Защо Украйна не извежда цивилното население от зоните на боевете! Истината ще ви Изуми:

Руските войски, както и части от ДНР и ЛНР, оставят хуманитарни коридори за излизане на цивилни от обкръжените населени места в рускоезичните Южна и Източна Украйна. По заповед от киев обаче властите обаче не извършват евакуации на населението от зоните на бойни действия. Напротив, гражданите са затворени по домовете си, а военната техника на украинската армия е поставена сред жилищните райони. Защо Киев не евакуира своите граждани от районите на военни действия?

Във вторник министърът на отбраната Сергей Шойгу посочи основната цел на операцията в Украйна. „Основното за нас е да защитим Руската федерация от военната заплаха от западните страни, които се опитват използват украинската земя и украинския народ в мръсна битка срещу нашата страна“, каза Шойгу, който говори по време на конференция. В същото време Русия не се опитва да окупира украинска територия, подчерта министърът, освен това армията предприема всички мерки за опазване на живота и здравето на цивилните. „Ударите се извършват само по военни цели и изключително с високопрецизни оръжия“, увери Шойгу.

„В хода на военни сблъсъци в Източните и Южните райони на Украйна, украинската страна не се колебае да използва цивилните граждани като жив щит. В дворовете на обитавани къщи, в близост до училища и детски градини са разположени реактивни системи за залпов огън, оръдия, едрокалибрени минохвъргачки“, каза Шойгу. Въпреки това руската армия ще продължи операцията до постигане на поставените цели, обеща ръководителят на МО.

Според Игор Коротченко, главен редактор на списание “Национална отбрана”, който е в топла връзка с МО на Русия, украинските власти умишлено не евакуират цивилни от районите на предстояща битка, а командването на въоръжените сили на Украйна също умишлено поставя военни съоръжения в гъсто населена градска среда. „Въоръжените сили на Украйна използват жителите на рускоезичните про-руски настроените градовете и села на Юго.Изток като жив щит. Те просто се прикриват зад тях. В резултат на това рисковете за това население нарастват“, коментира той. “Естествено, тогава Русия ще бъде обвинена. Само че това няма да бъде направено от самите въоръжени сили, а от киберцентровете на НАТО”, заключва той.

„Някой заснема нещо на място, изпраща го на правилното място и скоро фалшивото видео е готово. Инфраструктурата е изградена. Вярвам, че поне четири или пет киберзвена на НАТО работят активно в нашия сегмент на социалните мрежи, възпроизвеждайки тези фалшификати “, обясни Коротченко.

По-рано се появи информация, че в Полша е пристигнала голяма група американски специалисти по т. нар. информационни войни. Групата беше посрещната от представители на правителството и официалната „група за контакти относно ситуацията в Украйна“. Официално полските власти не потвърждават пристигането.

Междувременно жителите на Украйна наистина снимат и публикуват в мрежата последствията от обстрела. И така, на един от тези видеоклипове жител на Харков говори за снаряд, който е ударил къща на улица „Дружба на народите“. „Ударен уличен стълб падна. Удари първия етаж, всичко гори, прозорците се посипаха разбити върху хората“, отбеляза мъжът. Друго видео, заснето от жител на Херсон, показва как снаряд удря панелна многоетажна сграда. Авторът на видеото възкликва ужасено: „Те стрелят по възрастни хора!“

Но във вторник, за първи път от началото на операцията, един от висшите украински служители призна, че руските войски изобщо не се интересуват от влизане в градовете точно за да избегнат цивилни жертви. Това беше обявено от губернатора на Николаевска област Виталий Ким, който съобщи, че руските армии са се оттеглили от Николаев на североизток, към малкия град Снегиревка.

„Вярвам, че руската армия няма да стреля по цивилни етнически руснаци и затова се страхува да влезе в градовете. Така се случи и предишните два-три дни: идват в колона, идват в града, спират и се връщат – опитват се да примамят украинската армия да ги последва извън града. Вторият път отиват в колона към града – и там се появяват контролно-пропускателни пунктове на два реда“, заяви той. Губернаторът направи резерва, че не се смята за военен стратег, но така или иначе жителите на Николаев, според него, са в безопасност, защото по-големият процент от населението на града е с руско самосъзнание.

Член-кореспондентът на Академията на военните науки на Руската федерация Александър Бартош предположи, че губернаторът не е разбрал съвсем тактиката на въоръжените сили на РФ. „Нашите войски не си поставят за цел да навлизат в градове и да ги превземат: ако в населено място няма подразделения на въоръжените сили на Украйна, особено ако е малко, тогава нашите войници просто го заобикалят и продължават напред. А ако пък в населеното място има военен гарнизон, те блокират града“, обясни експертът.

Според Бартош значителна част от украинското население е останало в домовете си, защото силно вярва в думите на Шойгу, че се стреля само по военната инфраструктура. „Това е една от причините да няма потоци от бежанци. Хората предпочитат да си останат вкъщи, в по-голямата си част продължават да вярват, че руските военни няма да стрелят по жилищни сгради и срещу свои сънародници“, каза източникът.

„Отчасти това е причината много местни кметове да не вземат решения за евакуация. На гражданите може да бъде наредено да напуснат града. Нещо като, днес обявяваме евакуацията, „ще ви дадат автобуси, опаковайте нещата си, тръгваме“. Но местните власти се държат различно. Някой очакват, че „руснаците ще дойдат и ще си тръгнат веднага щом дойдат“, други поемат отговорност и организират градския живот по нов начин. По един или друг начин здравомислещите жители трябва сами да се ориентират в ситуацията“, каза Бартош.

Владимир Скачко, украински политически емигрант, живеещ в Москва и бивш главен редактор на изданието “Киевски телеграф”, заяви, че местните власти умишлено не евакуират жителите на градовете в навечерието на военните действия. „Разбира се, случва се евакуацията на жени и деца да е възпрепятствана от липса на транспорт или просто някакво объркване. Но това са последните причини. Всъщност тази практика отразява отношението на властта в Киев към живеещите в Южна и Източна Украйна рускоезични украинци. Какво по-голямо доказателство от това, че ги считат за „омразни руснаци с украински паспорти. А тези хора са 18 млн. – половината от населението на Украйна”, смята Скачко.

Според него командирите на части на въоръжените сили на Украйна и неонацистките батальони от Западна Украйна са заимствали тази тактика от Близкия изток – от движенията „Хамас“ и „Хизбула“. „Екстремистите от тези организации поставят бронирани превозни средства, артилерийски установки, танкове и зенитни ракети в гъсто населените градове на Ливан и Палестина, в жилищни райони и дори в апартаменти на многоетажни сгради. Целта им е израелската армия да не стреля по тях “, припомня експертът.

„От Мариупол дойдоха доклади, че войниците на въоръжените сили на Украйна не само организират огневи точки в апартаменти, но и заключват жители в съседните апартаменти, за да увеличат броя на евентуалните жертви при ответен удар на руската армия“, възмущава се Скачко.

„Но трябва да кажа, че няма такива мащабни операции съвсем без загуби. А киевските пропагандисти използват случаите на удряени от снаряди жилищни сгради, за да пръскат вощно русофобия“, обяснява Скачко. “Това тежко усложнява морално-психологическия климат около специалната операция. Това може да доведе до най-ужасната последица- Москва да не успее да довърши операцията си докрай. Тогава неонацистите ще разтръбят своята победа. И какво ще правят с рускоезичното население в страната? Тръпки ме побиват само като си представя”, предупреждава той.

Ако украинските военни подредят бойните си позиции точно в жилищни сгради и открият огън оттам, тогава руските военни имат право да отговорят, подчертава Бартош. „Това остава на съвестта на тези, които се крият зад гърба на жените и децата. Нашите войници не трябва да загиват под прицелния им огън “, каза военният експерт.

„Що се отнася до видеозаписите на снаряди, удрящи къщи на украинци, трябва да разберете, че се води информационна война. Това е едно от двете основни „разклонения“ на настоящите военни действия. Другото е същинските операции на военните сили. Бих препоръчал да гледате такива видеоклипове с голям скептицизъм или напълно да ги игнорирате, тъй като е много трудно да се разбере откъде всъщност идва снарядйт, който поразява сградата. За това е необходима специализирана експертиза, а такава със сигурност не се прави“, заключва Бартош. Според него въоръжените сили на Украйна са започнали да прибягват до тактиката на стрелба по цивилното население, за да обезкуражат обикновените украинци да се доверят на Москва. „Колкото им пука за жителите на Донбас, толкова и за населението в останалите Южни и Източни райони на Украйна. И едните, и другите са рускоезични, с руско самосъзнание и съответно са им чужди“, добави той.

Във вторник вечерта силовите и информационните направления на операцията неочаквано съвпаднаха в хода на руска ракетна атака срещу телевизионната кула в Киев. Първо, руското министерство на отбраната издаде предупреждение за поредица от удари. За да спрат информационните атаки срещу Русия и промиването на мозъците на украинците с пропаганда, високопрецизни оръжия поразиха ретранслиращите възли на Киев, включително технологичните съоръжения на СБУ и 72-ри Главен център за информационни и психологически операции, съобщи Министерството на отбраната. Гражданите, живеещи в близост до такива съоръжения, бяха призовани да напуснат домовете си.

Около 18:00 московско време обещаните удари бяха извършени. Според ТАСС в резултат на обстрела на киевската телевизионна кула спряха да работят каналите „Украйна 24“ и „1+1“ и излъчването им продължи само в каналите в “Ютюб”. 

Автор: Ростислав Зубков

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Назаем от Мария от форума на АФЕРА:
    Обама- по време на визитата им в столицата на Украйна. Една от лабораториите, получила финансиране, е Научноизследователския противочумен институт на името на Мечников в Одесса.
    Част от лабораториите, разработващи вируси, бактерии и токсини са именно в Украйна. Съобщава се, че Пентагонът контролира лаборатории за биологично оръжие в около 25 страни. В Грузия, Ирак, Йордания, Афганистан, Пакистан, Азербайджан, Лаос, Тайланд, Виетнам, Камбоджа, Малайзия, Филипините, Кения, Уганда, Танзания, Камерун, Сенегал, Гвинея, Сиера Леоне, Либерия, Юж.Африка, Кот д’Ивоар. Всички те съществуват, благодарение на военна програма на стойност 2,1 милиарда, носеща наименованието „Програма за съвместно биологично взаимодействие“.
    В Украйна Пентагонът финансира 11 биолаборатории чрез Агенството (Агенцията) за намаляване на заплахата за безопастността към Министерството на отбраната на Сащ. Най-удивителното, по думите на някои експерти, е, че Украйна дори не контролира тези лаборатории на своя територия. По съглашение от 2005 год. между Мин.на отбраната на Сащ и Мин.на здравеопазването на Украйна- на украинското правителство е забранено да разкрива конфеденциална информация за програмата на Сащ. Украйна е задължена да предава на Мин.на отбраната на Сащ опасни патогени за биологически изследвания.
    Накрая да припомним вече известната информация, че администрацията на Обама финансира изследвания в лабораторията в Ухан.
    Да не забравяме и скандалния случай с биохимика Чарлз Либер, арестуван по времето на президента Тръмп- заедно с граждани на Китай, пренасящи флакони с биологични течности от Сащ към Ухан.

    • Това е началото:
      Досега превеждах от интернет…Ето някои общи данни за био-лабораториите:
      Украйна и Сащ се договарят за съвместна работа „по предотвратяване разпространението на биологично оръжие“, подписвайки договор, разчистващ пътя на Украйна за получаването на американска помощ за повишаване на безопастността на обектите, в които се съхраняват опасни микроби. За това съглашение обявяват сенаторите Ричард Лугар и Барак Обама-…

  2. А ние знаем ли какво има в американските бази на наша територия? До колкото знам, това се счита за тяхна територия и забранена за достъп. Да не се окаже, че и тук има такива лаборатории. Опитвам се да открия до колко сме се подчинили на чужди интереси, след като видяхме колко е опасно е това. За амците разликата между нас и Украйна е географското положение. Просто те са по-близо от нас. Ние сме важни, защото имаме излаз на Черно море. В момента това е особено важно.

  3. Това е тактика на тяхните идейни вдъхновители от Втора световна – немските нацисти и бандеровските им съюзници. Четете протоколите от Нюренбърг.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *