„Политико“: Разпадането на НАТО е въпрос на време

Европейският съюз (ЕС) вече не може да разчита на Съединените щати като гарант за неговата сигурност, а резултатът от американските президентски избори през ноември т. г. ще определи единствено колко бързо ще се разпадне НАТО. Това мнение изрази Матю Карнихниг, кореспондент на европейската версия на американския официоз вестник „Политико“.

„Вече е без значение дали Тръмп или Байдън ще спечели изборите в САЩ. И в двата случая Европа остана сама. А единственият въпрос, на който резултатите от гласуването ще отговорят, е колко бързо ще се разпадне НАТО“, пише авторът. Несъмнено е, че демократите биха оспорили тази теза „заявявайки, че НАТО ще остане цяла и единна“, ако Байдън отново спечели изборите и остане президент на САЩ. — Докога обаче ще продължи това? – пита авторът.

Той посочва, че принципът MAGA (Make America Great Again, основният политически лозунг на Тръмп в предизборната му кампания през 2016 г.) „ще остане основен фактор в американската политика в променящият се свят от еднополюсен към многополярен“, което означава, че „и след Тръмп републиканците ще продължат антинатовската си линия“ „САЩ вече нямат излишни ресурси да поддържат отбраната на 50 държави. Те искат да отрежат този огромен финансов разход, засилвайки собствената си отбрана. Изтеглянето на САЩ от Европа ще е голям удар по суверенитета на Стария континент“, заключава журналистът.

Тръмп, който се бори за номинация за президент на републиканците, на 10 февруари разказа пред свои поддръжници в Южна Каролина за една от срещите си с лидерите на страните от НАТО. По думите му, президентът на една от страните го попитал дали САЩ ще защитят Алианса в случай на военна заплаха от страна на Русия, ако някоя страна не е платила своята такса за отбрана в НАТО. Тогава Тръмп отговорил, че няма да защитава такава страна и даже „ще насърча руснаците да правят каквото си искат с такава държава“. Доналд Тръмп не уточни кога и къде се е състоял този разговор, нито кой от европейските лидери му е задал такъв въпрос.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. E, то самите американци не си плащат вноските в НАТО, те са най-големия длъжник.

  2. В БГ има само два источника, това са в. Поглед и Скандално, или обратно.Всичко останало е леш.

  3. РАЗПАДА НА ОТАН-ФАШИСТКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ СЛЕД ИЗБОРА НА ТРЪМП.

  4. Няма ли да се декларира изрично, какви са мотивите на Русия да заплашва Европа и кой е казъл, че Щатите трябва да я защитават и срещу какво. Щатите със своите повече от 800 военни бази по света, със своите хиляди военни и със своите самолетоносачи защитават от кого, само от Русия ли??Кой им е ЛЕГИРАЛ правото да пазят другите срещу милиардно заплащане. Те пазят Саудитска арабия от години срещу огромни облаги, срещу кого? Колко войни е водила тази държава в страни на хиляди километри от своите граници с милиони убити. Нима нейното присъствие досега в Афганистан, в Ирак, в Сирия, в Япония, в Германия и Италия има някакво логично обяснение. Защо има ам. военни бази и у нас, пазят ли ни и от кого, от Руския агресор ли? всичко е толкова плоска, примитивна колонизация, че повече не може.

  5. Стига глупости! САЩ е окупирал Европа и ще се изнесе от тук само с краката напред. Американските войски имат огромен сдържащ ефект на всякакви помисли за независимо мислене. Тъй че никой няма да се изнесе, напротив, даже ще засилят военното си присъствие тук. Но ние ще пратим сметката.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *