ГДБОП: Откраднатите пари от АМ „Хемус“ са отишли при един най-обикновен човечец – подставено лице! (С ВИДЕО)

Изтеглените в брой общо 60 млн. лв., предназначени за строителството на ЛОТ 6 на магистрала „Хемус“, са били занесени на един човек, който впоследствие ги е предал на друго място. Това обясни пред „Нова тв“ зам.-директорът на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) Любомир Николов, който нарече усвоителя на огромната сума „най-обикновен човек, дори човечец“.

Николов потвърди разказаното вчера на пресктонференцията на вътрешния министър Бойко Рашков – че държавните пари за строителството на участъка от „Хемус“ са били отпуснати на „дружество с богат опит в изграждането на пътища. И са изтекли именно оттам. Но нека засега запазим в тайна името на това дружество, защото в момента текат процесуални действия“. След това въпросното дружество ги превело на друго, а то на свой ред прехвърлило 60-те млн. лв. към пет кухи фирми, чиито собственици и пълномощници са „лица от криминалния контингент, полуграмотни и с нисък социален статус“ – всички те били задържани от полицията за 24 часа и разпитани.

(вижте схемата)

„Нашето разследване стигна до тези фирми фантоми, които странно за нас са изтеглили тези суми в деня или на следващия ден след тяхното постъпване в банката. Странно е и последвалото даване на всички тези суми на едно лице, което също сме установили. Това лице няма политическа кариера, не сме го засичали в такава негова дейност. Няма и строителна биография. Това е лице, което е наето или му е поставена задача да усвои тези средства или пък просто да пренесе тези пари до друг субект. В общи линии биографията му е на един нормален човек. Човечец… Не смятаме, че той върти схемата“, заяви още Любомир Николов.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Той каза също така, че лично не се е уверил в начина на пренасяне на 60-те млн. лв.

Ние не твърдим, че тези пари са пренасяни точно в чували или сакове. Това може би е обосновано предположение на участниците във вчерашната пресконференция (на министър Рашков). Но една сума от 1 – 1.5 млн. лв. (б.р. – на такива „порции“ се твърди, че са теглени парите) не може да се пренася в джобовете и най-вероятно се предполага, че са пренасяни в куфарчета, чували, сакове и т.н. – добави зам.-шефът на ГДБОП. – Парите са теглени кеш, без предварителна заявка, като при всяко теглена на гише е плащана съответната такса от 20-30 хиляди лева“.

Той потвърди, че се знаят и банката, от която са теглени парите, както и държавата, към която са изпратени, но също ще ги запази в тайна заради следствените действия.

Николов предупреди, че това дело вероятно няма да бъде приключено бързо, защото е с „доста голяма фактическа и правна сложност – трябва да се назначат финансови, счетоводни, данъчни експертизи и след това прокуратурата ще прецени на кои лица ще повдигне обвинение.“ Той е убеден, че предстои разкриването на още една дозина подобни схеми за източване на пари от строежа на автомагистралите. Схеми, в дъното на които стоят представители на ръководния елит на държавата.

КОМЕНТАРЪТ:


Изнесената информация от МВР за строителството на само един лот от магистрала „Хемус“ не е скандална, а е умопомрачителна.
Според тази информация, от преведените предварително 84 милиона лева, без да е построен и един милиметър магистрала, 60 милиона са изнесени с чували и сакове.

Забележете, първо, това го казва МВР – институцията, определена да се грижи за нашата сигурност и спокойствие, и да съблюдава за спазването на законите.

Второ, парите са преведени от държавата на кухи фирми, създадени за по 2 лева от малоимотни или криминално проявени граждани.

И трето, още в същия ден, в който тия пари – 60 милиона, са преведени от държавата, те са изтеглени и изнесени с чували и сакове в неизвестна посока.

Това не е кражба. За кражбата се изисква план, хитрост, та дори и смелост. Разбира се, и липса на морал, за да я реализираш. Това не е кражба. Това е вземане. От нещо, което смяташ за свое – да си вземеш. Да не те е страх от закон, защото то и законът си е твой. Да не те е страх от погазване на морал, защото ти си свикнал. Вземаш им парите на хората, пък те, така или иначе, ще си траят.

Така че това не е кражба. Самозабравили се хора, на които сме се доверили да управляват нашите пари, просто си взимат от тях, когато им скимне. Не за друго, а защото може.

И сега какво? Сега какво, а? Какво ще стане? Ще ги накажат ли тия, които са взели парите? Ще влязат ли в затвора? Ще върнат ли парите? Ние ще търсим ли непримиримо справедливост? Или кой ял-ял – кака се ожени?

И ако ние, скъпи съотечественици, не си търсим правата, не си търсим парите, не потърсим настоятелно справедливост и наказание за виновните, ако ние не държим отговорни институциите, независимо дали говорим за МВР или пък за прокуратура, значи, съгласете се – ние заслужаваме всичко това.
Делото по спасяването на давещите се винаги е било единствено в ръцете на самите давещи се. На борба!
Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. ВРАЧАНСКО СЕКИРЧЕ ПО АРАХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА !
    ВРАЧАНИ ОТ ГРАДА И ОБЛАСТТА, ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПАРТИЯ БНО БЮЛЕТИНА № 22 С ПРЕФЕРЕНЦИЯ № 104 ЗА МЕН СТЕФАН ДИМИТРОВ ЧОЛАКОВ И ЗНАЙТЕ АЗ НЯМА ДА ВИ ИЗМЕНЯ И ЩЕ СЕ БОРЯ СРЕЩУ ЮДЕЙСКИТЕ СВИНИ ПРОДАЛИ И РАЗГРАБИЛИ БЪЛГАРИЯ. ДОШЛО Е ВРЕМЕ ДА ИМ ЕБЕМ МАМАТА НА ПРАВИТЕЛСТВО И ПРЕДАТЕЛИ ПРЕЗИДЕНТИ, ПРОДАЛИ МАЙКА БЪЛГАРИЯ НА НАТО И САЩ БАЗИ, ЗА ДА НИ ВЛАДЕЯТ УПРАВЛЯВАТ И ГРАБЯТ ИМПЕРИАЛИСТИТЕ НА САЩ, ИЗРАЕЛ, КАНАДА И ЗАПАДНА ЕВРОПА ПОДГОТВЯЙКИ БЪЛГАРИЯ ЗА НОВА ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ, КИТАЙ, СЕВЕРНА КОРЕЯ, ИРАН … НЕ НА НАТО И САЩ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ. ЗА НЕУТРАЛНА И НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ НА БАЛКАНИТЕ – СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВЪ – ВРАЦА – 6 НОЕМВРИ 2021

  2. И да не се правим на малоумни, тези пари са взети под формата на ДДС от хляба и киселото мляко и на най-бедните, и на най- мизерните. Едно е да ограбиш богаташ, друго е да посягаш на залъка на пенсионера с 250 лева пенсия, това е чудовищно, това е невиждано.

  3. Колкото имаше някакви последствия от разкритията, които направи Илчовски пред комисията на Мая Манолова за това как са източени 100 милиона от пенсионния фонд, толкова ще има последствия и от това разкритие. Вдигаме една пушилка, народът се ужасява от мащаба на злоупотребите и остава с впечатления, че ето на, разкриха ги, сега ще видят те и после всяко чудо за три дена – всичко постепенно затихва и край, бития, бит, такования, такован и толкова.

  4. Е и какво от това, че се обявява и раздухва някаква си клюка или новина!? Жалкото е, че на никой не му държи гъза да викне високо и ясно кой от царете е гол!Това е така,защото всички от тези ,които ни управляват 30г БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ са с оцапани ръце от кражби на обществени,народни пари!Затова препоръчвам на българите – не гласувайте за никого от миналите партии през властта досега! Изберете малките!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *