Лавров: Срещата на Г-20 е повратна точка, Западът ще се прости с колониалните си навици

„Срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи беше повратна точка: тя потвърди намерението на страните от глобалния Юг да укрепят своя съюз, напомни на Запада за неговите обещания и невъзможността да се запази световната му хегемония“. Така руският външен министър Сергей Лавров коментира резултатите от срещата на върха на Г-20 в Индия, предаде ТАСС.

Лавров обърна специално внимание на ролята на Индия в събитието – страната „застана на почетна стража и даде значителен принос за полагането на основите на по-нататъшната работа по демократизирането на международните икономически и финансови отношения“.

Срещата на върха на Г-20 е преломен етап в развитието на света

На срещата на Г-20 страните от глобалния Юг припомниха на Запада, „основното си желание – да се гарантира, че световната икономика балансира интересите им“, и „много ясно и настойчиво се стремяха да гарантират, че техните интереси се вземат предвид“. „Г-20“ е в процес на „вътрешна реформа“: страните от глобалния Юг „се стремят да засилят ролята си в инструментите и механизмите на глобалното управление, но това не е „в ущърб на Запада“. Важно е „Западът да си направи правилните изводи“. „Всички страни са заинтересовани да работят заедно. Само че трябва да се работи по справедлив начин“, заяви Лавров.

Макар че „крайната цел не е близо“, то това е посоката и тя бе заложена в декларацията от срещата на върха – реформиране на Международния валутен фонд, „където квотите и гласовете трябва да се разпределят справедливо, така че американците да нямат сегашния блокиращ вот“, Световната търговска организация, трансферът на технологии към страните от глобалния Юг.

За да проследи изпълнението на всички тези цели, Индия ще свика онлайн среща на върха до края на годината. Тя вероятно ще се проведе в края на ноември.

Възможно разширяване на Г-20

Присъединяването на Африканския съюз към Г-20 „отразява наличието на тенденции“: в бъдеще същото може да присъединим към организацията блоково и страните от Арабската лига, а също и Общността на латиноамериканските и карибските държави (CELAC).

„Може би на някакъв етап Евразийският икономически съюз ще се присъедини към Г-201 подобно на цитираните по-горе регионално структурирани участници“.

Краят на хегемонията на Запада

Предвид появата на нови центрове на глобално развитие „Западът няма да може да остане хегемон“ и мисля, че вече сериозно се замисля за невъзможността си повече да се „ангажира с продължаване на сегашната си линия на господство“. Западът „се прощава с колониалните си навици“.

Западът не успя да „украинизира“ декларацията на Г-20. Противно на оценките на западните медии, в нея няма дори намек от „осъждане“ на Русия) – съответният параграф е формулиран като призив за прекратяване на всички световни конфликти въз основа на принципите на Устава на ООН. В същото време „адекватното разбиране на случващото се [в Украйна] сред развиващите се членове на Г-20 е очевидно“. „Сигурен съм, че някои от нашите западни колеги също разбират всичко отлично. Друг е въпросът дали интересът и западната конюнктура им позволява да го признаят.“

На форума Западните държави бяха принудени да се „съгласят на сериозна промяна в позицията си“, като приеха подкрепяния от Русия призив за „прекратяване на нападенията и разрушаването на критична инфраструктура в областта на енергетиката и селското стопанство“, който включваше „терористичните атаки срещу „Северен поток“, нападенията срещу тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, нападенията срещу Каховската водноелектрическа централа и постоянните изстрелвания на дронове срещу Запорожската атомна електроцентрала“.

Руският външен министър заяви, че на срещата на върха не е търсил контакти с представители на САЩ и останалите западни държави. „Аз просто си вършех работата. Тези, които искаха да разговарят с нас, го направиха. А тези, които предпочитат да се смятат за стоящи над дипломатическите контакти, това си е техен избор“. „Ако имаха някакви нови идеи, щяха да намерят начин да ги съобщят по някакъв начин. Но тъй като нямат, затова и бягаха по ъглите“.

Стратегическа стабилност

Преговорите относно стратегическата стабилност в момента са невъзможни. Договорът СТАРТ „беше сключен при напълно различни условия на международната арена и при [различни] отношения между Москва и Вашингтон“.

Въпреки това до изтичането на срока на действие на договора Русия ще се придържа към неговите параметри, „на първо място към бройката на съответните оръжия“.

Отношенията на Русия с Индия

В ситуацията на санкции и зараждащия се процес на взаимна търговия в национални валути Руската федерация е „натрупала много милиарди рупии, които все още не са намерили своето приложение“. „Нашите индийски приятели увериха, че ще ни предложат перспективни области от своята икономика, в които да ги инвестираме“.

Въпросът за взаимните разплащания няма да се отрази на военно-техническото сътрудничество между двете страни, „всички споразумения, включително и тези за военно-техническо сътрудничество, остават в пълна сила“.

Отношенията с Армения

Русия се надява, че съюзническите ангажименти на Москва и Ереван „са все още в сила и ще продължат да преобладават във външната политика на Армения“. Решението на страната да проведе военни учения със САЩ, както и други „действия на арменското ръководство“, са „достойни за съжаление“. „Говорили сме за това“.

„Не виждаме нищо добро в това, че САЩ се опитват да проникнат в Закавказието“, заяви Лавров. „Където и да се появят американците, а те имат стотици бази по света, никъде това не води до нещо добро. Те само в краен случай си седят тихо“.

Москва не може да се съгласи с твърденията, че „Русия е подарила Карабах на Азербайджан“: и Ереван, и Баку са заявили, че „признават Алматинската декларация от 1991 г.“, според която Нагорно-Карабахската автономна област е част от Азербайджанската ССР. В споразуменията, постигнати с посредничеството на Москва на 10 ноември 2020 г., „изобщо не се казва нищо за статута на Карабах, а по това време и тримата лидери предполагаха, че предстоят допълнителни преговори за този статут“. „Президентът на Армения трябва честно да говори пред народа си, а не да хвърля вината върху други“.

Генералният секретар на ООН

Писмото на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш до Лавров „създава впечатлението, че за съжаление отново се опитват да използват генералния секретар“. „Целият смисъл на неговия призив е: Вие спешно подновете сделката за украинското зърно, а ние ще уредим нещо в замяна в рамките на следващия един месец.“

Информациите за уж някакви западни предложения за включването на „Российский сельскохозяйственный банк“ към системата SWIFT са неверни: това „никой не е обещавал, включително и Гутериш“. „Опитват се да ни убедят да се съгласим с напълно нереалистична схема клонът на „Россельхозбанк“ в Люксембург да изпълнява тази функция. Но този клон няма лиценз за банкови операции, той вече е изчерпал възможностите си там, ще бъде закрит и там“.

Русия оценява усилията на генералния секретар на ООН, но смята, че „всички те са обречени в ситуация, при която Западът се държи неадекватно, като само обещава, но не изпълнява“.

Подготовката на заключителната декларация на Г-20

Работата по текста на документа не беше публична: „Момчетата, които се занимаваха с това – това са и служителят Светлана Лукаш, и посланикът ни със специални права Марат Бердиев, бяха отведени и затворени.“ „Някъде на повече от 100 километра бяха затворени, все едно щяха да избират нов папа. Само дето накрая нямаше дим, а една много положителна развръзка.“

99 процента от работата беше свършена преди срещата на върха. „Когато дойдохме тук, останаха някои довършителни щрихи, аз участвах малко в тяхното хармонизиране, но косвено.“

На всички служители и представители на страните може само да се благодари „за изключително честната и обективна работа“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *