва да бъде така, но това би могло да бъде възможно решение“, обясни той.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Михаил Галузин заяви в интервю за ТАСС, че за да се разреши конфликтът, САЩ и НАТО трябва да потвърдят първоначалните основи на суверенитета на Украйна – нейният неутрален, необвързан и безядрен статут. По думите му „трябва да се признаят и новите териториални реалности, да се гарантира демилитаризацията и денацификацията на Украйна, а също и правата на нейните рускоезични граждани и национални малцинства в съответствие с изискванията на международното право“.

А ето как Дмитрий Медведев коментира този намек на НАТО, че иска мирни преговори:

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев коментира в профила си в Телеграм днешното задочно предложение на НАТО към Русия Украйна да получи членство във военния алианс срещу териториални отстъпки в полза на Руската федерация:

„Нова идея за Украйна от офиса на Северноатлантическия алианс: Украйна може да се присъедини към НАТО, ако се откаже от спорните територии. 

Защо? Идеята е любопитна. Единственият проблем пред такова разрешение на конфликта е, че повечето предполагаеми територии на така наречената Украйна са силно оспорвани и то не само от Русия. А за да влязат в блока, киевските власти ще трябва да се откажат дори от Киев, столицата на Древна Рус. 

Е, могат да преместят столицата си в Лвов. Ако, разбира се, пшеки (синоним за поляци-б.р.) се съгласят да оставят Лемберг (старото име на гр. Лвов) на любителите на свинска мас и кокаин.“

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. НАТО трябваше да се разпадне заедно с Варшавския договор и не навлиза на изток по договор, спазвайте си договорките, също и престанете да плашите хората и европейските държави с конфликти, Украйна да се прибира в родината си Русия, за да няма повече дразги и интриги, а русофобията да се захвърли в тоалетната и да се дръпне кранчето на водата , за да тръгне и търговията!

  2. Тия вече изкуфЕха повече и от Джо Байдън бе !
    И как точно си представят , че Украйна ще влезе в НАТО ?
    Щото преди това май ще трябва да си я отвоюват …
    Ама те и в момента го правят !
    Само , че нещо май НЕ им се получава …

  3. Това е най-невероятният сценарий! Кой ще може да обездвижи принудително палавите ръчички на Зелето? Ще му дръпнете опиатите, но той няма да спре с белите си. А с Владимирович какво ще правите?Показа Ви, че не го е страх от санкции – ако ще и двеста кръга да се, не го е страх от девалвация на рублата – сто рубли – един долар, не го е страх от международна изолация – издирват го да го арестуват а той им се хили от Москва! Мислил ли е някой, какво ще стане ако той се събуди в лошо настроение един ден и вземе че натисне копчето на онзи куфар който е в ръцете му. Да сте чували за „Мъртвешката ръка“ – – поинтересувайте се и след това квакайте глупости! Когато почваш да готвиш една манджа, трябва да знаеш и кой ще я яде!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *