Мария Захарова: Крайната цел на САЩ в играта с Украйна не е Русия, а Китай

Крайната цел на САЩ в играта с Украйна не е Русия, а Китай. Това заяви в интервю за ТАСС говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Според нея във Вашингтон са в истерия от икономическия възход на Поднебесната и крайната цел на сложната им геополитическа игра е да спрат развитието на Китай. Те не могат да започнат война на територията на Китай, защото са твърде зависими икономически от него, добави тя.

Захарова подчерта още, че мирните инициативи за уреждане на украинския конфликт, предложени от различни страни, съдържат идеи, които биха могли да сработят. Тя отговори утвърдително на въпрос дали има изпълними идеи в плановете за мир, предложени от други страни.

„Благодарни сме на всяка страна, на всяка държава или обществена фигура – ​​защото много инициативи бяха предложени лично от видни световни фигури; благодарни сме на всеки, който говори за мир, който говори за мирно уреждане и който иска да бъде полезен по този въпрос“, посочи Захарова.

„Има интересни идеи, които може да проработят. Има идеи, които са в синхрон с нашия подход, като например китайската инициатива“, продължи тя.

Захарова подчерта обаче, че всички тези инициативи се блокират „от режима в Киев, който си забрани“ да води каквито и да било преговори с Русия. Зеленски дори се закани да впише това в конституцията на страната.

„Всеки опит за мирно решение на конфликта беше блокиран от украинския президент Володимир Зеленски, защото такива са заповедите, които получава от Вашингтон. А заповедта на САЩ е една: „убийте възможно най-много руснаци“. Тази тяхна концепция беше изразена от видни представители на политическата върхушка на САЩ, като бившия им президент Джордж Буш-младши и сенатор Линдзи Греъм“, отбеляза Захарова.

Говорителят на руското външно министерство добави, че Вашингтон се придържа към глобалистката си концепция за пълно световно господство, което минава през стратегическо военно поражение на Русия и спиране на икономическото развитие на Китай.

„Те многократно изразиха намеренията си спрямо Русия с една дума- разчленяване. Но наблюдаваме, че в последно време по някаква причина те се опитват публично да се върнат назад – имам предвид, че явно ревизират направени по-рано коментари и изразени концепции от страна на американски дипломати – тъй като те вече твърдят, че целта им не е разчленяване на Русия, а наказание“, отбеляза тя.

Захарова подчерта, че проблемът не опира до съдържанието на предложените инициативи за мир, а до неспособността на Украйна да върви към мир заради забрана от страна на Вашингтон. По нейните думи САЩ имат съвсем различно виждане за бъдещето на Украйна.

Захарова заяви, че САЩ нямат интерес от една процъфтяваща и все по-независима Украйна, тъй като гледат на тази страна като на инструмент за влияние върху Русия и региона като цяло.

„Виждаме как се отразява украинския военен конфликт върху Европейския съюз и как се проектира той върху Китай“, продължи тя. „Това е така, защото Русия изобщо не е крайната цел за Вашингтон в тази игра. Тяхната цел определено е Китай, тях (САЩ – б.р.) ги влудява темпът на икономически растеж на Китай, с тяхното технологично развитие, с техния независим курс, с техните възможности, с тяхната решителност, с техните все по-големи, мощни и разширяващи се партньорски съюзи с други страни“, изтъкна Захарова.

„В своето безсилие да спрат появата и възхода на многополярния свят САЩ затъват във все по-сложни и опасни игри с нереализуеми планове. Какъв е резултата от това? Те унижиха уж партньорите си от Европейския съюз и са на път да ги сринат икономически. При това янките правят това, продължавайки да ги наричат надеждни партньори, съюзници и скъпи приятели“, добави Захарова.

Източници: РИА Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

10 коментара

  1. Най-любопитното е,че Африка застава плътно зад оформящия се многополюсен свят.Африканските страни, столетия колонизирани, търсят своето достойно място в света.Кения предлага,след Русия,Китай и Бразилия,Африка да напусне долара.“Le Kenya exhorte les nations africaines à abandonner le dollar“ Горките американци,свърши им мандрата, чакат ги огромни проблеми.

  2. Не съм от най-умните, но горе-долу виждам картинката така:
    Антибългарските терористи, укриващи се на жълтите павета, ще опитат да наложат репресивна диктатура, като след деветоюнския преврат през 1923.
    До две години ще бъдем в орбитата на Русия. Ако преди това уродите не ни затрият с ядрена война.
    Дали братушките ще маршируват на жълтите павета зависи от безмозъчния капацитет на “управляващите”.
    Няма средно положение. Въпрос на време.

    • Чул те Господ!
      На там вървят нещата, ако нещо не се обърка и не ни използват за армаган към султана.

    • Мина,ЧУЛ ТЕ ГОСПОД,момиче за хубавите приказки,защото много не ми остава на мен живот ,но ще съм щастлив да видя новото идване на братушките тука и нека изстрадалият
      и измъчен народ да си отдъхне от чужди и наши изедници!
      Амин да бъде!

      • Бъдете жив и здрав и бъдете спокоен- така ще бъде, няма друг вариант. Въпрос на време.

  3. Да така е,“времето е единственото нещо,което ни се дава след раждане“-Сенека и всеки го прахосва както намери за добре.Да не ставам банален,но събитията вървят точно по предсказанието на нашите две ясновидки.Дядото е голям щастливец,дали е от село или от град, няма значение,ако все пак е изпълнил живота,а това е най-персоналното виждане.

  4. В една семейна свада, няма значение дали си доброжелател или злонамерен подстрекател, в крайна сметка всички от семейството помнят само това, че си се опитал да се намесиш, а това са негативни спомени и впечатления.

  5. ГОСПОД ЗДРАВЕ ДА ТИ ДАВА МИЛО МОМИЧЕ
    БЛАГОДАРИМ ТИ !БРАТСКА РУСИЯ Е НАША НАРОДНА МЕЧТА ПО СКОРО ДА ПОСРЕЩНЕМ БРАТУШКИТЕ !

  6. Мина,Гаранция,че ще срещаме РУСКИТЕ ВОЙСКИ С ХЛЯБ И СОЛ В СОФИЯ! НАШИТЕ БРАТЯ,НАШИТЕ СПАСИТЕЛИ!ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ?! ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ! СМЪРТ НА ФАШИСТКОТО ПРАВИТЕЛСТВО !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *