Проф. Иво Христов: Европа ще бъде превърната в здраво привързано колело към колесницата на САЩ

„Ние сме в процес на разглобяване на стария световен ред, който се изразяваше в доминирането на САЩ и тяхната клиентела от 40 държави върху целия останал свят в периода след рухването на Съветския съюз 1990 г. Този вашингтонско-западен доминитет, който носи политкоректното наименование глобализация – концентрация на икономическите, политическите, финансовите и всякакви други потоци – концентрирането им в едно ядро – т.нар. северноатлантическо ядро. Този свят приключва в момента. Проблемът е, че новият още не е дошъл. Това е много драматичен процес, многопластов, много-конфликтен. Както е показала световната история, такива огромни скоростни промени задължително минават през войни.“ Това мнение изрази пред БНР социологът проф. Иво Христов.

Някои хора много бързо ознаменуваха края на стария ред и началото на новия. Това обаче е дълъг, сложен и противоречив процес, който може да бъде обърнат, отбелязва Христов.

„В момента в западното ядро от държави наблюдаваме трансформация на капитализма. За тази трансформация започнаха да ни подготвят с Covid истерията – тя беше активната фаза на тази операция. Става въпрос за ликвидирането на капитализма във формата, в която го познаваме. На негово място ще се гради едно строго ригидно общество на тотален контрол на менталността на хората през електронните мрежи. Всичките тези технологии за стопиране на огромни маси от хора, за ликвидиране на т.нар. средна класа – всичко това се случи буквално пред очите ни. Проблемът е в това, че има акселерация на историята – процеси, които се смяташе, че ще се развиват няколко десетилетия, сега се случват пред очите ни в рамките на няколко години.“

Комбинацията между Китай и Русия е единствената, която може да се противопостави ефективно на САЩ и изградения около него порочен еднополюсен модел, смята Иво Христов.

„Не бих казал, че между Москва и Пекин има съюз. Има добре разбран интерес. Те очевидно желаят статуквото да бъде променено. Но това съвсем не означава, че двете страни ще сключат нов Варшавски договор. Но че ще има много сериозна колаборация, е повече от ясно, тъй като интересите им съвпадат.“

В момента в Русия се извършва зачистка и престуктуриране на елитите. „Петата неолиберална колона“ буквално си тръгва физически от Русия, подчерта проф. Христов в предаването „Политически НЕкоректно“, като даде пример с напускането на неолибералния гуру и „сив кардинал“ на руския преход Анатолий Чубайс.

Според Христов курсът, който Русия е предприела към пълна независимост и към превръщане в самостоятелен полюс на силата, е повече от ясен. Той определи като елементарно схващането, че един човек може да определя курса на една страна и когато той си отиде, курсът ще бъде променен. „Не, този нов курс на Русия не е заради Путин. Той е само моментния негов изразител“, обясни проф. Христов.

Това не е руско-украински конфликт. Украйна е просто американското прокси на терена, коментира проф. Иво Христов.

Много отдавна се говореше за макроблоковете, които ще дойдат на мястото на глобализацията. Докато изкристализират тези нови блокове обаче, светът ще премине през множество калибрирания, включително военни конфликти и този в Украйна няма да е последният, отбеляза още той.

„В момента Европа извършва ритуално самоубийство, тъй като е крайно надробена и няма собствена геополитическа воля. Европейските елити са назначения на глобалната олигархия и в момента работят срещу икономическите интереси на своите държави. Този процес на деиндустриализация и икономическо омаломощаване на Европа е опаковано в идеологическите приказки за скъсване с тоталитарната зависимост от Русия. Резултатът е, че Европа ще бъде превърната в много здраво привързано колело към колесницата на САЩ.“

„Ще мине известно време и ще ни се разкрият„прелестите на новия западен икономически курс, който ще се изрази в енергийна, продоволствена, демографска, бежанска криза, в рухването на модела на държавата, в скъсване с идеята за всеобщото капиталистическо благоденствие“, убеден е Иво Христов.

„България няма собствена воля, тя не е фактор на нищо. България преди 30 години от сателит на Съветския съюз стана сателит на Америка. Тук отдавна е станала ерес идеята, че може да сте малки, но да имате такова нещо като национално достойнство и да си плащаме за това. Няма такова желание.“

Има драстично противоречие между геополитическото място, на което се намираме, и нагласите на елитите (независимо дали са учили в Москва или във Вашингтон) и населението, смята Христов.

България няма никакъв интерес от влизане в конфликта в Украйна. Полша има емоционален и политически интерес, както и национални сантименти да си прибере западните 5 украински провинции, Унгария също има интерес да си върне Закарпатието с гр. Ужгород, Румъния се облизва за части от Одеска област, но за България в украинския конфликт няма никакъв национален залог, коментира проф. Иво Христов.

Докато Македония приключи с всички глави на преговорния процес за присъединяване към Европейския съюз, съюзът може вече и да не съществува, каза още той. По думите му обаче „все пак ще бъде измислена формулата Скопие да бъде по-тясно интегрирано към САЩ. Тази формула ще бъде предложена на нашето общество и то ще я преглътне“, прогнозира проф. Христов.

„Който е против влизането на Македония в ЕС, е руски агент – това е шедьовър на логиката на нашите управляващи. Беше просто въпрос на време да бъде формулирано“, заяви още социологът.

Първо ще имаме много сериозен провал, и то по външнополитическа линия – по македонското направление и по украинското направление, което ще доведе до вътрешнополитическа промяна, прогнозира Иво Христов.

„Тоест, първо ще настъпим мотиката, тя ще ни удари по главата, за да разберем нещо, което го знаехме и преди да я настъпим.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. ФАШИСТКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БЪЛГАРИЯ НИ ВОДИ КЪМ АДА ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ГРАБВАЙ СОПИТЕ ЗАГИВАМЕ 300 ИЗМАМНИКА НИ ВОДЯТ В АДА ДА ГИ ИЗХВЪРЛИМ НА 6 АПРИЛ ДА ГИ ИЗХВЪРЛИМ

    • Не употребявайте думата „фашизъм“ без да знаете смисъла й. Това е италианско творение, чиято основна цел е да укроти капитализма и да го вкара под държавен контрол. Нещо което постигна Китай и затова днес е първа икономическа сила на планетата. Във фашизма няма нищо лошо, лошото е че победи в една тъпа държава като Италия.

      • Разкарай се заедно с твоя фашизъм и си го наври в задника! И повече не се опитвай да ни пробутваш фашистките си теории!

  2. Смесената комисия по исторически и образователни въпроси между Република България и Република Северна Македония !

    Капитулантската директива на Кирил Петков за ударно вкарване на Скопие в ЕС ударно се изпълнява от родните историци в комисията.

    Съвсем случайно директивата дойде няколко часа след задушевния телефонен разговор на държавния секретар на САЩ с македонския премиер.

    • Педерас се пише с „т“ – Педераст. Каже му пенделгейзер и няма да сбъркаш за това долно мекере дето го изровиха от Канада, пикльо роден 1980 г. при това израснал изцяло в Канада. „Новите“ българи с изцяло промити кухарници, верни като кучета на „Големият бял Баща отвъд Голямата вода“ нищо че в моменат Белия баща е доста дърт и дементен.

  3. България като държава със собствена политика умря на Добро поле през 1918 г. Тогава недобросъвестни и продажни полотици, купени с английски и френски пари, провокираха Войнишкия метеж и зачеркнаха постигнатото с толкова жертви национално обединени на почти всички български земи. След тази катастрофа, каогта прецакахме и съюзниците си във войната, България е като лодка без кормчия, изкл. мъдрото управление на цар Борис ІІІ.

    • Добре го докарваме на възмущение, писане на протестни петиции и други мурафети привнесени ни от джендърхалифата, но кога ще сформираме батальони, които да наказват наглите укропитеци в родината ни? Една кола хора е достатъчна да обхожда един средно голям град. В по-големите може и 2-3 коли да патрулират. Няма друг начин да разберат, че са нежелани на наша територия.
      Освен това всеки българин като види укро кола, да троши стъкла, да пука гуми, да сваля номера ……… каквото се сети и му хареса. Ако види укроорганизми – яки тояги и мешка камъни. Трябва да осигурим безопасен коридор по най-бързия начин на тази паплач към ада.
      Колкото повече чета, толкова повече разбирам, че само талибаните в Афганистан знаят как се действа с краварски подлоги. Ние ей така на пук на тях обаче ще си пишем за международното право, което се пише от краварски НПО-та и ще чакаме да се сбъднат мечтите ни. Кой разбрал, разбрал!

  4. В ГЪРЦИЯ ВЕЧЕ И ЛАЙНА ЩЕ Е ТРУДНО ДА СЕ ЧИСТЯТ ГЪРЦИТЕ ДЪРЖАХА СКОПИЕ 30 Г. С БЕЛЕЗНИЦИ ДОКАТО НЕ СТАНЕ ПО ТЯХНАТА КАК СИ ОБЯСНЯВА КИРО ПРОСТОТО ВСИЧКИ НАСЕЛЕНИ МЕСТА С ОСТРОВИТЕ ПО СЕЛА И ГРАДОВЕ И ПАЛАНКИ ИМАТ УЛИЦА “ ВАСИЛИЙ ВУЛГАРООКТОНОС ВАСИЛИЙ БЭЛГОРОУБИЕЦ И КАКВА СТАВА СЕГА ГЪРЦИТЕ Н И К О Г А НЯМА ДА СЧЕНЯТ ИСТОРИЯТА СИ И УЛИЦИТЕ СИ НА ВАСИЛИЙ МАКЕДОНОУБИЕЦ ТОЙ Е ТЯХНА ГОРДОСТ СЪС СЪДИЗМА И КОВАРСТВОТО СИ ИСТИНСКИ ГРЪК КИРО ПРОСТОТО ХВАЩАЙ ЛИНДА АДСОРКОТА ОКОКОРЕНИЯ ПЕДЕРАС ДВЕТЕ СИ КУРВЕТА И ЗАЕДНО СЪС ТРИМОРЕЦА И ГЕЩЕВ ВСИЧКИ АМЕРИКАНСКИ ШПИОНИ АГЕНТИ НА ЦРУ ЛЕТЕТЕ ЗА КАНАДА НА 6 АПРИЛ ГРАБВАМЕ СОПИТЕ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *