Ричард Улф: Западащите САЩ предизвикаха Войната в Украйна, за да отслабят Русия и така да подчинят БРИКС

„Американската система е в упадък и продължава да се влошава. САЩ и гравитиращите окколо нея западни държави са в тежка системна криза, която очевидно няма икономическо решение. Недоволството в САЩ расте, защото те /управляващите/ не могат да направят нищо.

Неуспехите и сривовете следват един след друг и те са много уплашени. Уплашени са както от възхода на Китай, от неговите съюзи от БРИКС и на Глобалния Юг като цяло, така и от неспособността на САЩ и страните от Г-7 да направят каквото и да било, за да спрат техния възход и своята разруха.“ Това заяви изтъкнатият американски икономист Ричард Улф в ТВ участие в YouTube.

Според Улф кулминацията в усилията на САЩ да спрат тези процеси и да запазят хегемонията си върху планетата е дошла под формата на военния конфликт в Украйна.

„Кулминацията дойде с войната. Това беше последният отчаян опит на САЩ да обърнат играта в своя полза. Приложиха срещу Русия хибридна атака, която освен военни удари включваше максимални политически, културни и икономически санкции. А единствената причина да не атакуват директно Русия, беше че тя разполага с ядрени оръжия. Всъщност няма други причини.

А защо точно Русия?

Защото тя е военният гарант и стълб на останалите големи икономики от БРИКС и успее ли да пречупи нея, с останалите ще се справи лесно, пак чрез военни средства.

САЩ подготвиха военния конфликт между Русия и Украйна, като след преврата от 2014 г. наляха огромно количество пари и оръжия в Украйна, за да го започнат. Без тяхното съдействие нямаше да има военен конфликт. Смятаха, че могат да спечелят и да отслабят военно и икономически бодигарда на БРИКС – Русия.

Но това не се получи. Измина година и половина и виждаме, че ефекта е дори обратен.

На САЩ им се наложи да ескалират конфликта много повече от първоначалния план. Дадоха им танкове и снаряди с обеднен уран, а сега и F-16. Усъвършенствани ракети. Но пак не им се получава. Русия навлезе на много, много километри в Украйна, сега стои там и чака… и никой не може да я изтласка дори със сантиметър назад. Голямата грешка на Запада беше в предварителните икономически изчисления. Западът не можа да проумее, че ако той спре да купува нефт и газ от Русия, тя ще започне да ги продава на някой друг. След края на конфликта в Украйна, когато и да приключи той, на САЩ и Европа ще им се наложи да признаят своя фалит“, категоричен е Улф.

Ричард Улф е американски икономист, известен с трудовете си върху икономическата теория на Маркс, икономическата методология и класовия анализ. Професор по икономика, преподава в Масачузетския университет в Амхърст от 1973 до 2008. Преподава икономика и в Йейл, в Държавния университет на Ню Йорк, в Университета на Юта, в Парижкия университет (Сорбоната) и в Брехт форума в Ню Йорк. В момента е гостуващ професор по програмата за следдипломна квалификация по международни отношения в „Ню Скуул Юниверсити” в Ню Йорк. Изнася и лекции в Брехт форум в Манхатън. През 2010 публикува книгата си „Капитализмът се размириса”, която излиза и като филм. През 2012 излизат три нови негови книги: „Окупирай икономиката: оспорване на капитализма” в съавторство с Дейвид Барсеймиън, „Сравнение на икономическите теории: неокласическа, кейнсианска и марксистка” в съавторство със Стивън Резник, и „Демокрация на работното място”.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *