Канвал Сибал: Битката не е между Демокрации и Автокрации, а между Запада и останалия свят

Канвал Сибал, министър на външните работи на Индия:

Тенденциите, които сме виждали преди, след началото на СВО на Русия в Украйна, се задълбочиха и влошиха. И може да се каже, че вече се оформиха определени необратими международни процеси.

Първо, свидетели сме на пълен крах на отношенията между Русия и САЩ. Не че преди бяха нормални. Но американският и европейският отговор на кризата в Украйна, драконовските санкции, насочени срещу Русия, сложиха край на дипломацията. Санкциите са странни, защото целят да заличат Русия от географската карта, но това е невъзможно. Русия е най-голямата държава в света. Невъзможно е да се води политика, сякаш Русия може да бъде изолирана, след което светът да продължи да съществува в мир. Така че това е пълен провал на Запада.

Второ, няма и не се очаква никаква система за европейска сигурност. Ако Западът е имал надежди за появата й, те вече се разсеяха.

Трето, Западът превърна финансите в оръжие и тази тенденция ще има дългосрочен ефект. Предприетите от Запада срещу Русия стъпки за конфискуване на държавни активи и частни средства без каквито и да било правни процедури ще имат дълбоки последици. Останалият свят наблюдава внимателно. Очакват се мерки, не незабавни, а постепенни, но те ще бъдат взети, за да се избегнат сериозни щети.

Незападният свят ще намали зависимостта си от долара, където е възможно. Започва търговията с национални валути и този дълъг процес не само ще разклати господството на долара, но ще засегне цялата американска хегемония във финансовата сфера. Което от своя страна ще доведе до фрагментация на международната система и глобалната икономика.

Няма битка между демокрации и автокрации, както твърди Западът. Това е огромно опростяване. Повечето от страните от незападния свят не са автокрации – те просто живеят според собствените си принципи. Така че правилното описание на случващото се не е демокрация срещу автокрации, а Западът срещу останалия святЗападният дискурс за ценности и основан на правила ред във времето звучи все по-празно. Той е все по-малко приемлив за останалия свят по отношение на представите за това как трябва да бъде подреден световният ред. Това означава, че многополярността набира скорост и глобализацията, която беше силово налагана, сега започва да оттича в канавката на историята, защото в нея няма никакъв смисъл. Светът е един и неделим по принцип и няма нужда от западен прочит на този факт.

Според Програмата за населението на ООН населението на света ще достигне 8 милиарда през октомври тази година. Но здравето на всички тези хора е застрашено от едни задкулисни фактори и техните биологични експерименти и събитията от последните години потвърдиха това.

Близо две години след като Индия и Южна Африка предложиха да пуснат медицински продукти, важни за лечението и превенцията на COVID-19, Световната търговска организация реши да действа по различен начин, проблемът се проточва и отшумява. И това е след като загубихме милиони хора от тази болест.

Това е доказателство за това как работи геополитическият ред, каква е неговата основа и инструменти. Ясно е чии интереси обслужва и кои корпорации стоят зад него. И зад това се вижда историческата траектория на това как правителствата спират да представляват интересите на хората и започват да представляват интересите на определени групи.

Светът е един и неделим, следователно най-високата степен на неравенство представлява заплаха за всички. Провалът на СТО да вземе решение, което е важно за всички, е доказателство, че трябва да трансформираме многостранните институции, за да отразяват наистина универсални интереси, в противен случай ще се изправим пред природното бедствие, което знаем, че идва. И трябва да се уверим, че институциите служат на интересите на същите тези 8 милиарда и че всички ползи са равномерно разпределени между тях. Това не иска Западът и затова се бори в момента срещу Русия, Китай, Индия и целия останал свят.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Казал им е истината в прав текст.
    А не е кой да е, а министърът на външните работи на Индия.

  2. 100% истина, казана с прости думи. Дано повече хора да я прозрат.

  3. Каква разлика между този сайт и всички останали. Каква мощна машина за манипулация е сътворил този демократичен Запад, кйто се е доказал със стотици дейности, с милиони невинни жертви, с небивал икономически бандитизъм.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *