Заселнически колониализъм – eвpеитe го заимстваха от Запада

Това, което се случва днес и през последните 100 години в Палестина (постепенното отнемане на земята на палестинците от евреите чрез техните кибуци и геноцидът срещу палестинския народ) е в съответствие с историята на Запада от последните 500 години, пише Ейс Телин за американското издание „Consortium News“.

Ако сте объркани или просто не знаете много за Палестина/Израел, запознайте се със създаването на Израел през 1948 г. и идеологията на ционизма.

От самото начало ционизмът е бил и си остава западен колониален проект. Като религиозен националистически държавен проект върху палестинска земя ционизмът следва западната традиция на заселническия колониализъм. Неспособността на американците да погледнат на собствената си история правдиво – като заселническо колониално общество, ограничава възможността им да се разберат основите на това, което се случва в Палестина през последните сто години.

Днешните американци и европейци, които са неутрални и без мнение по отношение на палестинския геноцид, всъщност следват традицията на предците си, които са били безразлични през стотиците години, в които европейците са колонизирали „Америка“, Австралия, Нова Зеландия и части от Азия и Африка, като са изтребвали местното население. Това, което се случва днес и през последните 100 години в Палестина, е в съответствие с историята на Запада през последните 500 години.

В Америка е имало идеология, която много добре обобщава колониализма на заселниците – „manifest destiny“ – идеята, че по Божията промисъл и по негова лична заръка белите европейци носят цивилизация на „диваците“. В Декларацията за независимост на САЩ любимецът на либералите президентът Томас Джеферсън нарича коренните народи на Америка „безмилостни индиански диваци“.

Това, което Израел прави днес, е всъщност в много по-малък мащаб от онова, което британците и американците са правили с коренното население на този континент в продължение на повече от 300 години. Това, което и ционизмът, и „manifest destiny“ предлагат на своите народи, е подкуп с безплатна земя и обещание за бързо забогатяване. Хората имат дълга история и опит в това да продават морала си срещу малко земя и богатство.

Тази история на превъзходството на белите е трудна за побеждаване, защото е изградена върху сътрудничеството между бедния селячески плебс и управляващата класа. Превъзходството на бялата раса е единствената постижима здрава спойка, за да се получи междукласова солидарност. Палестинците не са терористи, нито диваци, а борци за освобождение. Те водят антиколониална борба – това е, което толкова много хора в САЩ и Европа не разбират.

Тук, в Калифорния, геноцидът над коренното население е погребан и не се преподава в училищата. Но първите осем губернатори на щата подкрепят и финансират кампании за лов на индианци в периода 1849-1873 г. „Бащата-основател“ на Калифорния, първият губернатор Питър Хардеман Бърнет, казва: „Войната за изтребление ще продължи да се води между расите, докато индианската раса не изчезне„. Следващите седем губернатори, сред които и Лиланд Станфорд, съименник на прочутия университет, подкрепят политиката на изтребление, кампаниите за лов на индианци и насилието на белите убийци и насилници, за да могат белите заселници да „проявят съдбата си“.

Този 500-годишен западен колониализъм изобщо не е изчезнал, просто е сменил инструментите си за източване на света и неговите народи. Докато проявлението му в Израел е допотопно – от онова време.

Последното нещо, което трябва да направите, е да останете безразлични. Безразличието ви е мълчаливо одобрение на колониалното западно статукво. Само ако издигнем гласа си, можем да постигнем промяна. Ако ви нападнат, не се страхувайте, това означава, че сте на прав път и си вършите работата. Не се примирявайте и с мълчаливи поддръжници на вашата кауза- това означава, че пламъкът на душата ви може да бъде угасен.

Ейс Телин

Форест Нолс, КалифорнияИзточник – Consortium News

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. The Washington Times преди време:

    „Българската държава не е в състояние самостоятелно да реализира планове за по-нататъшно сближаване със Запада, тъй като губи своя неутрален статут, записан в нейната конституция. НАТО трябва да покаже, че го е грижа за България, защото последствията могат да бъдат пагубни за тази територия. Следователно тя трябва да бъде включена в състава на Турция.“

  2. САЩ пращат 15 американски компании в България на среща с правителството
    АКТУАЛНО
    31.10.2023
    Автор:
    Обективно
    САЩ пращат 15 американски компании в България на среща с правителството
    Посолството на САЩ в София ще посрещне делегация от 15 водещи американски компании в България на 1 и 2 ноември, които ще участват в редица правителствени и бизнес инициативи на високо ниво, съобщиха от дипломатическата мисия.

    Посещението, организирано от Американo-централноевропейската бизнес асоциация (ACEBA) и Министерството на търговията на САЩ, представлява най-мащабната търговска и инвестиционна делегация в България за последните години.

    Делегацията включва американски компании от секторите на здравеопазването, информационните и комуникационни технологии, киберсигурността, земеделието, отбраната и финансовите услуги. Те ще се срещнат с високопоставени представители на българското правителство, както и с лидери от частния сектор, за да обсъдят възможностите за повишаване на търговския и инвестиционен обмен между Съединените щати и България.

    Двустранната търговия между Съединените щати и България възлиза на повече от 2 милиарда долара годишно и „Посолството на САЩ е ангажирано с разрастването на нашите двустранни търговски отношения, за да допринесе за една по-здравословна, по-сигурна и просперираща среда в България“, се казва в изявлението .

    Източник: обективнобг

    Сещате ли се защо ще идват?
    Или да си опресните знанията за “изкупуването” на бг земи и ресурси.
    Което реално е превземане.
    Забравихте ли окраината- как с изкупуване на земи и ресурси беше превзета. Само че те имат раша, а ние?!
    Сме следващите.
    Продателите на земите и ресурсите ни трябва да бъдат съдени.
    А решенията им- анулирани- като предателски и нарушаващи националния суверенитет на Народна Република България!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *