Путин: Западът прави всичко възможно да въвлече в конфликта в Украйна още държави

Западът прави всичко възможно да разшири конфликта в Украйна, като въвлече в него нови държави, заяви руският президент Владимир Путин във видеопослание към участниците и гостите на 11-ата Московска конференция по международна сигурност, предаде ТАСС.

„До какво води тази политика (на Запада – бел. ред.) на наливане на масло в огъня се вижда ясно с примера на Украйна. С наливането на милиарди долари в неонацистки режим, снабдяването му с оборудване, оръжия, боеприпаси, с изпращането на военни съветници и наемници, се прави всичко възможно за по-нататъшното разпалване на конфликта и въвличането на други държави в него“, заяви руският лидер.

Голямата цел на САЩ всъщност е да преформатират системата на междудържавно взаимодействие в интензивно развиващият се икономически Азиатско-Тихоокеански регион (АТР) под своя власт. Затова считаме, че не е изключено скоро да интегрират силите на военния си блок НАТО със силите на наскоро образувания техен втори военен блок АУКУС (Австралия, Великобритания и САЩ), заяви още Путин.

Според руския президент предизвикателствата пред сигурността в различни региони на света са предизвикани от геополитическите авантюри и стремежи на Запада да запази своя неоколониализъм.

По думите му в различни региони на планетата има и винаги е имало стотици „тлеещи огнища на напрежение“. „И въпреки че предизвикателствата пред сигурността във всяко от тях има своите регионални особености, всъщност всички те са породени от геополитическите авантюри и егоистичните неоколониални действия на Запада“, заяви руският лидер, цитиран от БТА. 

Според него само чрез обединяване на усилията на световната общност е възможно „да се намали конфронтацията на глобално и регионално ниво, да се неутрализират предизвикателствата и рисковете, да се укрепи доверието между държавите и да се отворят широки възможности за тяхното развитие“.

Ето цялото приветствие на руския президент към участниците в 11-ата Московска конференция по международна сигурност:

Дами и господа! Уважаеми чуждестранни гости!

Приветствам ви на XI Московска конференция по международна сигурност.

Служители в областта на отбраната, дипломати и експерти отново се събраха в Москва, за да обсъдят въпроси от световния и регионалния дневен ред. Подобни открити, честни и безпристрастни дискусии са изключително важни и търсени днес, защото всички ние, цялата световна общност, ще трябва заедно, като равни, да създадем контурите на бъдещето.

Виждаме последователното формиране на един многополюсен свят. Повечето държави са готови да защитават своя суверенитет и национални интереси, традиции, култура и начин на живот. Укрепват се нови икономически и политически центрове. Всичко това може да се превърне във важна основа за стабилно и прогресивно глобално развитие, за справедливи и най-вече реални решения на социалните, икономическите, технологичните и екологичните проблеми, както и за подобряване на качеството на живот и благосъстоянието на милиони хора.

В същото време в различни региони на света се разпалват огнища на отдавнашни конфликти и се провокират нови. Целта на тези, които правят това, е очевидна: да продължат да печелят от човешките трагедии, да разделят народите, да принуждават нациите да се подчиняват на неоколониална система и да експлоатират безмилостно техните ресурси.

Държавите – членки на НАТО, продължават да изграждат и модернизират нападателните си способности, да се опитват да прехвърлят военната конфронтация в космическото и информационното пространство и да използват военни и невоенни средства за натиск. Всичко това се случва на фона на разрушаването на системата за контрол на въоръженията. Наред с други неща, Съединените щати се стремят да преформатират системата за междудържавно сътрудничество, която се е развила в Азиатско-тихоокеанския регион, така че да отговаря на техните изисквания. Насърчаването на т.нар. индо-тихоокеански стратегии е насочено основно към създаването на военни и политически съюзи, контролирани от Вашингтон.

Не изключваме случаят да доведе до пълно интегриране на силите на НАТО с формиращите се структури на блока AUKUS. Огнища на напрежение тлеят и в други региони на света. И макар че предизвикателствата пред сигурността във всеки от тях имат своите особености, повтарям, по същество всички те са породени от геополитическите авантюри, егоистичните, неоколониални действия на Запада.

Например държави от региона на Сахара и Сахел, като Централноафриканската република и Мали, станаха обект на директни атаки от страна на многобройни терористични групи, след като Съединените щати и техните съюзници започнаха агресия срещу Либия, която доведе до разпадането на либийската държава.

До какво води тази политика на наливане на масло в огъня се вижда ясно в Украйна. С наливането на милиарди долари в неонацисткия режим, снабдяването му с оборудване, оръжия и боеприпаси, изпращането на военни съветници и наемници се прави всичко възможно конфликтът да се разгори още повече и в него да бъдат въвлечени и други държави.

Повтарям, днес е очевидно, че е възможно да се намали конфронтацията на глобално и регионално равнище, да се неутрализират предизвикателствата и рисковете, да се укрепи доверието между държавите и да се открият широки възможности за тяхното развитие само чрез обединяване на усилията на международната общност. Ние бяхме и оставаме твърди поддръжници на многополюсен световен ред, основан на приоритета на нормите и принципите на международното право, суверенитета и равенството на държавите, творческото сътрудничество и доверието. Убеден съм, че XI Московска конференция по международна сигурност ще допринесе за развитието на конструктивното сътрудничество между нашите народи и държави.

Пожелавам ви успех, ползотворни и информативни дискусии!

Благодаря ви за вниманието!

Източник: kremlin.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *