Игор Кирилов: Открихме документи, че САЩ са провеждали експерименти със зоонозни инфекции в Украйна

Документи, открити в украински лаборатории, свидетелстват за опасния характер на биологичните дейности на Пентагона в Украйна

„Служители на Министерството на отбраната на САЩ са провеждали опасни експерименти с украинци, тествайки върху тях различни вируси и съответно експериментални ваксини и лекарства за тяхното неутрализиране“. Това съобщи на брифинг днес генерал-лейтенант Игор Кирилов – началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили.

По думите му по време на специалната операция ръководеното от него ведомство е успяло да влезе в няколко обекта преди местните власти да успеят да ги евакуират и да унищожат уликите. Обектите включват и три тайни лаборатории – в градовете Рубежное, Северодонецк и Херсон. Хората на ген. Кирилов са успели да изземат и служебната им документация.

„В тези лаборатории безспорно са работили учени на Пентагона, а нашият анализ потвърди опасния характер на експериментите им, които съдържат оценка на възприемчивостта на украинското население към зоонозни инфекции. Върху местното население са тествани различни видове ваксини и фармацевтични препарати и са изнасяни за САЩ биологични проби с цел евентуалното им използване при разработването на нападателни биологични програми“, подчерта Кирилов.

Ръководителят на руските сили за химическа защита съобщи още, че по време на инспекцията на четири обекта в териториите на ДНР и ЛНР, които са били под контрола на Киев, в тайника на ветеринарната лаборатория в село Мангуш е открит набор от референтни щамове микроорганизми. Както се уточнява, те са били внесени от американската колекция от типове, предназначена за изследване на икономически значими болести по животните.

Освен това получените документи потвърждават, че служителите на биосферния резерват „Аскания Нова“ в Херсонска област са изследвали миграционните пътища на прелетните птици с бойни цели. Учените там са събирали щамове на вируса на птичия грип, чиято смъртност при предаване на хора предизвиква до 40 % смъртност, допълва Кирилов.

Той припомни, че през март миналата година заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд призна, че в Украйна има контролирани от САЩ биолаборатории. Генерал-лейтенантът припомни как Нюланд под клетва е признала този факт и е добавила, че преминаването на тези лаборатории под руски контрол създава риск от изтичане на „чувствителна информация“ към руската страна и това силно безпокои Белия дом. „Най-чувствителната част от тази информация всъщност са документите, които доказват, че САЩ са разработвали и тествали бойни вируси върху местни хора“, добави ген. Игор Кирилов

Кирилов отбеляза, че през януари т.г. „Фактът, че в Украйна са се изпълнявали американски научни програми“ е бил потвърден от координатора на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

„Кърби заяви още, че лабораториите, разположени в Украйна, са били „деактивирани“ и напуснати от персонала си в началото на 2022 г.“, добави той.

Ръководителят на руските сили за химическа защита подчерта, че военно-биологичната дейност на САЩ в Украйна повдига въпроси дори сред най-близките им съюзници. В същото време Москва е представила доказателства, че с финансовата, научната, техническата и кадровата подкрепа на Вашингтон в Украйна е извършвана работа с компоненти на биологични оръжия и са правени изследвания на патогени на особено опасни и икономически значими инфекции.

Източници: Риа Новости, ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. А ние пуснахме „нещастните украински бежанци“ да наводнят страната ни без никаква карантина, тестване и лабораторни изследвания. За спина по морето разбрахме, че се увеличи в пъти след идването им. Ще гледаме какви други армагани са ни донесли.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *