ИСТИНАТА ЗА „ВТОРОТО ЦРУ“, НАРЕЧЕНО  „НАЦИОНАЛЕН ФОНД ЗА ДЕМОКРАЦИЯ“

NED (Национален фонд за демокрация) е американска неправителствена организация, основана през 1983 г. и финансирана от Конгреса на САЩ. При учредяването на тази неправителствена организация в програмната декларация е написано:

“Да насърчава свободните и демократични институции в целия свят чрез инициативи на частния сектор, включително дейности, които насърчават индивидуалните права и свободи (включително международно признати права на човека), които са от съществено значение за функционирането на демократичните институции”.

Правителството на Съединените щати субсидира NED за да може пряко или косвено да помага на асоциации, политически партии или съюзи, работещи уж „за демокрацията“ навсякъде по света.
Неправителствените организации, както подсказва името им, затова са „неправителствени“, за да могат да предприемат политически инициативи, които посолствата не биха могли да поемат, без да нарушат суверенитета на държавите, които ги приемат. 

Всъщност NED и мрежата от НПО, които финансират инициативи на гражданското общество, демокрацията и т.н. ала-бала, са прикритие на тайните служби на САЩ. 
Още през 1991 г. основателят на фонда Алън Уайнстийн казва директно в интервю за Washington Post, че много от това, което прави неговата организация е част от работата на  ЦРУ. Така NED стана известен в световен мащаб като „второто ЦРУ“.
Националният фонд за демокрация има четири основни института: Националния демократичен институт и Международния републикански институт, отговорни главно за подкрепата на местни политически групи; Американският център за международна трудова солидарност, отговорен за насърчаването на синдикатите и работническите движения; и Центъра за международни частни предприятия за кооптиране на частни компании.

Чрез тези четири института NED се превърна в мозъка зад сепаратистки бунтове, цветни революции, политически кризи, лъжи и слухове и намеси по целия свят. NED стоеше зад цветните революции, подстрекавани и организирани от САЩ, включително разпадането на Съветския съюз, Революцията на розите в Грузия, Оранжевата революция в Украйна и Арабската пролет.

Същият тинк танк предизвика “промяната” в 1989 в Източна Европа  включително в България и Румъния. 

На 27 август 1989 г. Washington Post публикува доклад, озаглавен „Как помогнахме на „Солидарност“ да победи“, посочвайки, че NED предоставя финансова подкрепа на полската „Солидарност“, за да им помогне да свалят тогавашното полско правителство. 
През октомври 2000 г. NED финансира Кадифената революция в Сърбия, която сваля правителството на Милошевич. През 1999 г. и 2000 г. фондът плаща на сръбската опозиция съответно 10 и 31 милиона щатски долара за нейното бързо разрастване. 
През 2003 г. в Грузия избухна Революцията на розите и президентът Едуард Шеварднадзе беше принуден да се оттегли. NED планира и участва в целия процес от „подбора“ на опозиционни лидери, обучението на опозицията чрез предоставянето на огромни средства. 
В края на 2004 г., по време на Оранжевата революция в Украйна, САЩ дадоха 65 милиона $ на украинската опозиция чрез NED и други организации. Когато през 2013 г. в Украйна избухнаха масови антиправителствени демонстрации, пак NED финансира десетки НПО  и  предостави  „заплата“ на всеки протестиращ. 

Фондът беше важен фактор и зад Арабската пролет. В Египет, Йемен, Йордания, Алжир, Сирия, Либия и други страни, NED предоставя финансова подкрепа на проамерикански лица и групи, като уж подкрепя феминизма, свободата на печата и човешките права. 
В края на януари 2011 г. в Египет избухнаха мащабни антиправителствени демонстрации. и президентът Хосни Мубарак подаде оставка. Според американски дипломатически депеши и други материали, получени от WikiLeaks, NED е играл важна роля в организирането и манипулирането на демонстрациите. 
В Либия NED финансира антиправителствените организации “Либийски форум за човешко и политическо развитие”, “Либийската асоциация за прозрачност” и “Libya Akhbar”. Тези групи участваха активно в гражданската война в Либия през 2011 г. 

В Йемен NED финансира и работи в тясно сътрудничество с неправителствени организации като „Жени журналисти без окови“ и изигра важна роля в антиправителствените протести през 2011 г. 
В Алжир редица организации, участващи в протестите на Арабската пролет, получиха финансиране от NED. Годишните доклади на фонда разкриха, че “Алжирската лига за защита на правата на човека” е получила финансиране от САЩ през 2003, 2005, 2006 и 2010 г. заедно с “Националният автономен съюз на служителите в публичната администрация”.

В продължение на 40 години Националният фонд за демокрация  е възлагал на местни подизпълнители законната страна на незаконните операции на ЦРУ. Без да предизвиква подозрения, тя създаде най-голямата мрежа от корупция в света, купувайки синдикати на работници и мениджъри, политически партии отляво и отдясно, така че те да защитават интересите на Съединените щати вместо тези на своите членове. 

По-късно фондът е реформиран и управлението му е поверено на специалисти от мултинационалните компании Boeing, Chevron, Coca-Cola, Levis Strauss и др. Това преобразяване беше достатъчно, за да придаде неправителствен и респектиращ вид на структура, която никога не е спирала да служи на ЦРУ. 

Най-малко 2000 институции от цял свят получават пари всяка година от NED. Средствата се разпределят главно на партии, противопоставящи се на правителството, което не се харесва на Вашингтон.

В България и днес чрез NED се финансират медии, включително и държавни, политически партии и неправителствени организации. Общият брой на пряко или косвено финансираните от “второто ЦРУ” структури у нас надвишава 40. 

Остава само да се чудим как може още и у нас и по света да има хора, които вярват в глупави клишета като свобода, демокрация, свободен пазар, чужди инвестиции и т.н. Сегашните “носители” на споменатите “ценности” всъщност са единствено проводници на чужди материални интереси и никога не са били нищо друго.

Източник Press TV

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Ами имаха пари хората,плащаха щедро,не раздаваха купони за Кореком.

    • ТЕЗИ ПАРИ СА ОТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА ОТ КОЯТО СА ИЗНЕСИ СТОТИЦИ МИЛИАРДИ ДОЛАРА.
      САМО ОТ БГ.

  2. Така е – тези пари настина са изнесени от Родината ни България, а ако сме по – точни тези пари са откраднати от нас. Плаща ли са щедро с нашите пари, но когато човек не мисли или не иска да види истината е трудно да му го разбере. Така са плаща ли, че са длъжници на целият свят и този дълг те никога няма да платят, веднъж поради невъзможност и втори път поради факта, че не желаят да си връщат дълговете.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *