Китай: САЩ не се вълнуват за съдбата на Украйна, а преследват своите геополитически цели

Вашингтон не се вълнува за съдбата на Украйна. Американските власти създадоха и ползват украинската криза единствено с цел да изпълнят геополитическите си цели. Това заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин в отговор на молба на кореспондента на ТАСС да коментира думите на шефа на ЦРУ Уилям Бърнс, че с помощта на Киев САЩ сдържат Китай в Азия.

„Думите на Бърнс са само още едно доказателство, че САЩ никак не са загрижени за съдбата на Украйна, а използват създадената от самите тях украинска криза за постигане на собствените си геостратегически цели“, каза Ван Венбин. Той припомни, че „Тайван е неотменна част от китайската територия“. „Въпросът с Тайван е чисто вътрешен въпрос на Китай и на никакви външни сили не е позволено да се намесват в него“, каза Уанг Венбин. Според него „всеки, който се опита да се намеси в тайванския въпрос под какъвто и да е предлог, ще се провали“.

По-рано шефът на ЦРУ Бърнс каза, че Съединените щати оказват помощ на Украйна „и по още една причина – защото това ни помага да сдържаме Китай. Според Бърнс отказът на Вашингтон да продължи да подкрепя Киев не само ще засили съмненията относно надеждността на Съединените щати сред техните съюзници и партньори в Азиатско-тихоокеанския регион, но и ще „разпали амбициите на китайското ръководство“ по отношение на Тайван и в Южнокитайско море.

КОМЕНТАРЪТ НА СКАНДАЛНО.НЕТ:

Това, което шефът на ЦРУ Бърнс разбираемо пропуска да спомене е че украинския конфликт държи настрана Китай и от инвестиции в Европа. Ситуацията е следната: Китай и други големи азиатски икономики имат парите и останалите възможности да налеят огромни суми в икономиките на Европа, а САЩ нямат, затова на Вашингтон му се налага да държи Азия далече от европейската си колония с военни средства.

Вижте нещо по темата: С войната в Украйна САЩ изпълняват стратегическата си цел да запазят Европа за себе си

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Това няма да продължи още дълго,само гледайте,следващите месеци ще бъдат много динамични….!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *