Лавров: Очевидно САЩ имат планове за военен сблъсък между Русия и НАТО

Думите на шефа на Пентагона Лойд Остин за военен сблъсък между НАТО и Русия показват, че САЩ имат такъв план. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на 1 март.

„Ние нямаме и не можем да имаме такива планове, но американците имат, защото усещат, че губят влиянието си върху Европа. Те не могат да й осигурят ресурси или търговски връзки, не могат да я задържат по друг начин, освен чрез военни средства. Европа е просто главната потърпевша жертва на болните амбиции на САЩ, прикрити зад политиката им да вкарат Украйна в НАТО“, каза той на дипломатически форум в Анталия.

Лавров отбеляза, че изявлението на Остин противоречи на предишни изявления на Белия дом за предполагаемото намерение на Русия след Украйна да нападне и други европейски държави.

ВИЖ ВИДЕОТО:

„Те непрекъснато повтаряха: Не можем да оставим Украйна да загуби, защото [руският президент Владимир] Путин няма да се задоволи с превземането на Украйна и ще нападне Прибалтика, Полша, Филипините… Оказва се, че според публичното, макар и малко двусмислено изявление на г-н Остин, е точно обратното“, заяви руският външен министър.

Вчера министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че НАТО ще започне война с Русия, ако Украйна загуби войната. 

Сергей Перминов, заместник-секретар на Генералния съвет на „Единна Русия“, коментира това изказване и заяви, че думите на Остин са пропагандни и насочени към вътрешната аудитория на САЩ.

На свой ред депутатът Алексей Пушков отбеляза, че Остин „не разбира напълно“ за какво говори. Според него западните държави започват да се замислят сериозно за възможните последици от военна конфронтация с Русия заради Украйна, но Франция и САЩ не правят това.

Преди два дни френският президент Еманюел Макрон заяви, че на конференцията в Париж лидерите на западните държави са обсъждали възможността да изпратят свои войски в Украйна. Той добави, че „нищо не може да бъде изключено при негативно за Киев развитие на ситуацията“. Редица държави обаче, включително САЩ, Германия и Обединеното кралство, отхвърлиха възможността за такъв сценарий. Същото каза и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който заяви, че никоя от западните държави не е заявила, че има такива планове.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Американците си мислят че очастват в някакъв Анимационен филм или в Холивудски сериал. Имали някой да му каже на този негро че докато разбере че ракетите летят към него за минути ще избелее повече от своя президент.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *