Милиарди са Откраднати от АМ „Хемус“ с безпрецедентно абсурдни договори!

Стотиците милиони аванси за изграждането на автомагистрала „Хемус“ са раздавани с безпрецедентно абсурдни договори. Голяма част от контрактите са много лаконични – от по 5 страници, като някои от тях предвиждат напълно нелогични плащания. Държавното дружество „Автомагистрали“ е позволило плащанията да се гарантират не само с банкови гаранции, но и със застрахователни полици. Това става ясно от прегледа на договорите, които държавното дружество най-сетне беше притиснато да обнародва след спечелено съдебно дело по Закона за достъп до обществена информация. Плащанията по АМ „Хемус“ са в епицентъра на полицейско разследване, а изнесените до момента данни са много скандални.

Както вече е известно, магистралата се строи от частни фирми, близки до ГЕРБ, избрани от държавното дружество „Автомагистрали“ без конкурси. Превъзлагането на цялата дейност се прикрива чрез разбиването на договорите на три – за доставка на материали, за наем на строителна механизация и за проектиране.
Сред най-скандалните договори за строителството на „Хемус“ са тези за наем на механизирана строителна техника. Такива са сключени за всички участъци от автомагистралата, включително и за тези, които според МРРБ няма да се строят в близките 2-3 години – участъците от 7 до 9 лот. Въпреки невъзможността по тези участъци да се работи заради липсата на отчуждения и проект, по тези договори също са заложени и платени огромни многомилионни аванси. Сключените договор за наем на машини за 1 г. за тези участъци са 6 и са на обща стойност 390,6 млн. лв. И тези огромни харчове са при положение, че цялата техника би могла да се закупи от държавата и да остане нейна собственост вовеки за не повече от 90 млн. лв.

По всички договори за наем на строителна техника е предвидено авансово плащане в размер на 35 % с изключение на един от контрактите – с „Пътно поддържане и строителство – 2009“ ЕООД, по който авансът е 30%. Одитът на Сметната палата в „Автомагистрали“ показа, че до края на 2020 г. всички аванси по тези договори са преведени и в случая с 6-те договора за наем на техника са платени авансово 163,5 млн. лв.

„За пръв път виждам договор за наем на техника, който позволява авансиране на наема. Каква може да е целта на такова авансово плащане за наем на машини, защо се налага то?“, коментират с недоумение юристи. Те недоумяват и защо държавната фирма „Автомагистрали“ не е пристъпила към закупуване на собствена техника на фона на огромните суми за наеми, които на всичкото отгоре са предвидени само за 3 от общо 9-те участъка на магистралата. Такива договори за наем на механизация има и при другите участъци. Но информацията за тях предстои да излезе през следващите дни.

Много странни са и платените аванси по сключени рамкови договори за доставка на материали, коментират юристи. Те са сключвани за участъците от 4 до 6 лот с три фирми – „Европейски пътища“ АД (111,5 млн. с ДДС), „Водно строителство-Благоевград“ (97, 8 млн. лв. с ДДС) и „Автомагистрали Хемус“ АД (84,5 млн. лв. с ДДС). Към рамково споразумение по принцип се прибягва, когато ще се възлагат еднотипни дейности, но без достатъчна предварителна яснота за количествата. Тук логиката е да се предложат единични цени, а с конкретни последващи възлагания да се договарят конкретните обеми за доставки. Предоставянето на аванс по подобни рамкови споразумения е странно само по себе си. В конкретния случай с трите участъка на магистралата в договорите е записано, че авансът ще бъде уточнен между страните и ще зависи от предоставените от АПИ средства. На фона на всичко това се оказва, че тези договори са изплатени на 100% в рамките на броени месеци. Договорите са сключени през май 2020 г, а до декември са покрити 100% от плащанията, че дори и повече. Не е ясно дали срещу платените суми има закупени материали. Официалния срок на договорите е 53 месеца. Именно при един от тези участъци – 5, по който техника и материали доставя фирма „Водно строителство-Благоевград“, са направени тегления в размер на 60 млн. лв., които през кухи фирми според разследването на МВР стигат до едно физическо лице.

Няма никаква яснота доколко гарантирани са авансовите плащания по договорите. Това е един от най-проблемните елементи в тях – че е допуснато покриване на гаранцията чрез застраховка на плащането, считат експерти. Наличието на гаранции е един от основните контрааргументи, които ГЕРБ изтъква в полза на ползваните в „Автомагистрали“ схеми за строителство на магистралата. Много голям проблем ще бъдат и самите доставки на материали. Парите просто са платени без насрещни доставки и въобще не е ясно какво може вече да се закупи с тях след рязкото поскъпване на материалите през 20-21 г.. Този проблем стои за цялата магистрала.

КОМЕНТАРЪТ:

За 12 години шайката ГЕРБ начело с главатаря си Борисов опоска България. Контролираната от властта им държавна фирма „Автомагистрали“ АД е дала на частни фирми 390 млн лв за наем на строителна техника, като на всичкото отгоре им плаща 1/3 от тази сума авансово. Такъв е наемът за 1 г. И това, при положение, че държавата може са си купи цялата техника за построяването на магистралата за 90 млн. лв. – чисто нова и по-качествена, която да използва и за други свои инфраструктурни обекти през следващите 30-40 години? Сумата включва всички кранове, багери, булдозери, камиони, валяци и пр. като бройка, модели и марки.

Няма грешка – здравата са ни ограбили. А цитираният пример е само капка в морето от кражби на Мутро-милиардера и по съвместителство бивш премиер Бойко Борисов. Този нагъл 12-годишен пладнешки грабеж на страната ни управляващите от ГЕРБ нескопосано прикриваха зад пропагандни слогани „Борисов – строителя“ и „Градим България“, с които ежедневно облъчваха народа.

Над 100 млрд. лв. са откраднали ГЕРБ за 12-те си години в управлението на държавата. Докато през цялото това време народът събираше капачки от пластмасови бутилки, за да купува кувьози за новородени… че държавата нямала. А най-тъжното е, че голяма част от същите тези простодушни събирачи на капачки и днес продължават да гласуват за Крадливия Банкянски Мафиот, щото, видите ли, „той поне строил нещо“. Ебаси народа… Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Схемата е ясна, човекът е напсуван, делото е закрито.

    Защо „лошите“ в България си живеят като в Рая? Защото живеят с рая, мазохистично избираща едни и същи хора да я представляват. В същност представителната демокрация не работи. Защо? Защото в нашето собствено, българско изобретение представителна демокрация, измислено в една много дълбока древност се е наместила лъжицата катран ЗАПАД, мечтата на алчните. Моделът, изкривен от западните тарикати е не работещ. Какво имам в предвид. При представителната демокрация, лицата избират един, на когото вярват, той ги представлява, защитава интересите им, ДОПИТВА СЕ ДО ТЯХ, когато трябва да се вземе решение и изобщо, работи в полза на доверилите се му. Ако ги излъже, тежко му се пише, защото трябва да живее с тях и омразата им. Какво имаме сега в замяна и под името на този модел. Един, двама или няколко тарикати, учредяват политическа партия, ВЕДНЪЖ, доказвайки, че имат н’ам си хиляди поддържници. След това, намират податливи мераклии, които хем да не са много умни, хем да са напористи, хем да слушат. Разпечатват физиономиите им и ги лепят бясно една две седмици, където намерят или където е определено, някои се скъсват да обещават, други говорят празни приказки и ХОП, ден на размисъл и ден на избори. В денят на размисъл, обикновеният гражданин търси в съзнанието си, кои бяха тези, какво казаха, мааму, бях уморен от работа и не ги гледах(не си изтървал), пие една ракия и на другият ден гласува. Гласува за спомените си, на инат на комшията с когото са спорили, защото братовчед му е един от тези или, ИЛИ защото 50 лева са си пари. Западните ценности са спасени, демокрацията възтържествува, по телевизията дава цирк и животът си върви на зле, нищо не се променя. Бойко крадял, някой (няма да кожа кой, защото ще ме изтриете пак)обещава по програма, но вие сте виновни, че сте брали гъби, че сте избрали импулсивно, абе не ви бива с една дума, а те с мъка слизат от черните мерцедеси, ако успеят да станат под тежестта на очакванията, с които сте ги натоварили и трудно преглъщат сухото депутатско кюфте. Тук е място за състрадателна сълза. Те ви представляват, коват закони(коват завалиите, жега), обаче после лошите полицаи не могат да съберат доказателства, лошите прокурори не могат да ги представят, а лошите съдии… те са направо за трепане.
    Нещо не ви ли прави впечатление? Всички ги устройва моделът!!! Леви, десни, широки и тесни, бесни, лесни, с песни или без песни, но са доволни.
    Борисов крадял, царят си върнал, Станишев ни набутал, Костов приватизирал… кой го узакони? 240 мишки, всеки от които обаче, тежи колкото 33000 от нас. С една дума ние се съгласихме и им разписахме бял лист, те не са виновни, те ни ПРЕДСТАВЛЯВАТ.
    Не съм за президенска и прочие тоталитарна република, освен в един случай, описан от писателя Робърт Шекли в „Билет за Транай“, но можем да направим представителната демокрация, представителна по казашки и винаги жезълът да тежи, не само да дава власт и възможности.

  2. Народ !!?? Най големите простаци във цялата вселена са Българите.Ти го ебеш , той те целува , ха ха ха ха.

  3. Каква може да е целта на такова авансово плащане за наем на машини. Докато със случая се занимават юристи, които се чудят каква е целта на едно такова просто упражнение, някакви реални резултати по тези кражби не, ами пладнешки обири, няма да има. То се иска девет педи чело за да се сетиш, че Борисов, на когото вече му е било ясно,че си тръгва от властта, се е постарал да „усвои“ колкото се може повече пари – да ги раздаде, макар и с абсурдни договори, на свои фирми. Така с един куршум, два заека – хем е прибрал парите за себе си хем е оставил следващите управляващи без пари, т.е. с вързани ръце

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *