Проф. Стив Ханке: Икономиката на САЩ Изпада в Рецесия!

Догодина се очаква икономиката на САЩ да изпадне в рецесия, прогнозира световно известният икономист проф. Стив Ханке, известен у нас като бащата на валутния борд. Редица натрупани с годините грешки на Федералния резерв вече дават негативно отражение върху най- голямата световна икономика. Най- тежката грешка д неволна или умишлена, е че през последната година никой не е отчел, че количеството на доларите, които са в обращение не се променя.

Финансовият инструмент М2 се използва като индикатор за обема на парите в обращение. Отчитат се парите в брой, разплащателните сметки, ценните книжа, взаимните фондове и пр. В същото време САЩ преди две години напечата и пусна в обръщение на пазара огромни парични маси с цел да помогне на икономиката си да се възстанови по- бързо от КОВИД пандемията. Това обаче увеличи инфлацията неимоверно много и тя ще продължи със сигурност и през 23, и през 24 г.

За да овладее инфлацията, Федералният резерв въведе по- строги регулации върху паричните потоци. Но това засилва още повече заплахата от рецесия. Редица финансови експерти осъждат това поведение, но от Федералния резерв са убедени, че дългосрочните позитиви за американската икономика ще са много повече. Аз не мисля така. САЩ са се плъзнали п спиралата на много тежка рецесия, която ще ни удари с пълна сила в средата на следващата година, смята проф. Ханке.

Междувременно в Европа най- голямата икономика – тази на Германия, отчете най- високата инфлация от 50 години насам – 7,9%. Конкретната причина е войната в Украйна и недостига на енергоресурси от Русия заради наложеното от Берлин ембарго. Цените на тока и горивата се повишиха неимоверно, което се отрази и на хранителните стоки. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *