Провален е опитът за спасяване на Главните Нацисти от “Азов” в Мариупол! + Разбор на Бойните Действия на 02.04.22 към 21 часа! (С ВИДЕО)

На 31 март екипажите на ПВО на настъпващите към Мариупол части на ДНР осуетиха отчаян опит за евакуация на ръководството на блокирания в града националистически батальон „Азов“. Свалени са 3 хеликоптера, а на мястото на катастрофата са пленени трима оцелели украински войници. В момента те се разпитват.

Опитът на Киев да евакуира високопоставените нацисти е разбираем на фона на очакваното до дни пълно поражение на останките от “Азов”. Според ръководителя на Чечения Рамзан Кадиров, Мариупол е освободен „вече на 95%“, което означава, че времето, необходимо за разчистване на останалата територия, се изчислява в дни. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин вече обяви, че републиката вече формира новата администрация на Мариупол.

Логично е руските военни и частите на ДНР да се опитат да пленят живи ръководителите на “Азов” – те ще са един от най-добрите източници на информация за чудовищните престъпления на украинския нацизъм в Донбас и цяла Южна Украйна през последните 8 години.

Поражението на групировката, установена в Мариупол, и съдбата на нейните членове, ще бъде сериозен удар върху волята за отпор на останалите украински националистически формирования, разположени най-вече в Донбас. Освен това изпълнението на задачата в Мариупол ще освободи много руски сили за постигане на други цели на специалната военна операция.

На фона на приближаващата края си история в Мариупол не може да не се отбележи намалялата и затихваща интензивност на военните действия в други райони. Според Министерството на отбраната на Руската федерация, участващите в операцията части са поели пълен контрол над населеното място Золотая нива и са преминали река Кашлагач, с което освобождаването на територията на ДНР достигна 60%.

Частите на ЛНР превзеха Житловка и сега се бият с нацистите в района на село Кременная.

Засилването на руския натиск в Мариупол съвпадна с обявената планирана ротация на войските в района на Киев. Което очевидно демонстрира прехода от общото овладяване на инициативата и „изтеглянето“ на превъзхождащи украински сили в различни посоки, към концентрация на усилия за решаване на конкретна бойна задача.

Според наличните данни обединените сили на руските въоръжени сили и републиканските армии на ДНР и ЛНР са най-малко три пъти по-малочислени от противника, като воюват най-малко в четири направления. Това са Киев, като политически и административен център на Украйна, условното направление Херсон-Николаев-Одеса, където в момента настъплението е ограничено до Николаев, продължаващите битки около Харков и боевете за неутрализирането на най-голямата групировка на украинските армия, скована и приклещена от всички страни край Донецк и Горловка.

Възможно е да започне системното разбиване и зачистване на тази 50-хилядна украинска групировка, едва след прочистването на Мариупол, където остава да се избият или пленят няколко хиляди нацисти.

Действайки с 3 пъти по-малка армия от украинската, въоръжените сили на РФ и републиканските милиции на ДНР и ЛНР логично акцентират върху собствената си маневреност и съответно мобилност, опитвайки се да влошат мобилността на противника. Наред с други неща, това се отразява на характера на военните действия, изразени от Министерството на отбраната на Русия: украинската армия методично е лишавана от механизация, гориво и координация на действията.

Според Министерството на отбраната на РФ вечерта на 30 март крилати ракети с въздушно изстрелване са унищожили големи горивни бази в Днепропетровск, Лисичанск, Чугуев и Новомосковск. Местните украински власти признаха загубата на стратегически резерви от гориво, предназначени за снабдяване на украинската 50-хилядна групировка войски в Донбас. Също така украинската страна сама обяви, че няма жертви при ракетния удар – още едно потвърждение за точността на руските ВКС при ликвидирането на складовете.

Съдейки по докладите на Министерството на отбраната на Русия, през изминалата нощ украинските ВВС са загубили и последния си „Байрактар“ в района на Безимянни – преди това беше съобщено за унищожаването на 35 дрона от 36 известни на руското разузнаване. При липса на нови доставки от Турция по заобиколен път през Европа, можем да говорим за пълно изчерпване на тази оръжейна система в украинския арсенал.

Освен “Байрактар”, 17 други дрона бяха унищожени от силите за ПВО. Работата на руските въздушно-космически сили в петък през нощта доведе до поразяване на 52 военни обекта в Украйна.

Общият „резултат“ от началото на специалната военна операция е: 124 унищожени самолета и 77 хеликоптера, 216 зенитно-ракетни системи, 341 безпилотни летателни апарати, 1815 танка и други бронирани превозни средства, 195 РСЗО, 762 полеви артилерии и минохвъргачки, както и 1689 единици специални военни машини.

Точният план на специалната военна операция на Руската федерация остава неизвестен по очевидни причини, но след разгрома на Мариупол и предстоящото унищожаване на вражеската групировка „Донецк”, се очаква руската офанзива да се съсредоточи по южното направление, за да лиши Украйна от достъп до морето.

Групата на ВСУ край Николаев е доста силна, редиците й бяха попълнени от националисти, напуснали Херсон, както и от стотина бойци, които успяха да се измъкнат от котела в Мариупол.

Ако вземем предвид само географията, след решаването на проблема с групировката на украинските сили в Донбас, трябва да се очаква засилване на военните действия в посока Одеса, приближавайки се до Николаев не само откъм делтата на Южен Буг, където е неудобно за маневриране, но и от североизточна посока.

Подразделенията на въоръжените сили на РФ, блокиращи Киев, са там в ролята на бариера, чиято мисия е да поддържа контрол и да отбива възможни контраатаки до решаване на задачите в Южна Украйна.

Мобилизация под каквато и да е форма на територията на Русия не е обявена и не се подготвя, което означава, че специалната военна операция в Украйна ще продължи с ограничения ресурс откъм жива сила, който се изразява в 90-хилядна руска армия и около 100 хил. армия, състояща се от милициите и доброволците на ДНР и ЛНР.

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/pA7GXR5T1kI

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *