Кацаров: Министрите Ананиев и Ангелов, ДАНС и МВР са Покровителствали Трафика на Органи и Незаконните Трансплантации! (С ВИДЕО)

За всеки един от случаите на незаконни трансплантации с донори от Украйна и Молдова, за всеки от реципиентите е имало сигнали от посолствата на други държави. Извършвани са проверки и данните за фалшиви самоличности и че това са криминални трансплантации, са пращани до МВР, ДАНС и министрите на здравеопазването –Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Никаква реакция не е последвала от тези органи. Нещо повече: Документацията от сигналите и разкритията за престъпление методично и педантично е унищожавана, за да не остават следи. Но следи винаги остават. Тези институции са покровителствали незаконната трансплантация и трафика на отргани. Имало е превантивна бюлетина на Интерпол, с която службата предупреждава България, че на територията й се извършва трафик на органи и незаконни трансплантации, И този сигнал е заметен под килима, но аз разполагам с документи, които го доказват. Една дузина институции на ГЕРБ са покровителствали този процес“. Това заяви днес служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров в интервю за бТВ.

„Няма нищо лично в решението проф. Кантарджиев да се пенсионира. Няма и път за връщане назад. Въпросът е приключен. При достигане на пенсионна възраст е нормално човек да се пенсионираш, няма нищо извънредно“. Така здравният министър д-р Стойчо Кацаров коментира протеста на колеги на пенсионирания проф. Тодор Кантарджиев, които настояват той да бъде върнат на работа. Според тях той е един от най-добрите специалисти и навършването на пенсионна възраст не е основателна причина да бъде отстранен.

Кацаров обясни, че става дума за пенсиониране от държавна администрация и никой не спира го спира да продължи да практикува лекарската си професия в държавния или частния сектор. „Законът е такъв, че когато някой държавен администратор достигне пенсионна възраст, той задължително се пенсионира от служба в администрацията“

Относно поръчания анализа за високата смъртност през месеците ноември и декември, 2020 г. по време на пандемията, здравният министър заяви, че е поръчал подобен анализ заради съмнения, че огромната част от тези хора са починали не от Ковид-19, а вследствие на създадения от предишната власт хаос в здравната ни система. „Проблемът е в това, че правителството „Борисов-3″ е управлявало кризата политически и предизборно, а не здравно“, заяви д-р Кацаров.

Трансплантациите – от чужди посолства са ни предупреждавали за фалшиви самоличности на донори и реципиенти

Относно освободеното ръководство на болница „Лозенец“ заради съмнения за финансова щета на НЗОК и незаконни трансплантации Кацаров заяви, че са получавани сигнали от посолствата на няколко държави за фалшиви самоличности:

„За всеки един от случаите за трансплантации на украинци, молдовци, реципиенти, донори от посолствата на други държави, са извършвани проверки и изпращани данни за фалшиви самоличности до МВР, ДАНС и министъра на здравеопазването –Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Никаква реакция от тези органи. Тази документация не е съхранявана. Покровителствали са този процес. Имало е превантивна бюлетина на Интерпол, да предупредят че в България се очаква процес на трафик на органи и незаконни трансплантации, това е заметено под килима, имам тези документи. Институции са покровителствали този процес“, каза още Кацаров.

„За всеки един от случаите на незаконни трансплантации с донори от Украйна и Молдова, за всеки от реципиентите е имало сигнали от посолствата на други държави. Извършвани са проверки и данните за фалшиви самоличности и че това са криминални трансплантации, са пращани до МВР, ДАНС и министрите на здравеопазването –Кирил Ананиев и Костадин Ангелов. Никаква реакция не е последвала от тези органи. Нещо повече: Документацията от сигналите и разкритията за престъпление методично и педантично е унищожавана, за да не остават следи. Но следи винаги остават. Тези институции са покровителствали незаконната трансплантация и трафика на отргани. Имало е превантивна бюлетина на Интерпол, с която службата предупреждава България, че на територията й се извършва трафик на органи и незаконни трансплантации, И този сигнал е заметен под килима, но аз разполагам с документи, които го доказват. Една дузина институции на ГЕРБ са покровителствали този процес“, заяви министър Кацаров.

Според него е крайно належащо у нас да се работи в посока трансплантиране от трупни донори:

„За цялата минала година в България са трансплантирани само от два трупни донора, а средно годишно за последните 15 години са 15. Здравното ни министерство трябва да работи за достигане на поне 100 донорски ситуации годишно. Това става с разяснителни кампании сред населението и с други мерки“, добави той.

„Агенцията по вписванията грубо е превишила правата, които има по закон. Затова поисках правосъдният министър Янаки Стоилов да извърши проверка в агенцията. Ако подозренията ми се потвърдят, ще поискам смяна на цялото ръководство на Агенцията по вписванията.“

Това служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров каза по повод сменените с негова заповед управители на болниците „Лозенец“ и „Александровска“.

Според Кацаров с отказа си да впише в регистъра промените, Агенцията надвишава правомощията си по закон. Той смята, че като назначенци на предишната власт, действията на Агенцията са целели да саботира дейността му и тази на служебния кабинет.

„Нищо не сме сгрешили. Агенцията трябва да впише това, което съм й изпратил. Агенцията няма право на преценка дали действам правомерно, или не. А освен това документите, които съм й подал, са напълно изрядни. Ако проследите хронологията, Агенция по вписванията е изчакала да стартира процедурата по вписването до минутата на възражението на бившите шефове на двете болници. Смятам, че работата е нагласена. Бих я нарекъл координиран саботаж от страна на предишната власт“, каза здравният министър.

Припомняма, че на 3 юни, т.г. министър Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“, заради извършвани незаконни трансплантации на органи. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Като донорите – млади хора от Украйна и Молдова били вписвани като племенници и внуци на рецепиентите „чичовци” и „дядовци“ – милионери от Оман, Израел, ОАЕ и други държави.

На следващия ден бе назначен нов съвет на директорите на доскорошната правителствена болница, но бившият директор проф. Любомир Спасов поиска от съда спиране на регистрацията на новото ръководство на здравното заведение. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/MvZNEDakCXo

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Давайте, наблягайте на трупното донорство. След време ще четем колко хора са били обявени за мъртви, макар че е имало шанс да бъдат спасени. Човек не е машина да му подменяте чарковете, това е поредната сатанинска уйдурма.

  2. Екзотични мнения, може да има всякакви, но не знам дали си даваме сметка, колко е дълбоко блатото, в което е потънало (не затънало) нашето здравеопазване. Това е положението-бавно и методично, много често на цената на лична облага и далавера, отговорни фактори в здравеопазването са се бъзикали с нашите пари, съответно с нашето здраве. Понякога съжалявам, защо не сме в Китай и за тежките гаври с парите на народа, за сметка на личната лакомия на някои управници, не действат техните закони.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *