Индия постла червения килим за Русия

Когато на посещение в Индия са висши чуждестранни дипломати, обикновено министър-председателят на Индия Нарендра Моди не се среща с тях. Съвсем пресен пример в тази посока: В четвъртък на посещение в Делхи бе британският външен министър Лиз Тръс и трябваше да се задоволи със среща с индийския си колега.

Моди обаче наруши протокола си заради министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, който посети индийската столица ден по-късно. Индийският премиер приеме лично своя гост, като срещата им при закрити врата продължи 1 час в късния следобед в петък

В този жест на Моди има изключителна символика: Въпреки натиска от страна на Запада, Индия възнамерява да продължи близките си отношения с Русия.

Индия е една от малкото големи икономики, които не осъдиха руската специална операция в Украйна. Вместо да се присъедини към западните санкции, правителството на Моди смята да използва ситуацията, за да сключи стратегически договори за покупка на петрол от Русия на преференциална цена. Индия категорично отхвърля критиките на Европа и Америка, пише в свой анализ германският вестник „Handelsblatt“.

В Делхи Лавров беше видимо доволен от възможността да опровергае западните внушения за международна изолация на Русия. В началото на разговора той предаде най-добри пожелания от своя президент Владимир Путин и похвали неутралната позиция на Индия по повод войната в Украйна: „Оценяваме факта, че Индия гледа на тази ситуация интелигентно, всеобхватно и с цялото си сърце, а не повърхностно и едностранчиво“, каза той.

Тази позиция на Индия среща неразбиране от Запада

Индийското правителство се смята за неутрално в конфликта и в Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, отказа да гласува резолюцията, осъждаща поведението на Русия. На Запад позицията на Индия, която иначе се възприема от англосаксонските държави като демократичен съмишленик, беше посрещната с неразбиране. Президентът на САЩ Джо Байдън определи позицията на страната като „колеблива на фона на единния международен отговор на руската агресия“. Колко пък да е единен, след като само 48 държави обявиха санкции срещу Русия?!

Индия обаче така и не се дистанцира от Русия. Индийският външен министър Субрахманям Джайшанкар не пророни и намек от критика към поведението на Русия в краткото публично обръщение преди началото на срещата си с Лавров. В резюмето той посочи само, че срещата се провежда в „трудна международна обстановка“.

Без да се спира пряко на Украйна, той добави, че Индия винаги се застъпва за преодоляване на различията и конфликтите между държавите чрез диалог и дипломация. Предната седмица в писмено становище Индия призова за прекратяване на насилието в Украйна, но изявлението отново не бе пряко насочено към Русия.

Индийското правителство държи много повече на добрите си икономико-политически отношения с Кремъл, отколкото Западът да го възприема като лоялен партньор. Има и нещо друго: Затопляйки връзките с Русия, министър-председателят Моди иска да предотврати твърде тясното обвързване на Русия с най-големия индийски конкурент в Азия – Китай. В същото време Русия все още е най-важният доставчик на оръжия за индийската армия (84 % от въоръжението на индийската армия е руско производство) – и сега правителството в Ню Делхи настоява доставката на руските системи за противоракетна отбрана С-400 да бъде завършена по план въпреки войната в Украйна.

Моди купува руски петрол на преференциална цена

На фона на западните санкции срещу Русия, Моди вижда допълнителна възможност за изгодни дългосрочни договори с Москва в областта на енергетиката: докато Западът търси начини да намали вноса от Русия, Индия увеличава покупките си. След нахлуването на руските войски в Украйна страната е закупила 13 млн. барела петрол от Русия – почти толкова, колкото през цялата предходна година. А новите договори между двете държави са за милиарди барели.

Мащабните петролни сделки очевидно са продиктувани от значителните отстъпки, които Русия в момента предоставя на индийските петролни компании. За да се гарантира сигурността на трансакциите, които понастоящем не подлежат на санкции, за в бъдеще двете страни ще работят по нов механизъм за плащане. Той ще даде възможност за директни трансакции в индийски рупии и руски рубли, без да се налага да се пренасочват през щатския долар. Така в търговията между двете държави доларът отпада.

Министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо нарече плановете „силно разочароващи“ и заяви по адрес на индийското правителство, че е време „да застане на правилната страна на историята“ и „да се откаже да финансира войната на президента Путин“.

Германското правителство също изрази раздразнение. То не искало да вижда ситуация, в която западните санкции се заобикалят и приятелска страна като Индия се опитва да „извлече икономическа полза от войната“, заяви тази седмица по време на посещението си в Делхи Йенс Пльотнер, съветник на канцлера Олаф Шолц по външната политика и сигурността.

Индия обаче обвини Запада в двойни стандарти – както към Делхи, така и към Москва. „Ако погледнете основните купувачи на нефт и газ от Русия, ще видите, че повечето от тях са от Европа“, заяви външният министър Джайшанкар по време на дискусия с британския си колега Тръс в четвъртък.

За разлика от европейците, Индия получава по-малко от 10 процента от енергийните си нужди от Русия, каза той. (Процент, който очевидно съвсем скоро ще се увеличи драстично) Джайшанкар също така отказа да приеме обвинението, че се опитва да извлече печалба от кризата в Украйна: „Когато цените на петрола се повишават, естествено е да се търсят добри сделки на пазара“, каза той.

Тези забележки очевидно са се харесали на Лавров: „Ние сме готови да доставяме на Индия всички стоки, които тя иска да купи от нас“, заяви той на пресконференция в Делхи. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. СЛАВА ВЕЛИКИ РУСКИ БРАТЯ ГОСПОД ДА ВИ ПАЗИ БДИ НАД ВАС И ВИ ДАДЕ СИЛИ ЗА ПОБЕДА ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС БРАТУШКИ ИМАТЕ ОБИЧТА НА ЦЕЛИЯ СВЯТ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *