Малкото останали жители в гр. Херсон се разочароваха от Украйна! Киевската Хунта им донесе Глад и Репресии!

В Херсон продават хляб от хуманитарните пакети на ООН с надпис „не се продава“. Под прикритието на хуманитарна помощ раздават гнили зеленчуци и консерви с изтекъл срок на годност – плячкосани от ВСУ от апартаментите на избягалите в Русия жители на града. В същото време броят на напусналите града след обявената от Киев евакуация е изключително малък. Защо жителите на Херсон предпочитат да останат по домовете си вместо да се евакуират навътре в територията на Украйна и имат ли възможност за съпротива срещу ВСУ?

Херсон вече е напълно без електричество, съобщи в четвъртък Ярослав Янушевич, назначеният от Киев ръководител на администрацията на частта от Херсонска област, окупирана от ВСУ. В канала си в “Телеграм” той обеща, че работници ще започнат да възстановяват електропреносната мрежа възможно най-скоро.

В същото време хуманитарната ситуация в града става все по- тежка. Това се отразява и от западните медии. И така, 53-годишната жителка на Херсон Наталия Скиба, попитана от кореспондент на британския тв. канал “Скай Нюз” дали животът се е подобрил „след края на руската окупация“, отговори: „По-зле е! Помагат, но не на всички”. Така жената описа акциите по раздаване на хуманитарни пакети от властите, назначени от Киев. И как да не е било по-добре! Под руска власт заплатите и пенсиите им бяха увеличени между 3 и 4 пъти. Но това е друга тема.

„Хората в гр. Херсон в момента казват, че най-често изобщо не получават хуманитарна помощ, но виждат как същата се продава на по магазини и сергии. Така например в Херсон на фрапиращо високата цена от 40 гривни и повече – хлябът се продава в опаковка на ООН с надпис „не се продава, безплатно“, разказва Игор Кастюкевич, секретар на Херсонския клон на руската партия “Единна Русия” и заместник-ръководител на партийната фракция в Думата. Събеседникът ни е родом от Херсон и е запознат със ситуацията в града благодарение контактите си с приятели и съобщенията на обикновени жители от Херсон.

“Хората получават като хуманитарна помощ гнили зеленчуци и консерви с очевидно изтекъл срок на годност. Споделих снимки по този повод в моя канал в “Телеграм”. Много жители на Херсон в коментарите предполагат, че консервираната храна е открадната зимнина от домовете на проруски настроените жители, които напуснаха града заедно с руската армия. А войниците от ВСУ са разграбили тези домакински припаси и сега ги раздават на жителите на града“, каза депутатът.

Украинските окупатори организират хуманитарната катастрофа. „Всички вече са наясно, че градът бедства“, каза Кастюкевич.

„Жителите на Украйна са с промивани от години мозъци и насаден страх от СБУ. Страхът беше основната емоция, когато дойдохме да работим в Херсон в началото на СВО“, спомня си депутатът от “Единна Русия”. Ясно е също, че в града е имало и немалко „очаквачи” – онези, които искрено са желали връщането на украинската власт. След оттеглянето ни в Херсон останаха предимно такива. Мнозинството жители си тръгнаха с нас. И сега точно тези „очаквачи“ са разочаровани, за което открито пишат в социалните мрежи.

Задават гневни въпроси – за „хуманитарната помощ“ например, на които, разбира се, не получават никакъв отговор от властите. И е ясно защо това се случва. За Киев е важно да създаде и представи пред Запада картина на „страдащи хора“. Ако жителите не страдат истински пред телевизионните камери, картината няма да впечатли западните партньори и те няма да отпуснат достатъчно пари. Това страдание е организирано от властта умишлено с цел просия”, подчерта Кастюкевич.

Показателно е, че малцината жители на Херсон, които останаха в града след оттеглянето на руските войски, масово отказват да се преместят в Украйна. 11 000 души са напуснали града от началото на обявената от Киев евакуация, съобщи киевското издание “Страна”, позовавайки се на украинското министерство на реинтеграцията. Като от тях 7 000 са използвали безплатната държавна евакуация, а останалите 4000 са напуснали сами в неизвестна посока. За сравнение: руските сили евакуираха 115 000 души на десния бряг на Днепър.

От 115-те хиляди херсонци, които напуснаха града с руската армия, една трета останаха на територията на Херсонска област, която е под руски контрол, припомня Кастюкевич. „Но мнозинството отидоха в други части на Русия, където получиха еднократна помощ и жилищни сертификати“, обобщи той.

Около 34 000 вътрешно разселени лица от Херсонска област са кандидатствали за еднократни плащания от държавата, около 21 000 души са пожелали да получат жилищни сертификати, съобщи председателят на комисията по строителство и жилищно-комунални услуги на Държавната дума Сергей Пахомов.

Депутатът добави, че общо повече от 67 хиляди души са пожелали да напуснат онази част от Херсонска област, която е под руски контрол и да се заселят в други региони на Русия. Сега еднократни плащания и средства за закупуване на жилище се издават в 41 руски региона – „където хората, които са напуснали, са поискали да получат жилище”, обясни Пахомов.

Що се отнася до броя на хората, останали на десния бряг на Херсонска област, окупирана от Украйна, според ръководителя на правителството на Херсонска област Сергей Елисеев броят им е по-малък от 60 хиляди цивилни.

Имуществото на напусналите гр. Херсон в посока Русия става плячка на престъпниците. „Всичките им къщи, апартаменти и малки бизнеси като магазини, кафенета, търговски павилиони – всичко това е разбито и разграбено. Това е пълно унищожение”, коментира Александър Малкевич, член на Обществената камара на Русия, съветник на свободна практика на изпълняващия длъжността губернатор на Херсонска област.

Днес в Херсон хората са наплашени от чистките от украинските сили за сигурност и живеят в крайно мизерни условия, каза бившият посланик на ЛНР Родион Мирошник. „За украинския нацистки режим всички жители на Херсон (и проруските и очаквачите на ВСУ) обаче са хора – втора ръка, защото са били освободени от руските войски без да им окажат съпротива. Това автоматично ги превръща в предатели и неукраинци. Там доминира презумпцията за вина и само тези, които успеят да докажат привързаност към нацисткия идеал, биват оправдаване и реабилитирани“, подчерта нашия събеседник.

„Затова хората там в момента са подложени на най-тежки унижения. Те живеят под всякакви ограничения, свързани с комунални услуги, хуманитарна помощ и храна. Много от тях всъщност нямат храна, с която да нахранят децата си. От крановете не тече вода. Хората просто живеят в нечовешки условия“, каза Мирошник.

Би било наивно да очакваме населението там да се реши на някакви демократични форми на протест, отбелязва събеседникът ни. Всяка форма на протест ще бъде безмилостно потушавана от ВСУ и СБУ. „В Херсон тече откровен геноцид, хората са масово малтретирани. Местното население не просто е преследвано, има случаи, когато е разстрелвано за колаборационизъм и сътрудничество с руските власти. Така че всеки бунт от страна на жителите на Херсон ще прерасне в кръвопролитие“, подчертава Мирошник.

Форма на съпротива може да бъде разгръщането на партизанско движение, но тази работа ще изисква систематична подкрепа, каза източникът ни. Само освобождаването от окупационния режим може реално да помогне на жителите на гр. Херсон, посочва Мирошник. На същото мнение е и депутатът Кастюкевич. „За Херсон и за жителите му ще бъде добре само в един случай – когато Русия се завърне. Аз лично не се съмнявам, че това ще се случи“, подчерта секретарят на Херсонския клон на “Единна Русия”.

Олеся Отрокова

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. Дръжте се милички, важното е да оцелеете, както казват руснаците „Наше дело правое, победа будет за нами“, няма кой друг да ви помогне , освен Русия, обичаме Русия, нека да победи и пребъде!

  2. А не са ли разочаровани от лъжливото овчарче дето им каза ,че Руссия здесь навсегда и след това избяга.

  3. накъдето и погледне човек все компетентни люде…от сой…смешници,комедианти-политици,артисти,коментатори,каскадьори,суфльори,интепретатори,анализатори,капацитети и разбирачи…поизчакайте до края на март-началото на април-и тогава коментирайте..тогава банкянския миндил и той ще млъкне окончателно..

    • Чакаме,брато,чакаме.Чакахме да се проведе мобилизацията в Русия,дочакахме освобождаването на нацистите от Азов,чакахме да дойде зимата и окапят листата,дочакахме безпрецедентно отстъпление на руснаците.Сега ти ни даваш нова надежда,да чакаме до май,защо не ние нямаме избор,ще почакаме.

      • Това с освобождаването на азовците беше голям гаф. Уж нямаше да ги сменят, а после не само ги смениха, но, ако не ме лъже паметта, пуснаха 200 азовци срещу 53-ма някъде руснаци. Ама защото сред тях Медведчук, кум на Путин.Обикновените руснаци бяха много силно разочаровани и това никак не прибави рейтинг на Путин.

  4. 40 гривни, по днешния курс е около 1 Евро. А в София хляба е 1.50 кв.- около 30 гривни. Принлизително разбира се.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *