Мъск: Путин няма да загуби войната, така че да се помага на Украйна е безсмислено

Мъск е против пакета от американска помощ за Украйна 

Американският милиардер Илън Мъск заяви пред американски републикански сенатори, че „няма никакъв шанс“ руският президент да загуби войната в Украйна, съобщи Bloomberg. Мъск заяви това по време на дискусия чрез конферентна връзка в „Х“ (бивш Twitter), в която участваха висши републикански политици, противници на законопроекта за помощ за Киев. „Тези разходи не помагат на Украйна. Удължаването на войната не помага на Украйна“, каза Мъск. Освен това милиардерът каза, че Путин е подложен на натиск от големи сили вътре в самия Кремъл да доведе войната до край. „Ако се оттегли, ще бъде убит“, каза основателят на SpaceX и Tesla, цитиран от Bloomberg.

Илън Мъск не бил поддръжник на Путин 

Мъск също така отхвърли обвиненията, че е апологет на Путин, като ги нарече „абсурдни“. Той заяви, че неговите компании „вероятно са направили повече за подкопаването на Русия във войната й с Украйна, отколкото който и да е друг“. Припомни, че SpaceX е предоставила на Украйна интернет услугата Starlink, която е била от решаващо значение за комуникациите на страната в първите месеци от военните действия. 

Само че украинското разузнаване доказа чрез прихванат разговор между руски войници, че те са инсталирали Starlink и имат супербърз интернет и безпроблемна комуникация на фронта. Преди време пък Мъск отказа на украинската армия да активира системата над територията на Крим, за да бъде потопен Руският черноморски флот. Самият милиардер заяви, че не е продавал нито пряко, нито непряко Starlink на Москва.

Мъск заяви също, че единствените му подбуди са да спре загубата на човешки животи и от двете страни на фронта. Той постави под въпрос разумността на „западния стремеж за отстраняване на Путин“. „Тези, които искат смяна на режима в Русия, трябва да се замислят кой е човекът, който би имал възможността да отстрани Путин, и дали този човек ще бъде миротворец? Вероятно не“, каза милиардерът, като добави, че най-вероятно такъв човек ще бъде „дори по-твърд от Путин“.

Помощта от САЩ за Украйна

В четвъртък, 8 февруари, Сенатът на САЩ започна да разглежда нов законопроект за военна помощ за Украйна, Израел и Тайван на обща стойност 95 милиарда долара. За Киев са планирани 60 млрд. Окончателното гласуване в Сената (където демократите имат мнозинство) трябва да се състои на 14 февруари, но дори при утвърдителен отговор от там, въпросът изобщо няма да се счита за решен. След като мине през Сената, законопроектът ще бъде прехвърлен в долната камара на Конгреса – Камарата на представителите, която се контролира от републиканците, ръководени от радикалния тръмпист Майк Джонсън. Няма закон, който да го задължи да внесе този законопроект за гласуване. Но дори да го направи, почти е сигурно, че документът ще бъде отхвърлен, тъй като републиканците са категорично против по-нататъшното подпомагане на Украйна. 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *