Киев е уверен, че конфликтът в Украйна ще приключи скоро, но Русия е на друго мнение

Военният специалист Юрий Кнутов смята, че Вашингтон възнамерява да протака конфликта, за да забави възможно най-дълго успешния край на специалната операция на Русия

Руската армия бързо и без проблем ще се адаптира към зенитно-ракетните системи Patriot. До момента руските сили успешно неутрализират всички доставени от НАТО видове оръжия. Западните оръжейни доставки обаче водят до значително удължаване на конфликта. Това мнение изрази военният експерт и анализатор Юрий Кнутов в интервю за радио „Комсомолская правда“:

ЗАМИРИСА НА ПАРИ

– Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Данилов определи следващите два-три месеца от конфликта решаващи. Какво е Вашето мнение?

– Конфликтът няма да приключи в рамките на следващите два или три месеца. Той ще продължи две или три години. Продължителността на СВО не се определя едностранно от Русия: ако не беше помощта на НАТО спецоперацията щеше да е приключила успешно още преди два или три месеца.

До онзи момент (преди 3 месеца) бяхме унищожили основните видове оръжия на въоръжените сили на Украйна – от 85 до 95% от танковете, бронираните им машини, самолети, зенитно-ракетни системи, РСЗО и далекобойна артилерия. Още преди 3 месеца Киевският режим просто нямаше да има с какво да воюва.

След това дойде техниката от съветски тип от страните от бившия Варшавски договор, които сега са в НАТО. И това оръжие напълно унищожихме, и сега 90 % от ооръжието, с което воюва Украйна, е натовско.

При тези условия да се говори, че Русия планира офанзива като онези от времето на Великата отечествена война, когато руската армия масирано щурмуваше, разсичаше, обкръжаваше и разбиваше армиите на врага – това е несериозно, защото днешните оръжия на врага не предполагат подобна тактика.

Успешната тактика е тази, която в момента Русия прилага. Това е тактиката на притискане, изтикване и смилане на противниковите сили. И мисля, че ще продължи да се използва успешно.

Между другото, не бива да се забравя, че демилитаризацията и на блока НАТО върви със завидна скорост и успех. На последната среща на НАТО по повод доставянето на оръжия на режима в Киев 20 от 30 натовски държави заявиха, че военните им арсенали са се изчерпали и не могат да предложат нищо повече. А от останалите 10, само САЩ са готови да доставят оръжия в приблизително същите обеми, каквито доставяха досега.

Ако в този момент Съединените щати се откажат да подкрепят Украйна, само след два-три месеца спецоперацията ще завърши с нашата победа и капитулацията на режима в Киев. За съжаление обаче Вашингтон има полза конфликтът в Украйна да продължи възможно най-дълго. Американският военно-промишлен комплекс в момента печели големи пари. Дълго време Афганистан им позволяваше да получават доста сериозни доходи, а операцията в Украйна увеличи размера на тези приходи от продажба на оръжие десетки пъти в сравнение с Афганистан.

В момента върху американския ВПК се излива водопад от пари, Защо да се отказват от него? Никога! Те ще плащат колосални хонорари на своите лобисти в Украйна – Зеленски и екипът му, ще оказват натиск върху европейските държави да продължат да оказват помощ, за да продължи тази война максимално дълго. Въпреки, че Европа скоро ще фалира и въпреки, че в Украйна умират хора… Това американците не ги интересува. Конфликтът ще се удължи поне още 2 години изцяло по вина на Вашингтон. А отвъд печалбите им, ако изгубят конфликта в Украйна, американците ще трябва да се сбогуват със световната си хегемония.

– Защо тогава шефът на СНБО Данилов прави такива гръмки изказвания, обявявайки, че Украйна ще обърне хода на войната до 3 месеца?

– По този начин Киевския режим се опитва да окуражи своите въоръжени сили и населението, да им вдъхне глътка оптимизъм. Депресията е твърде силна в момента. Казват: ще превземем Мелитопол за два-три месеца и после ще превземем Крим. В изказванията си Зеленски вече се кани да почива това лято на море в Ялта, което трябва да значи, че планира дотогава Крим да е украински.

Системата „PATRIOТ“ ИМА МАСА НЕДОСТАТЪЦИ

– Владимир Путин каза, че Русия не възнамерява да повтаря грешките от миналото, когато в името на повишаването на отбранителната способност на страната, икономиката се включва на военни релси и гражданските й сектори започват силно да страдат. „Няма да милитаризираме страната и икономиката“, заяви вчера Путин. За какви грешки от миналото говори той?

– Путин има предвид съветския период, и по точно периода на оръжейна надпревара със Запада, когато производството на потребителски стоки в СССР беше натикано в задния двор за сметка на производството на първокачествени оръжия. Телевизори, радиоапарати се произвеждаха предимно от бракувани части. Произведени са примерно транзистори за нуждите на отбраната, но при проверка на партидата определено количество от тях се оказват дефектни. Тогава цялата тази партида се изпраща за производството на телевизори. Гражданите си ги купуват и само след шест месеца или година те започват да се развалят.

Всичко това предизвика сериозно недоволство. Парите отиваха за въоръжаване, за издръжка на армията. През 80-те години се оказахме в такава ситуация, че магазините бяха празни, дрехите бяха с несъответстващи размери и безобразна форма. И всичко това формира сериозно недоволство, което, наред с други проблеми, допринесе за разпадането на Съветския съюз.

– Смяхме се, когато американците доставиха HIMARS на Украйна. Но HIMARS се оказаха неочаквано ефективни. Сега американците обявиха, че прехвърлят в Украйна системи за противовъздушна отбрана „Patriot“…

– В началото изпратиха прехвалените си Джавелин-и и много ни плашиха с тях. Действително се оказа, че са измислили нещо интересно, евтино, примитивно и просто, но завидно ефективно. Но ние намерихме чудесен начин да предпазваме бронираните си машини от тях. Същата история се повтори с HIMARS. Те удрят точно и ефективно.

Мина малко време обаче и ние разработихме технологията как безкомпромисно да ги сваляме: появиха се алгоритми, телеметрията на полета беше записана и беше разработен софтуер. Включихме и други наши иновативни системи за ПВО… и в момента вече сваляме над 90% от тези ракети. Същата история ще бъде и с Patriot: отначало те ще работят ефективно, но ние бързо ще ги изучим, ще разглеждаме честотите, характеристиките им… и… мисля, че тези системи няма да имат никакъв шанс срещу нашите хиперзвукови ракети.

„Пейтриът“ имат много уязвимости. Секторът им на наблюдение не е 360 градуса като нашите С-300, а 90 градуса. Голям проблем имат с мобилността. 25 минути комплексът се разгъва за работа и още толкова време е нужно да се прибере след това. Нашите комплекси го правят за 5 минути. В съвременната война 25 минути са изключително дълго време. През това време комплексът със сигурност ще бъде открит и унищожен. Имаме противорадарни ракети, които също ще модифицираме за работа на честотите на Пейтриът.

Освен това една система Patriot струва 1 милиард долара. Една ракета за „Пейтриът“ струва между 3 и 4 милиона долара и има обхват от 80 до 200 километра. Европейската версия на ракетите Patriot в Германия например е с обхват от 160 километра. Целта на комплексите Patriot, които са разположени на територията на Полша по границата с Украйна е да създадат забранена за полети зона над територията на Западна Украйна.

Там, в Западна Украйна НАТО възнамерява да постави свои бази, щабове, складове, центрове за обучение, командни пунктове… Като всичко това се покрива от руските ракетни удари чрез системите Patriot, които обаче са на полска територия, по която не можем да стреляме.

А тази една-единствена система Patriot, която САЩ обещаха да дадат на Украйна, е за да видят как се държат тези системи в реални бойни условия и доколко ние руснаците можем да им противодействаме. Те са сравнително ефективни срещу крилати ракети. Но срещу руските дронове „Геран“ – съмнявам се. Това ще е същото като да стрелят по врабчета със златни куршуми. Изобщо… САЩ ги чакат големи и съкрушителни изненади. Понякога си мисля, че въпреки безумните си планове, които обявяват по пресата и глупостите, които неспирно творят на бойния терен, тези отвъдокеански хора наистина си вярват.

Владимир Демченко

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. СЛАВА ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС РУСКИ БРАТЯ ОБИЧАМЕ ВИ МЕЧТАЕМ СКОРО ДА СПАСИТЕ БЪЛГАРИЯ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ Я БЪЛГАРОУБИЙЦИ !

  2. Икономическият потенциал на натовци е голям и непокътнат. Ако Русия мисли да ги остави още две години да водят прокси война, те ще я смачкачкат, ОСВЕН ако тя също не събере коалиция. За сега твърдите участници са по-малко от необходимото, Китай е трета страна, но има потенциал с привличане на Турция и Саудитска Арабия, нещата да се обърнат. Това е сложна шахматна дъска с повече от двама участници. Елиминирането на една фигура не е загуба, но всяка фигура заплашва друга и по принцип матът може да настъпи във всеки ход. Добре ще е да не е ядрен, но и този вариант е много вероятен. Усещам, как духовните сили от разни религии, застават един до друг, пред заплахата от царство на алчността. Ако това се случи, ще е огромна победа с хилядолетно значение. Мисля, че най-правилният избор ще е на сърцето, а не на съзнанието.

    • Ванка поста ти няма да просъществува и един час.Тук се публикват статии с приповдигнат ура патос,обективни оценки свързани с действителността ,нямат място.Без розови очила не влизай в сайта.

  3. ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО НА ВСИЧКИ? И НАЙ ВЕЧЕ,НА РУСКИТЕ БОЙЦИ,КОИТО СЕ СРАЖАВАТ ЗА РОДИНАТА СИ!СИНОВЕ НА РУСИЯ,ВЕЛИКИ СТЕ!!?

  4. Ще има война, защото САЩ са забранили на Русия да унищожи ж.п. логистиката и почти всички оръжия стигат до фронта. Западните компании спокойно си изнасят житото и финансират Украйна. Русия продава цветни метали и уран и петрол и газ на САЩ и ЕС и увеличава жертвите. Русия не гони западните инвеститори и те и източват богатствата, докато всичко руско на запад се конфискува.
    Извод – Русия ще се разпадне.

    • абе човеко Божи,къде живееш…на луната ли..на марс ли…не вдяваш ли,че русия съзнателно не сваля режима на зеления-даже тече газ през укрия-за да удължи конфликта и срине неолибералния западен модел..бавно-но безславно пътуват джендърите… пътници са..защото всичко,дори мисленето им е извратено..а русия не я мисли-има неизчерпаеми ресурси…запомни тая дума и си я набий в тиквата..неизчерпаеми..това за източването от зап.компании го забрави,пич…бешало квото бешало..който се е захванал с руснаците-хаир не е видял..и пак така ще е..

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *