Медведев искрено благодари на ЕС за санкциите

Докато икономиките на държавите от Европейския съюз (ЕС) изпадат в рецесия, брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия расте. Това заяви заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев на 19 декември на страницата си в социалната мрежа X (бившия Twitter).

„Европейската икономика прогресивно потъва в рецесия. В Германия БВП е -0,2% на годишна база през второто тримесечие и -0,3% през третото тримесечие. Във Франция той е +0,5% през второто тримесечие, но -0,1% през третото“, посочи той, коментирайки наложения от ЕС 12-ти пакет от санкции срещу Русия.

В същото време в Русия БВП е добавил 5,5% на годишна база през третото тримесечие и 7,8% през второто, подчерта Медведев. Според него е време съюзът да помисли за следващия пакет от санкции.

„ЕС, благодаря ви за растежа!“ – заключва заместник-председателят на Съвета за сигурност.

Припомняме, че вчера Европейският съюз одобри 12-ия пакет от антируски санкции. Ограниченията предполагат нови експортни ограничения срещу Русия по отношение на продукти и технологии с двойна употреба, както и забрана за пряк или непряк внос, покупка или трансфер на диаманти, включително бижута, от Русия.

На 14 декември руският президент Владимир Путин заяви на пресконференция на тема „Резултатите от годината“, че руската икономика разполага с голям резерв. Той отбеляза, че Руската федерация е натрупала този резерв от сила и стабилност във финансите и икономиката си през предходните десетилетия и е дошъл момента да се отправи стремглаво нагоре.

Говорейки за икономическите показатели на страната, с които може да се гордее, той отбеляза, че основният от тях е БВП: до края на годината се очаква той да нарасне с 3,5 %.

Преди това, на 13 декември, външният министър Сергей Лавров, говорейки пред Съвета на федерацията, заяви, че залогът на блицкрига на санкциите срещу руската икономика се е провалил, но Западът не е готов да признае грешките си. Той добави, че срива, Западът все по-силно и нездравословно мечтае да елиминира Русия като независим геополитически субект.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *