Заловиха НАЙ-ДРЪЗКИТЕ КРАДЦИ на България! Вижте историята на Безумно смелите Касоразбивачи:

Арестуваните люлински касоразбивачи Павел Кръстев – Пачата, Иво Иванов – Пирона, Иван Илиев – Турчина и Владислав Георгиев – Ади са замесени в няколко дръзки въоръжени обира, разкриха пред Skandalno.net столични криминалисти, участвали в задържането на опасния гангстерски квартет.

Бандитите бяха заловени миналата седмица при специализирана акция на МВР и баретите от отряда за борба с тероризма, след като опитаха да оберат офис на спедиторска фирма в столичния квартал Овча купел.

Пачата, Ади, Пирона и Турчина нахлули с взлом в кооперацията, без да се стреснат от възрастния пазач, охраняващ сградата. Човекът обаче веднага подал сигнал и около 20 мин. по-късно квартетът бил зрелищно арестуван с плячката си – метална каса с 10 хил. лв. В бързината бандитите объркали касите и взели тази с по-малкия кеш. В другия сейф имало 150 хил. лв. и именно тези пари били целта на обирджиите. Очевидно те са имали предварителна информация за сумата.

Задържането на разбойниците се случило в ж.к. Младост малко след полунощ, където бандитите се канели да оберат поредния офис. Последвали обиски в домовете им са открити множество улики от предишни кражби и обири на разбойниците. „Този път са заковани и няма измъкване! Няма съдия, който да ги пожали, освен ако не е взел солиден рушвет“, обяснява следовател пред наш репортер.

Източник от специализираната прокуратура разкри пред Скандално.нет, че бандата на Павел Пачата е следена повече от месец от криминалистите, тъй като двама от членовете й – Ади и Пирона, били основни заподозрени за крупния обир в дома на шуменския бизнесмен Петър Петров – Пешо Ретрото.

В началото на декември от имението на сенчестия бизнесмен бяха задигнати 1.4 млн. лв. и скъпоценности за още толкова, а полицията засекрети дръзкия обир. Разследването установило, че кражбата е дело на доверен човек до Пешо Ретрото. Криминалистите се усъмнили в Ади и в Пирона, тъй като топ крадците поддържали дружески отношения със сина на Пешо Ретрото – Недко.

„Младежът изглежда е бил словоохотлив пред приятелите си крадци, тъй като касоразбивачите са осъществили перфектния обир в имението на баща му – само за 5 мин. са изнесли огромен метален сейф и са задигнали няколко часовника, златни накити и други скъпоценности, без да оставят следи. Павел Пачата и Иван Турчина имат алиби, че не са били в Шумен и в региона по време на обира, но другите двама- Ади и Пирона, вероятно ще бъдат обвинени в съпричастност към обира за 3 млн. лв. от имението на Пешо Ретрото“, призна столичен криминалист.

Наглите касоразбивачи са подозирани и за няколко въоръжени грабежа в София и по морето, както и за наглото нападение над инкасо автомобил на пътя между Севлиево и Ловеч през 2012 г.

Тогава неизвестни и маскирани като спец. полицаи гангстери се врязали с микробус в брониран инкасо автомобил, в който се превозвали над 2 млн. лв. След инсценираната катастрофа на мястото се появили 2 джипа, от които изскочили предрешените като ченгета разбойници. Те открили огън с автоматично оръжие във въздуха, след което с флекс и хидравлични ножици разрязали каросерията на бронирания бус и задигнали тлъстата плячка. Сред обирите, за които заловените бандити са разследвани, са кражбата на 150 хил. лв. от люлинския клон на „Булбанк“, както и за неуспешното нападение над банков офис на ДСК в центъра на София, случило се през 2011 г.

Тарторът на бандата Павел Пачата пък бил съпричастен и към най-големия банков обир, регистриран досега в България – този над банка „Биохим“ до Южния парк, организиран през далечната 2004 г. от легендарния крадец Йордан Цонков – Джиджи.

При този знаменит обир, достоен за филм от холивудската поредица „Бандата на Оушън“, изчезнаха над 20 млн. лв. Тогава крадците проникват в банката през тунел, който е свързан с мазетата на прилепения към банката блок. Тунелът бил строен за бомбоубежище и минавал точно под пода на гражданския трезор. От мазетата на блока крадците влизат в тунела на бомбоубежището и стигат до мястото на трезора. Там пробиват дупка в пода на банката, който е изграден от около 40 см. железобетон. Елиминират датчиците на охранителната система и разбиват 41 сейфа от общо 600-те, които са се намирали в трезорното помещение. Тръгват си с рекордна плячка от над 20 млн. лв.

Криминалисти твърдят, че именно Павел Пачата е дал идеята на Джиджи да обере банката, която се намирала само на метри от жилището му в кв. Гоце Делчев. Пачата знаел как може да се влезе в банката тъй като имал роднина, който живеел в блока, свързан с трезора.

„Пачата, Ади и Пирона са ученици на Джиджи. Те са истинските му наследници не защото са най-ловки в отварянето на сейфове, а защото са най-дръзки и безскрупулни и нямат страх от полицията и от силовите групировки“, коментират криминалистите.

След смъртта на легендарния Джиджи, застигнат от куршумите на наемен убиец в Люлин на 22 януари, 2009 г. бандата на неуловимия гангстер се разцепва на няколко разклонения. Пачата, Ади, Пирона и Турчина офейкват за няколко месеца в Испания, тъй като се опасяват, че могат да са следващите мишени, докато Мишо Кривия и други от люлинската организация продължават с банковите обири.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *