Захарова: Близкия икономически колапс притиска Америка

Вашингтон е поставил всичко на карта, тъй като американската икономика вече не може да функционира“. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова на 11 септември в интервю за „Известия“ по време на участието си в Източния икономически форум във Владивосток.

„САЩ са на прага на тотален системен и икономически колапс. За това се знае от години. Но вместо да се опитат да решават проблемите си, те поставиха всичко на карта и го направиха сами без никой не ги притиска до стената или да им поставя ултиматуми“, подчерта Захарова. Според нея през последните десетилетия на Вашингтон са били предлагани сътрудничество и взаимодействие на основата на равнопоставеност и взаимно уважение при спазване на международното право.

Захарова отбеляза, че „колкото повече САЩ губеха икономическото си и политическо влияние на световната сцена, толкова по-педантично изграждаха военната си НАТОцентрична ос на злото в Америка и Европа, в която няма място за положителен дневен ред“. Тя цитира старата дама Шапокляк (популярен образ на злодейка) от приказката за крокодила Гена, написана от руския писател Едуард Успенски, за да илюстрира същността на днешна Америка: „Който помага на хората, си губи времето. Не можеш да станеш известен, вършейки добри дела“.

Дипломатът изрази съжаление, че Съединените щати са избрали грешния път – не са поели по пътя на съзиданието, а са избрали да се пуснат по хлъзгавия склон на машинациите, интригите и деструктивните планове.

Служителят на руското външно министерство посочи също, че американската икономика вече не може да функционира без „виртуални надути балони“.

По-рано, на 9 септември, изтъкнатият американски икономист проф. Ричард Улф заяви, че политиката на САЩ спрямо Русия се е провалила и е засегнала самите американци. Подобно на другите членове на Г-7, САЩ са в упадък и с тревога наблюдават укрепването на БРИКС, посочи той.

Преди това, на 8 септември, бившият американски президент Доналд Тръмп отбеляза, че Съединените щати под ръководството на Джо Байдън се приближават до състоянието на Голямата депресия, която е била в страната през 1929-1939 г.

В края на август Николай Иванов, заместник-генерален директор на агенцията за кредитен рейтинг Expert RA, посочи, че Вашингтон е на ръба на дългова криза.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *