Заплаши ли Путин с Ядрено Оръжие?! Мерзостите на Западната Пропаганда и каква е целта на мероприятието:

В телевизионното си обръщение на 21 септември руският президент заяви, че Вашингтон, Лондон и Брюксел насърчават Киев да пренесе военните действия на руска територия. Същевременно, каза той, високопоставени представители от водещи страни от НАТО допускат възможност за използване на ядрено оръжие против Русия. Във връзка с това руският президент ясно посочи, че „при заплаха за териториалната цялост на страната, за защита на Русия и нашия народ ние, безусловно, ще използваме всички налични на наше разположение средства. Това  не е блъф… А тези, които се опитват да ни шантажират с ядрено оръжие, трябва да знаят, че розата на ветровете може да се обърне към тяхна страна”.

Обръщението на Путин съдържа два елемента: първо, заплахата за използване на ядрено оръжие произлиза от представители на НАТО и, второ, като отговор на тази заплаха Путин предупреждава НАТО, че Русия в своя защита би отговорила с всички налични средства.

Видно е, че този руски отговор е адресиран към ръководните кръгове на НАТО и преди всичко към САЩ. Путин предупреждава, че нито за САЩ, нито за която и да е натовска страна е безопасно използването на ядрено оръжие срещу Русия. Ако обаче западните медии бяха предали отговора на руския президент честно – като предупреждение към САЩ и останалите страни от НАТО да се въздържат от използването на ядрено оръжие, то това предупреждение щеше да предизвика страх сред западното население, да задълбочи вихрещата се вече там икономическа криза и да увеличи социалното напрежение. А масови протести за мир в САЩ и страните от ЕС са последното нещо, от което в момента имат нужда властите във Вашингтон и Брюксел. Поради това почти мълниеносно техните политици и медии избраха мерзки политически ход: Нададоха истеричен вой до небесата как чудовището Русия заплашва бедната и беззащитна Украйна, че ще я удари с ядрено оръжие.

Не е необходимо да се доказва с още много аргументи несъстоятелността на това твърдение. Достатъчно е да цитираме само една извадка от действащата военна доктрина на Русия, а именно: „РФ си запазва правото да използва ядрено оръжие в отговор на използване срещу нея и/или нейните съюзници на ядрено оръжие или друго оръжие за масово поразяване, а също така в случай на агресия срещу РФ с използване на конвенционално оръжие, когато е заплашено самото съществуване на държавата”.

Нима не е ясно при какви условия Русия ще използва ядрено оръжие? Единствено и само в защита на териториалната си цялост и то само ако не може да отблъсне врага с конвенционалните си оръжия.

Нима Западът не е прочел и и не е анализирал руската военна доктрина? Прочел я е и то многократно, но целите му с подетата ядрена истерия са други.

Вероятната цел на Запада с раздухването на руска ядрена заплаха е поредният му опит да представи Русия пред света в негативна светлина, а също така и да оправдае продължаващите потоци от оръжейни доставки за въоръжените сили на Украйна (ВСУ), да оправдае и това, че подготвя на своя територия военнослужещи по стандартите на НАТО и изпраща наемници. Например, в средата на август т.г., според в. „Монд”, там е изпратена да воюва още една западна ЧВК, наречена „Моцарт” и ръководена от полковник от морската пехота на САЩ.

Необходимо ли е Русия да използва тактическо ядрено оръжие в Украйна? Според мен категорично не. Ходът на специалната военна операция (СВО) показва, че Русия в бъдеще ще живее в съседство с Украйна и нейните жители, независимо под каква форма тази страна ще продължи да съществува. Да не говорим че в южните и източните й райони населението е масово руско. Следователно, от хуманна гледна точка, използването на ядрено оръжие е крайно нежелателно и дори вредно за бъдещите субекти на Руската федерация. А и Русия е най-малко заинтересована да воюва със САЩ и НАТО с ядрено оръжие по собствените си граници.

Освен това обявената на 21 септември т.г. частична военна мобилизация, даденият ход на референдумите в ДНР, ЛНР, Херсонска и Запоражка области, промените в наказателния кодекс с военновременни мерки показват, че планът на Русия за по-нататъшно развитие на СВО изобщо не предвижда използване на каквото и да е оръжие за масово поразяване – вероятно в руския ГЩ считат, че мобилизираните 300 000 бойци, заедно с действащите сега там на терен около 200 000, са достатъчни за справяне с ВСУ, чийто личен състав е от около 700 000.

Референдумите и частичната мобилизация са твърде ефективно взаимнодопълващо се политическо и военно решение. Политическо, защото коренно променя политическата обстановка около СВО и защото превежда политико-икономическите отношения със Запада в замразено състояние за продължителен период от време. Това произтича от намерението на Русия след референдумите да присъедини посочените територии като субекти на РФ, което Западът няма да одобри и да признае, което пък значи прекъсване на всякакъв вид сътрудничество.

Днес в ДНР и ЛНР действат редовни руски войски, армейските корпуси на двете републики, чеченски батальони, казашки полк и ЧВК „Вагнер”. За страничен наблюдател не е ясно как е организирано взаимодействието между тези войскови части, как се извършва снабдяването им и до каква степен в тези разнородни войски е внедрен принципа на единоначалието. Изглежда не всичко в това отношение е в ред, защото руското министерство на отбраната поясни, че след създаване на новите субекти на РФ посочените войскови части ще се влеят в професионалната руска армия с всички произтичащи от това права и задължения. Това е значително и важно организационно решение и ще позволи планиране, организиране и провеждане на крупни военни операции по единен замисъл и план.

След приемане на новите субекти в състава на Руската федерация, във военно отношение, СВО се превръща във война за освобождаване на останалите под контрола на ВСУ територии от ДНР и Запорожка област. На практика това поставя сериозна преграда както пред досегашните косвени действията на Запада, така и пред прякото му участие в бойните действия на ВСУ посредством натовски инструктори, съветници и специалисти, контролиращи използването на някои по-иновативни западни образци въоръжение.

Снабдяването на ВСУ с оръжия с голям обсег, позволяващи обстрелване на обекти не само на територията на евентуалните нови субекти на РФ, но и в дълбочината на старите руски територии, е неприемливо за Русия, защото именно такова развитие на бойните действия може да доведе до рязко изостряне на отношенията Русия-Запад с вероятност за използване на всички налични и у двете страни оръжия, т.е. до избухване на Трета световна война.

Известно е изказването на запасния американски генерал-лейтенант Бен Ходжес пред в. „Дейли мейл”, че САЩ ще нанесат съкрушителен удар по руския Черноморски флот, ако Русия използва ядрено оръжие в Украйна. Господин генералът не може да не знае до какво ще доведе такъв удар и какви ще бъдат последиците от това за неговата страна.

Такова възможно развитие на отношенията Русия-САЩ поставя солидарния Запада пред необходимостта от преосмисляне на провежданата досега политика. Преди тя се основаваше на допускането, че Русия е слаба и нерешителна и няма да се осмели на радикални действия. Тя обаче се осмели и ги осъществява. Топката е в полето на Запада, който сега трябва да реши докъде е готов да стигне с участието си в украинския конфликт. Защото от отговора на САЩ и НАТО срещу референдумите зависи дали Русия в своя защита в един момент няма да използва всички свои военни средства. И този път реално, а не както днес без основание се раздухва измислена ядрена заплаха, представяна от западните политици и медии пред света с очеизвадни пропагандни намерения.

Автор: полк. Гергин Гергинов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *