Кметът на Киев Виталий Кличко: Днес въпросът е дали Украйна изобщо ще продължи да съществува

„Днес въпросът е само един – дали Украйна изобщо ще продължи да съществува“. Така кметът на Киев Виталий Кличко отговори на въпрос на швейцарския новинарски портал 20 Minuten дали би се кандидатирал за президентския пост в Украйна, ако такива избори се проведат. Според него би било „глупаво“ да се мисли за такова нещо сега.

„Путин не приема Украйна като независима държава, това не е тайна. Той казва, че Украйна е част от Руската империя. Ние се борим за нашата свобода и независимост. В същото време нашите политици вече водят помежду си окопна война – в една разклатена държава, чието оцеляване е все по-несигурно. Това е просто глупаво. Така че да говоря за политическите си амбиции в този момент ще е крайно нелепо.“

На въпрос дали е изненадан от спада на доверието към Зеленски, Кличко отговаря: 

– Не.

– Защо не? 

– Хората виждат кой е ефективен и кой не. Имаше и има много очаквания. Зеленски си плаща за грешките, които направи. Той и администрацията му наговориха и взеха решения за един куп неща, които не отговаряха на реалността.

– Генерал Залужни каза, че войната е стигнала до задънена улица и беше силно разкритикуван за това. Допусна ли грешка? 

– Не. Той каза истината. Но понякога хората не искат да чуят истината. Той обаче, като отговорен човек – и като личност, и като пост, обясни, и обоснова каква е реалната ситуация. Разбира се, можехме еуфорично да лъжем хората и партньорите ни. Но не можеш да правиш такова нещо вечно. Някои наши политици критикуваха Залужни за честните му думи – неправилно. Заставам зад него. 

Напоследък в украинските средства за масова информация все по-често се пише за нарастваща конфронтация между Зеленски и главнокомандващия на ВСУ Валерий Залужний. Миналата година украинските издания съобщиха, че държавният глава иска да отстрани главнокомандващия ВСУ от поста му, като го преназначи за министър на отбраната, тъй като вижда в него съперник в президентските избори.

Самият Зеленски в неотдавнашно интервю за британския таблоид „Сън“ нарече опитите на военните да се включат в политиката „голяма грешка“. Медиите сметнаха, че тези му думи са директна атака срещу Залужний и че Зеленски фактическо си признава за конфликта между двамата.

Източници: РИА Новости, 20min.ch

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *