Лавров: По дипломатически канали САЩ ни казаха, че не планират пряка война с Русия и няма да изпращат военни специалисти в Украйна (С ВИДЕО)

“Съединените щати заявиха, по дипломатически канали, че не желаят и няма да воюват директно с Русия, а също така не планират да изпращат свои военни специалисти в Украйна във връзка с доставката на системи за противовъздушна отбрана „Пейтриът“ на Киев”. Това заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров в интервю за предаването „Голямата игра“ по Първи канал.

“Попитахме американците, по каналите, по които нашето посолство все още контактува с тях, дали решението им да доставят батерията Patriot, предвид сложността на използването ѝ, означава, че там (в Украйна ) ще отидат и американски специалисти. Доста пространно ни обясниха, че това не е планирано, именно защото американците не желаят и няма да воюват пряко срещу Русия, а “Пейтриът“ ще бъде пуснат в действие след няколко месеца, когато украинските военни овладеят тази технология“, каза Лавров.

Министърът отбеляза, че Русия би искала да разреши ситуацията около Украйна възможно най-скоро, но защитата на цивилното население и запазването на живота на войниците е приоритет.

“Ние, разбира се, искаме да сложим край на тази ситуация, която Западът отприщи срещу нас чрез Украйна, възможно най-скоро. Но приоритет за нас е животът на войниците и на цивилните, които са останали в зоната на бойните действия“, подчерта Лавров .

За американските военни в Украйна

“Стотици американски войници сега са в Украйна, а офисът на американския военен аташе там предоставя директни консултантски услуги на Киев!, каза руският външен министър.

“Десетки, може би дори стотици американски войници са в Украйна. Те са били там и преди държавния преврат от 2014 г. Още тогава офицери от ЦРУ са заемали поне един етаж в Службата за сигурност на Украйна”, каза още Лавров.

“Там [в Украйна] има и група американски специалисти, които, както Пентагонът обясни в Конгреса, през всичките тези месеци контролираха как се използват американските оръжия“, продължи Лавров. “Затова, когато Конгресът се опита да изиска създаването на специален механизъм за контрол как се разходва американската военна помощ, Пентагонът каза: „Не, ние вече наблюдаваме всичко там“.

Лавров заяви, че Пентагонът се опитва да отмени забраната в САЩ полка „Азов“ да се финансира от бюджета за отбрана. Сега, когато е бил обсъждан бюджета, в него за пореден път, както правят конгресмените всяка година, е била включена забрана за каквато и да е помощ – военна, материална, оръжейна – за нацисткия полк „Азов“. И всеки път Пентагонът възразявал против това, опитвал се да изключи тази забрана от американския бюджет. „Това говори много“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/uQ2QgqYkhJ0

Министър Лавров потвърди, че Русия ще продължи да укрепва силите си в Украйна

“Смятам, че трябва да продължим нашата линия, която беше очертана от нашия лидер на място, трябва да укрепим нашите способности, както технологично, така и откъм военнослужещи, които след частичната мобилизация са преминали сериозна подготовка. Значителна част от тях вече са на фронта, но повечето не са на първа линия. На първа линия се бият професионалисти, военнослужещи на договор, значителна част са от резерва”, отбеляза той. – “И ще продължим да укрепваме нашите сили. Това решение беше взето през септември. Както знаете, беше назначен командващ на съвместните сили и ние сме ангажирани с действия, които ще ни позволят да работим много по-ефективно на тези територии в най-близко бъдеще”.

За мирните преговори: САЩ не позволяват на Украйна да води мирни преговори, надявайки се да изтощят Руската федерация чрез военни действия

Руският външен министър посочи безпочвените обвинения срещу Москва, че отказва да преговаря. Президентът Владимир Путин многократно е казвал, че няма сериозни предложения за мир.

“Сега на Запад пак завъртяха плочата за необходимостта от преговори, но всеки път успоредно с това бързат да ни обвинят, че отказваме да преговаряме, въпреки че Путин многократно е казвал, че няма сериозни предложения“, отбеляза Лавров. И добави: “Примерът с истанбулската история е показателен. Тогава американците плеснаха украинските преговарящи по ръцете и им казаха: „Рано е, не сте изтощили Русия дотолкова, че ние, американците, да сметнем, че това вече е достатъчно”, каза още Лавров.

“Казват, че Киев е готов, а Русия не иска – и това се прави на фона на нескончаемите приказки на Киев как никога нямало да седне на масата за преговори докато не освободи своите „родни украинско-кримски земи” , – продължи министърът. “Зеленски и хората му вече заявяват, че няма да седнат на масата, докато Русия не капитулира, а Кулеба прилага като условие Русия да плати репарации”.

Лавров коментира и думите на президента на САЩ Джо Байдън, че Украйна трябва да успее на бойното поле, за да избегне Трета световна война: “Когато човек говори такива неща, ако е направил това изявление на трезва глава, значи сигурно има нещо предвид, което обаче крие“, каза Лавров.

За новоприсъединените територии ДНР, ЛНР, Херсон и Запорожие: Трябва да бъдат напълно освободени териториите на четирите региона, които влязоха в състава на Русия

За СВО: Русия не се стреми към „ярки настъпателни операции“ по време на СВО, като Украйна

Министърът отбеляза, че украинската страна действа в името на медийния ефект, така че Западът да продължава да възпява сегашното ръководство като „войни на истинската демокрация, на които трябва да бъдат налети още пари“

“Ние не действаме със спонтанни, настъпателни, зрелищни операции, каквито по правило практикува украинската страна, без да се съобразява със загубите и с едничката цел да постигне медиен ефект тук и сега, така че Западът да продължи да възпява сегашното ръководство като „войни на истинската демокрация, на които трябва да бъдат налети още пари“, каза министърът.

Лавров обърна внимание и на факта, че на Запад се пропагандира лозунгът, че сега на Киев не може да се „отказва нищо“.

“Всъщност, те му отказват! Там също има умни хора, които разбират, че някои видове оръжия не могат да бъдат предадени в ръцете на този режим”, продължи ръководителят на руската дипломация.

За Меркел и Минските споразумения: Преди няколко години Меркел предложи преки преговори между Москва и Киев

“Ангела Меркел, няколко години преди края на нейния канцлерски мандат, в разговор с президента Путин, когато той отново ѝ обърна внимание върху написаното черно на бяло в подписаните от Киев Мински споразумения и за необходимостта от решаване на въпроса със специалния статут на Донбас в пряк диалог между Киев, Донецк и Луганск, тя му каза: “Владимир, разбираш ли, всичко е наред. Всъщност вие решавате всичко в Донбас, вие трябва да преговаряте с Киев”.

Изявлението на Меркел в интервю за Die Zeit, че споразуменията от Минск са били с цел да се “даде време на Украйна да стане по-силна военно, за конфронтацията с Русия”, според Лавров потвърждава, че Западът от самото начало не е имал намерение да изпълнява Минските споразумения.

Той припомни и решенията от срещата на върха в Нормандия. “През декември 2019 г., когато се проведе срещата на върха на Нормандската четворка в Париж, експерти – както експерти на Кремъл, от администрацията, така и от нашето министерство – подготвиха съгласуван текст на споразумението, който потвърди основните положения на споразумението от Минск и първите точки в тези Парижки споразумения включваха прекратяване на огъня и изтегляне на силите в Донбас от фронтовата линия по цялата дължина на линията на съприкосновение. Това беше съгласувано с всички страни”, каза той.

За неофициалните предложения на САЩ: САЩ неофициално на няколко пъти предлагаха на Русия да се проведат срещи, но те се провалиха

“Имаше няколко такива неофициални предложения през този период (от САЩ). И ние всеки път се съгласявахме. Една от тях се осъществи – среща между шефа на ЦРУ Уилям Бърнс и директора на Руското разузнаване Сергей Наришкин в Анкара”, каза Лавров. “Имаше и други паралелни посещения, също по искане от Вашингтон. Никога не сме отказвали. Но след това всичко договорено се проваляше, защото американците просто не го изпълняваха.“

Лавров подчерта, че срещата между Наришкин и Бърнс е трябвало да остане поверителна, но е имало изтичане на информация. – „Дребните неща се пазят в тайна и в днешно време”, добави той.

За отношенията със Запада: Русия няма повече желание да общува със Запада

“Е, сега има много малко възможности да говорим със Запада и всъщност нямаме особено желание! Когато четете изявления на техни външни министри, премиери, президенти, те сега казват, че е необходимо да се укрепи сигурността на Европа срещу Русия. Преди казваха „без Русия“, а сега – „срещу Русия“. Тоест – станаха по-откровени“, отбеляза министърът.

Лавров коментира и идеята за създаване на европейска политическа общност, като я нарече аналог на ОССЕ, само че без Русия и Беларус.

“И в скоби отбелязвам, че идеята на Макрон да създаде европейска политическа общност – това всъщност е старото ОССЕ минус Русия и Беларус. И това го каза човек (Макрон), който дни по-късно казва, че е важно да не се загуби възможността да се изградят някакви структури за сигурност с участието на Русия. Европейската политическа общност ще бъде укрепена, те вече планират следващата среща на върха за пролетта и се опитват да въвлекат в нея всички наши съседи, с изключение на Беларус. Но на мен не ми е ясно какво ще прави тази окрупнена политическа мегаструктура ЕС, при положение, че няма пред себе си никакви икономически перспективи“, каза той.

“На този фон ние нямаме особено желание да разговаряме със Запада, но когато възникне конкретна ситуация, когато Западът открито прави незаконни неща, да, ние задаваме въпроси“, обобщи ръководителят на руското дипломатическо ведомство.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. А българската дипломация какво ти казва?
    Ей ся като додат ротата от кирчо, кокорчо, ристю-квадратните гащи, 60 см. генерал, мутрю, зеления чароп, крадлата на кремчета и недка общата Шъ видиш ти, как ще бягаш към сибир.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *