Арестович: Как в Украйна руския съветски модел на водене на война пречупи „стандартите на НАТО“

Автор: Алексей Арестович

Безпристрастен анализ на случващото се на южния фронт в Украйна:

Авдеевка беше щурмувана от три руски армии, подсилени с една танкова дивизия. Групировката се състоеше от три общовойскови обединения и едно танково съединение с постоянен състав, с единна система за логистика и единна система за управление. При украинците стандарта е НАТОвски – т.е. всяко бойно звено от бригада нагоре е с временни (ситуационни) органи за управление и логистика, които преди всяка една военна операция трябва тепърва да се сработват помежду си.

При Авдеевската операция на руснаците видяхме елементи на оперативна маскировка при създаване на ударната групировка, военна хитрост с предхождаща дезинформация в най-добрите традиции на Червената армия от периода на Втората световна война.

В същите традиции, наблюдаваме и как руснаците окрупняват и насищат силите и средствата си по фронта. Руснаците усилват артилерийските възможности на своите бригади, дивизии и армии – вече създават артилерийски бригади в състава на общовойсковата армия, които действат на направлението на главния удар, създавайки плътност на артилерийския огън. От друга страна, броят на използваните Управляеми авиационни бомби расте главоломно с всеки изминал месец.

По украинските позиции в Авдеевка ежедневно са използвани до 250 бомби от този тип. Същевременно безвъзвратните загуби на групировката на Въоръжените сили на Руската федерация при превземането на Авдеевка са до 10% от състава й.

При това те превзеха най-укрепения район в Донбас. Нормите на загуби в армейска настъпателна операция според стандартите на Съветската армия, са 12-20%. Авдеевка е първият успех на оперативно-тактическо ниво на руснаците след прехода, завръщането или може би адаптацията на армията им към съветската система за водене на война.

Извод:

Виждаме, че „патовата ситуация на фронта“, при която никоя от двете воюващи страни не може да превземе повече територия от противника, за която Валери Залужни писа преди месеци в статията си за „The Economist“, е преодоляна от руснаците не чрез използване на качествено нови оръжия, а чрез чисто организационно-щатни действия.

Когато Въоръжените сили на Руската федерация се приведат напълно към стандартите на Съветската армия, можем да очакваме, че ще започнат да постигат успехи и на оперативно ниво. Защото тези стандарти са идеални за Кремъл при такъв тип война – предвид руските мобилизационни, военно-технически и икономически възможности.

Смятам, че на руснаците са им необходими само още 4-5 армейски операции, като тази край Авдеевка, която продължава да се развива, за да завладеят целия ляв бряг на река Днепър.

Те увеличават военните си възможности и намаляват времето между операциите, което преди година се изразяваше в 6-месечни паузи за подготовка и концентрация на силите. Видно е, че това време ще бъде редуцирано до 3 – 4 месеца а и по-малко. 

Още в самото начало на войната стана ясен основният проблем на Русия в тази война – че тя си постави съветски цели, без към онзи момент да има съветските военни способности.

Но виждаме, че с времето руската армия постепенно повишава своите способности до съветските нива, доколкото това е възможно. Всички украински (но донякъде и руски) стремежи да градят армиите си по западен образец със западни структури, западни технологии и по западна стратегия, се оказаха голяма грешка. Оказа се, че в мащабни вътрешноконтинентални битки натовските стандарти и стратегии не работят. Сега Украйна няма  нито съветски, нито западен потенциал, а руснаците постепенно се връщат към съветския.

Какъв бе отговора на Украйна?

На Залужни не му бе позволено да формира дивизии и армии – големи формирования и обединения с постоянен състав, със собствена логистика и постоянни органи за управление, които да успеят да пробият дълговременната, ешелонирана отбрана на руснаците в Запорожие, както и да създадат и поддържат такава отбрана по цялата 1000-километрова линия на фронта. ЗАЩО?

– Защото това било против стандартите на НАТО!!! Идиоти!

Вместо да създаде национално военно образувание за специфичните условия на украинския военен терен, избирайки най-доброто от двете системи, украинския режим продължава да избива армията си чрез концепция, неподходяща за широките мащаби на конфликта.

В близко бъдеще Украйна ще “изпие” до дъно горчивата чаша с въпросните „…стандарти на НАТО“. При Часов Яр войските ѝ  нямат укрепления, нямаше време за окопаване, а и не е по стандартите на НАТО?!

От Авдеевка до агломерацията Краматорск – Славянск няма построен никакъв надежден защитен рубеж. Сега въпросът е само един: До колко седмици ще падне и тази последна крепост на украинската армия в Донбас.

Алексей Арестович

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. Да не се забравя и почти неограниченият човешки материал от страна на Русия. Точно както и всички големи руски и съветски пълководци от предишни времена, руснаците не са научени да ценят човешкия живот и численост в даден военен конфликт, за съжаление! Важно е да оцелее нацията, да се спечели каузата, пък цената на загубите е на заден план. Мисля, че този манталитет им е изграден някъде около 10 век по време на сраженията със Златната орда. Примери- Втората световна война, двете Чеченски войни и настоящата такава, наречена Специална военна операция.

  2. Желязко няма да го чета, но останах учуден, че сатанистите от нато имали стандарти……
    Аз мислих, че имат само цел – избиването и заробването на православни!

    • Вземи го прочети щото наистина си струва. Става въпрос за натовския стандарт за структуриране на армията и водене на военните действия. Избиването на православни си е отделно.

      • Благодаря за съвета, но не си падам да разучават тактиките и структурите на армия, която не е спечелила нито една битка.
        Военните им действия са си чист геноцид и поръсване с демократични бомби.
        Братята виетнамци ги биха и еб@аха с клечки за зъби.
        Аз съм на мнение от мнооого години, че всеки слугувал на терористичната организация или докоснал се до нея, трябва да бъде набит на кол. Това са мръсни сатанински изроди!

    • Моето мнение е, че еврейските демони са тъпи и дефектни по рождение. Чифутите освен да правят зло – друго не умеят (текст от Библията). Тяхната сила се крие в измамата и корупцията – подкупват политиците. Освен това чифутските сатанисти са овладели с измама, подкупи, насилие, шантаж и терор медиите и съответно пропагандата.

      На тази престъпна база хазарските демони създадоха световната си империя – криминален синдикат. Но това е колос на глинени крака, който пред очите започва да се сгромолясва.

      Добрата новина е, че главните чифути започнаха да дават фира. Скоро пукна „лорда“ на еврейските сатанисти – Джейкъб Ротшилд, и сега Ротшилдовата империя се тресе от раздори и други катаклизми. Например швейцарския клон на империята е овладян от жена, която не е еврейка, след подозрителната смърт на съпругът й Бенджамин Ротшилд (57 г.). Бенджамин Ротшилд още преживе беше оставил управлението на швейцарския клон в ръцете на нееврейската си жена.

      Другият главен еврейски сатанист на Хазарската мафия – демона Дейвид Рокфелер, пукна през 2017. Все радостни новини напоследък.

  3. Избиването на православни изобщо не е отделно.
    А е цел-за жертвоприношения.
    Вижте им тризъбеца. На флага. Тризъбецът е древен символ на Молох, Сатана, Баал- или както ви харесва.
    Имате все още нет-четете.
    Войната е срещу православието- в лицето на т.нар. славяни. Българи.
    Понеже русите и българите сме една кръв- целта сме ние.
    Вижте княгиня Олга- българка.
    Вижте акад. Лихачов- славянин означава славен човек. Българин.
    Той го казва. Не аз.
    Княз Кубрат, княз Аспарух, княз Владимир- похристиянчил русите.
    Една кръв и плът сме.
    Вечният враг-х@зарите.
    Княз Владимир е опитал да ги похристиянчи.
    Не е успял.
    След това следват Т@лмуда- да ни колят и избиват.
    Прочетете им т@лмуда- за тях сме животни, гои, които трябва да бъдат колени. Да врят в казани с л@йна. Да бъдат грабени и изтезавани.
    Това не е моя измислица. Те са го правели. И описали.
    Атила-Авитохол ги е подчинил.
    Заклели са го да отмъстят. Успяли са- чрез жена, която го е отровила.
    Правете си изводите.

  4. Вижте тризъбеца на снимката на заден план- символа на Молох(Баал, Сатана)!

  5. По мое скромно мнение, Путин направи всичко възможно да спести своите и на украинците човешки живота.Позицията и целите на Запада и на англосаксите беше повече от ясна. Тя беше и добре декларирана. Глупакът Макрон я повтаря многократно. За нашите изроди просто нямам думи.Гледате ли какви отвратителни муцуни правят Тагарев и Денков в парламента, когато върху тях се излива справедливия гняв на депутатите, дебелокожи изроди, достойни само за съд и позор.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *