Кремъл коментира думите на Байдън за „истинския проблем“ на Путин: Бравурни изявления

Говорителят на президента Путин, Дмитрий Песков, заяви, че вчерашното изявление на американския президент, че Русия не притежава нищо друго освен ядрено оръжие и нефтогазов сектор, по същество са неверни, предаде ТАСС. Песков отбеляза, че тази си реч Байдън е изнесъл на събиране на американската разузнавателна общност, където подобни „бравурни изявления“ са си в реда на нещата.

„Изявлението на американския президент Джо Байдън, че Руската федерация не притежава нищо друго, освен ядрени оръжия и нефтогазов сектор, е невярно и от него става ясно, че Белият дом не познава съвременна Русия“. Това заяви пред репортери прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

„Тези твърдения на Байдън нямат нищо общо с действителността. (…) Очевидно е, че президентът на САЩ чете единствено речи, които му подготвят хората от неговия апарат. Изказаното мнение за нашата страна е дълбоко погрешно. Да, Русия действително има най-голямата ядрена енергетика в света, а също така е и много отговорна ядрена държава. Вярно е също и, че имаме огромен нефтогазов секто. Да се твърди обаче, че освен тези две ниши, в Руската федерация няма никаква друга икономика, е фундаментално погрешно“, подчерта Песков.

„Асистентите на г-н Байдън е трябвало да го запознаят с малко справочна информация за да му стане ясно, че делът на петролния и газов сектор в БВП на Руската федерация през 2020 г. е 15,2%. А през 2017 г. този дял е бил 16,9%.  Приходите от нефт и газ в бюджета на страната ни през 2010 г. са били 46%, а през 2020 г. – 28%. По въпросите на руската икономика има много официални международни експертни документи. Поне с тази прости цифри да бяха запознали президента на САЩ неговите сътрудници, преди да го пратят да говори. Виждаме, че това не е направено“, добави прессекретарят на руския президент.

По думите му, Кремъл съжалява за този гаф на Байдън и се надява след него той да получи повече експертна информация.

„Страната ни не разполага само с ядрени оръжия, въпреки че те са част от много високотехнологична сфера, която се развива усилено в страната ни и има продължение в гражданската сфера, в гражданското производство. Изследванията ни с атома ни дават напреднала ядрена енергетика. Но в Русия се развиват и много други иновативни сектори, имаме изключително силно селско стопанство, чийто износ, пресметнат в печалба, е по-голям от парите, които печелим от износа на оръжия. С огромни темпове страната ни развива и строителния си сектор, който засега демонстрира много стабилен и устойчив растеж. Бихме се радвали ако тези данни за Русия бяха докладвани на американския президент“, обобщи говорителят на Кремъл.

Skandalno.net припомня, че във вторник американският президент Джо Байдън, говорейки в щаб-квартирата на директора на националното разузнаване, заяви, че Путин „има истински проблем“. Президентът на САЩ заяви, че руският лидер „управлява икономика, която разполага с ядрени оръжия, с петролни кладенци и с нищо друго“. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Защо изобщо му обръщат внимание и му отговарят на глупостите на Байдън. Днеска дрънка, утре пак ще ходи да целува ръка – да звънка по телефона и да настоява за среща.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *