Лавров: Русия няма да позволи на Запада отново да взривява газопроводи

Русия повече няма да разчита на западните държави за своята енергийна политика и няма да позволи на Запада отново да „взриви газопроводите“. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в Делхи, съобщава ТАСС.

„Войната, която се опитваме да спрем и която започна Западът срещу нас, използвайки украинците, разбира се, повлия на руската политика, включително енергийната. (…) Това, което се промени, е, че вече няма да разчитаме на никакви партньори от Запад. Няма да им позволим отново да взривяват газопроводи“, подчерта Лавров.

Външният министър припомни, че когато Русия е поискала разследване на експлозиите на „Северен поток“, „искането беше незабавно отхвърлено“. „Американците го нарекоха „глупости“, а когато Сиймур Хърш публикува своите констатации, видяхте реакцията на европейците и американците – добави ръководителят на руската дипломация. – Германия беше унизена физически, морално и във всякакъв друг смисъл“.

Сергей Лавров отбеляза, че всички действия на САЩ днес са насочени към превръщането на Европа в „подчинен играч“ на Вашингтон.

„Енергийната политика на Русия ще се ориентира към надеждни, заслужаващи доверие партньори. Индия и Китай със сигурност са сред тях“, заяви Лавров.

На 27 септември миналата година компанията „Nord Stream AG“ съобщи за „безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден „на три низа от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на тръбопровода. Русия образува дело за акт на международен тероризъм след взривяването на газопроводи.

На 8 февруари 2022 г. американският разследващ журналист Сиймур Хърш заяви в статия, позовавайки се на свои източници, че взривните устройства под руските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“ са били поставени още през юни 2022 г. под прикритието на натовските учения Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти. По сведения на Хърш решението за провеждане на операцията е взето от президента Джо Байдън след деветмесечни дискусии със служители по националната сигурност в американската администрация. Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриан Уотсън в отговор на запитване на ТАСС нарече изложената от Херш версия „съвършена лъжа и пълна измислица“.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. БЛАГОДАРИМ ТИ ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА ПРАВОСЛАВНА НЕПОБЕДИМА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ БЪДИ БЛАГОСЛОВЕ
    НА ГОСПОД ДА ТЕ ПАЗИ И ВСИЧКИ ПОБЕДИ ДА СА ТВОИ ОБИЧАМЕ ВИ БРАТУШКИ !

  2. Тези терористи американците и англичаните трябва да си платят за всичко, включително и за смъртта на стотиците хиляди убити украинци! Чудя се, как украинците позволихе това да се случи с тях, глупави ли са, с какво ги поръсиха, че останаха без мозъци?!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *