Киевската Хунта наложи Санкции на наместника на Киево-Печорската лавра и десетки други Висши Украински Духовници

Съветът за национална сигурност и отбрана (СНБО) на Украйна наложи санкции на няколко висши духовници от Украинска православна църква-Московска патриаршия (УПЦ-МП, която е основната православна църква в страната), по-специално на митрополит Павел (Лебед), наместник на Киево-Печорската лавра. Това съобщи в петък изданието „Украинская правда“, позовавайки се на свои източници.

Изданието посочва, че общо около 20 висши духовници на УПЦ, както и един от най-богатите бизнесмени в Украйна, бивш депутат от Върховната рада Вадим Новински, са попаднали под санкциите.

Засега не се уточнява какви ще бъдат конкретните мерки срещу санкционираните лица.

В четвъртък президентът на Украйна Владимир Зеленски със свой указ даде сила на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана „Относно някои аспекти на дейността на религиозните организации в Украйна и прилагането на лични специални икономически и други ограничителни мерки (санкции)“, по същество насочени към забраната на УПЦ. По-специално, бяха дадени инструкции да се внесе в парламента проект на закон за забрана на „религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Руската федерация“, да се засили работата за борба с руските специални служби в украинската църква, да се осигури религиозна проверка на Устава за управление на УПЦ за наличие на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия.

През последните дни украинските правоохранителни органи извършиха поредица от обиски в храмовете на УПЦ. Извършени бяха претърсвания и обиски в Киево-Печорската лавра, Архангело-Михайловския Зверинецки манастир в Киев, два манастира в Ровненска област, Сарнинска епархия и Черновицко-Буковинска епархия. Службата за сигурност на Украйна (СБУ) обяви, че при масираните и щателни обиски в църкви са открити проруска литература и десетки хиляди рубли в брой. За справка – 60 рубли се равняват на 1 евро.

В петък СБУ обяви за още един обиск със следствени действия на територията на девет обекта на УПЦ в Житомирска, Закарпатска и Ровненска области, както и обвинението на митрополита на Кировоградската епархия на УПЦ за предполагаема координация с руския патриарх Кирил и разпространение на про -Кремълски възгледи в региона, а също така срещу викарият на УПЦ Киевска митрополия, който според разследващите разпространявал руска литература.

Източник: ТАСС

Киевско-Печорската лавра – най-важния религиозен център в Източна Европа ВИЖ ТУК:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Зеленски, православната църква е вдигала протести и ви е спасявала вас евреите през ВСВ по различни начини от нацистите, така ли се отнасяш със спасителите на народа си?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *