Задаващият се Фалит на Запада ще хвърли Света в най-мощната икономическа Криза в историята

Топ икономическият анализатор, един от най-успешните борсови посредници в историята и водещ на предаването „Парите не спят“ Василий Олейник прогнозира скорошното настъпване на най-мощната световна икономическа криза, позната на човечеството.

– Защо фалитът на САЩ и на еврозоната е неизбежен? Задава ли се всепомитащата световна криза, която мнозина вещаят от години и от която всички се страхуват? И как ще се отрази тя на Русия? За това разговаряме по радио „Комсомолская правда“ с Василий Олейник, известен борсов посредник, автор и водещ на предаването „Парите не спят“. Ето интервюто с него:

„СКОРО САЩ ЩЕ ОБЯВЯТ ДЕФОЛТ. ТОВА ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ИЗЧЕЗВАНЕТО НА 90% ОТ БАНКИТЕ В СВЕТА“

– Василий Олейник, с една дума, каква е сегашната ситуация в световната икономика?

– Тревожна, неспокойна. Обстановката все повече се нажежава. Навлизаме в такъв остър геополитически конфликт, какъвто се случва веднъж на сто години. Само че сега света е глобален и май точно такъв мащабен конфликт никога не се е случвал. Мисля, че основните сблъсъци и катаклизми ще се случат през втората половина на тази година.

– Кое предизвиква днешния глобален геополитически сблъсък: политиката или икономиката?

– Те са тясно свързани. Ако западните икономики вървяха добре, политиците им нямаше да правят глупостите, които творят в момента. Свидетели сме, че Русия и цяла Азия рядко забогатяват и ако това се случваше и със Запада, то нямаше да има конфликт… Когато всички стават по-богати, тогава няма смисъл и стимул някой да измисля нещо друго, дестабилизирайки останалите.

– Но доскоро изглеждаше, че през последните години всички са забогатели …

– Е, не съвсем. Преди да измислят ковид пандемията (в края на 2019 г.) световната икономика вече бе навлязла в тежка рецесия. В света вече се произвеждаха толкова много продукти – много повече от това, което света можеше да потребява. Продукти много, а няма достатъчно платежоспособни купувачи за тях. Пазарите и складовете бяха претъпкани. В същото време самите купувачи бяха затънали до уши в кредити. А те са растежът на всяка икономика.

Когато обществото започне да консумира по-малко, тогава фабриките започват да произвеждат по-малко. И така се тръгва – съкращаване на работни места, безработица, рецесия, спад на БВП и т.н. Така икономическият растеж през 2019 г. затъна. Затова измислиха ковид пандемията. Тя принуди централните банки на държавите да излеят 15 трилиона долара на световния пазар. Това даде тласък на световната икономика.

– И как се отразиха тези икономически мерки, завоалирани като „борба с пандемията“?

– Пак се увеличи потреблението на стоки и услуги и то на едно добро, високо ниво. Но хората бързо изядоха всички тези финансови стимули и се набутаха в нови дългове, които в момента отново чупят рекорди. Сега Съединените щати имат най-големите дългове по кредитни карти, студентски заеми и т.н. Често ме питат: защо говорите за Америка? За съжаление, абсолютно всичко зависи от състоянието на американската икономика. Това е глобалната икономика, неслучайно я сочат за хегемон. И ако тя се разболее по някаква причина, това се отразява зле за целия свят. А аз очаквам буквално до месеци от там да тръгне най-мощната криза, която светът не е виждал досега. Тоест 2008 г. ще ни се стори като цвете.

– Защо?

– Това ще бъде криза на дълга. На този същия, който всички западни държави са натрупали в огромни количества. Световната икономика вече не може да смила тези дългове – нито американската, нито европейската. В същото време Америка не може просто да се предаде, да обяви фалит и да прекара целия свят с десетките трилиони долари, които му дължи и трябва да му върне. Ако САЩ направи това 90% от всички банки на планетата и всички финансови институции ще изчезнат.

– Защото държат американски ценни книжа?

– Точно така. Затова. Когато дължиш на някого сто рубли, това си е твой проблем. Когато обаче дължиш на някого милиард, това вече е проблем на този, който ти ги е дал. И той трябва да се тревожи, а не ти. Същото е с Америка. Изобщо не й пука, че дължи пари на другите. Но това значи тя да обяви фалит, което не е никак добре за нея. Най-вероятно САЩ няма да стигнат до там да измамят целия свят точно сега. Ще го направят, но вероятно по-късно, защото в момента имат възможност да отсрочат обявяването на своя фалит.

– Как?

– С помощта на Европа. Това е монетата, която САЩ ще похарчат, за да избегнат собствения си фалит. Затова те в момента я отслабват – за да я фалират вместо себе си. Фалитът на еврозоната при всички случаи е неизбежен. Фалитът на Италия може да стане за 5 минути. Всъщност тя вече е фалирала. Държавен дълг от 3,5 трилиона долара е почти 170% от БВП (размера на икономиката – ред.). Ако това се случи, тогава ще последва верижна реакция в цялата еврозона. Веднага след Италия ще фалира и Испания, чийто дълг е $3 трилиона. И това ще е – няма еврозона. Европа рухва, еврото се спихва и доларът остава единствената резервна валута в света със засилени позиции заради рухналата европейска икономика с нейното евро.

ГЕРМАНИЯ СПАСЯВА ИТАЛИАНСКИТЕ БЕЗДЕЛНИЦИ“

Защо това още не се е случило? За предстоящия фалит на Италия например се говори от 10 години, но това така и не се случва. За тези 10 години Аржентина премина през два дефолта …

– Защото имат един единствен регулатор – Европейската централна банка. Хората, които седят там, се опитват да направят всичко, за да не се случи разцепването на еврозоната. Просто казано, германските данъкоплатци продължават да наливат средства и да спасяват италианските безделници.

Но и в Германия публичният дълг се повиши рязко. Наблюдаваме масови митинги и стачки във Франция, Париж гори вече цял месец. От какво са недоволни? А, Макрон вдига възрастта за пенсиониране с две години. И защо я вдига? Защото вече нямат пари за изплащане на пенсии. Те са свикнали да живеят комфортно. Но те живееха така извън възможностите си. Цялата парадигма на развития свят (европейци, японци, американци) е да живееш в дългове. Когато тези страни в началото на 21-ви век загубеха водещите си икономически позиции за сметка на икономиките на Далечния Изток, те започнаха да разчитат на стари лаври – на това, че валутите им бяха придобили статут на резервни валути. И започнаха да спекулират. имат си печатни преси и просто си печатаха пари, с които си купуваха от останалия свят каквото си поискат. Разбира се, можете да правите това известно време, но то не може да продължи вечно.

– Но и сега САЩ и страните от ЕС теоретично могат да отпечатат повече долари или евро. И така да преразпределят дълга си върху целия останал свят…

– През 2020 г. бюджетният дефицит на САЩ беше 3,5 трилиона долара. И те трябваше да си набавят тази липсваща сума от някъде. Разбира се, тогава те си ги напечатаха. Но тогава можеше да се печата, имаше ниска инфлация. А сега не могат да печатат, защото инфлацията е висока (колкото повече пари наливаш в икономиката, толкова повече се вдигат цените – бел. ред.). Така сега на САЩ им се налага да покриват дефицита си като взимат нови заеми. Но им става все по-трудно да получат такива заеми от останалите държави.

Нека обясним какво представлява американския дълг, как САЩ взимат заеми от останалия свят: Министерството на финансите на САЩ, когато е необходимо да покрие бюджетния си дефицит, излиза на пазара, продава облигации и така взема пари назаем от някого. До 2022 г. всичко с тази схема беше наред. Държавният дълг на САЩ беше търсен, защото се смяташе за най-сигурната инвестиция. Но сега светът се променя, и то много. Преди това Китай активно купуваше държавни облигации на САЩ и се беше превърнал в най-големия техен кредитор, но сега се отървава от същите тези облигации – освобождава се от тези ненужни хартийки с бързи темпове всеки месец.

КОАЛИЦИЯ ОТ НЕНАВИЖДАЩИТЕ ХЕГЕМОНА“

– Защо го прави?

– Прецедентът с ограбването от Запада на активите на Русия се оказа урок за мнозина. Не само Китай, но и други страни се отървават в момента от американските ценни книжа: Саудитска Арабия, целият арабски свят… В момента от цяла Азия само японците и корейците все още са приятели на САЩ. В същото време в момента на Америка й се налага да търси много повече заеми от преди. Ерата на нулевите лихвени проценти в Съединените щати приключи, дългът им е огромен, един процент на година вече им излиза почти трилион долара, така че на тях им се налага да търсят и теглят все нови и нови заеми.

И имат само един изход от тази катастрофична ситуация, но и той води до катастрофа, макар и малко по-късно: Когато им стане много трудно или направо невъзможно да получат нови заеми, те ще пуснат печатницата си за долари. А това ще доведе до мощно форсиране и ускоряване на инфлацията. И тъй като доларът вече се изхвърля от много страните в сделките помежду им, ако все повече и повече страни преминат към взаимни разплащания в други валути в търговията си с петрол и метали, в един момент Америка няма да може да получава заеми отникъде.

Условно казано, ако целият БРИКС, който наброява половината планета като население, за една година премине към търговия, която целенасочено заобикаля долара, тогава САЩ ще се принудят да отпечатат необезпечени с нищо нови трилиони долари, за да запълнят бюджетния си дефицит. Това обаче ще доведе до невиждана инфлация. Процесът ще тръгне като по ноти. Колкото повече печатат, толкова по-висока ще става инфлацията. Колкото по-голяма е инфлацията им, с толкова повече ще трябва да повишават основния си лихвен процента. А повишаването на лихвите направо ще доубие икономиката им. Това е омагьосан кръг. Америка и начинът, по който тя диктуваше на целия свят някакви измислени от нея и непрекъснато променяни от нея правила, не се харесваше на мнозина, но най-сетне дойде моментът да се събере коалиция от мразещите тази хегемония. Всъщност всички мразят САЩ, но Русия, Китай са най-мощните от коалицията, които могат да си позволят към момента да го демонстрират открито. И сега виждаме процесът по детронирането на Хегемона в действие.

– А как САЩ стигнаха дотук? Вероятно са разбирали, че в един момент ще трябва да връщат дълговете си…

– След нас ако ще и потоп. Цялата финансова система на Запада е така устроена, че преминава от криза в криза. Как се наду балонът от 2000 г. на финансовите пазари, как се наду през 2008 г. Всички банкери и политици на Запад знаеха и разбираха какво ще се случи, но печелеха пари от това и не можеха да се спрат. И когато настъпи кризата и накрая прахът се слегне, какво става? Бедните стават по-бедни, а богатите – по-богати. Балоните на пазарите се надуват от човека и се спихват пак от него. Спихване и надуване – това е преразпределението на капитала. А той в западния свят винаги се преразпределя в една и съща посока – от бедните към богатите.

– Как може инфлацията в Америка да се отрази на останалия свят?

– Чрез износа на стоки. В рамките на глобалната икономика американската влияе върху европейската, европейската влияе върху китайската, а китайците оказват влияние върху американската. Всъщност всички се варим в общ казан. Как да не ни засегне това?!

Дори в момента Китай разходите за производството на определени продукти са се повишили поради факта, че разходите за логистика и продажните цени в Съединените щати са се повишили. И това ще се отрази на крайната цена на китайските компоненти, които ние в Русия, въпреки че вече нямаме почти никаква връзка със САЩ и Запада, купуваме. Тоест, фалита на Америка ще се отрази негативно дори на Русия, която е може би вече най-автономната държава в света. Всичко в света е взаимосвързано. Ето защо много страни вече се стремят да се отдалечат от долара, преминавайки към взаимни разплащания в техните си валути. Но този процес не може да бъде бърз.

– Но ако избирате между дефолт в САЩ или висока инфлация там, кое е по-добре?

– Дефолтът на САЩ е неизбежен. Включването на печатната преса само ще го забави. Мисля, че ако Щатите не могат да взимат заеми повече от света, те ще започнат да печатат. Тогава ще рухне всичко, доларът ще се превърне в хартийка, в хартийка от бонбон.

И при тази нова ситуация бенефициентите (печелившите – б. ред.) ще бъдат развиващите се страни, особено тези, които имат суровини, полезни изкопаеми. Когато доларът падне два-три пъти, цената на петрола ще скочи до 150-200 долара. Защото до момента всички ценни природни ресурси се търгуват в долари. И тогава балонът ще се спука, концепцията за стойността на парите ще изчезне. И ще има нов финансов ред. Какъв ще е той – това ще решат всички страни заедно. Предполагам, че всички съществуващи в момента международни организации ще изчезнат и на тяхно място ще се появят нови.

КАКВО ЩЕ СТАНЕ С КУРСА НА РУБЛАТА?

– Докато се готвим за световната криза, рублата отслабва. От началото на годината тя е паднала с 15 процента …

– Това всъщност е добре за Русия. В началото на миналата година курсът беше 72 рубли за долар, в началото на тази също беше 72. Така че сегашните 80 рубли за долар е напълно логична цена. Сегашният курс устройва правителството, бюджета и вноса. Курс по- нагоре е невъзможен – ще убием вноса, а надолу – още повече не ни трябва.

– Тоест, намерили сме известен баланс?

– Да, 75-80 рубли за долар е просто равновесният курс. Но това не значи, че не можем да стигнем до 95 рубли на теория и след това спокойно да се върнем към диапазона от 60-70.

– Възможно ли е наистина да има толкова голяма амплитуда?

– Със сигурност. Представете си колко пари са изтеглили сега руснаците в чужбина! Сто милиарда долара пари на руснаци в момента са в чужди банки. Можете ли да си представите колко милиарда имат петролните компании в чужди банки? Гигантски суми. Просто докато има рискове, всички те ще са там. Ако обаче там възникнат рискове, всички ще се върнат тук.

Ако изведнъж държавата ни изпита нужда от свежи пари или рублата бъде подложена на натиск, правителството ще каже на петролните компании: имаме нужда от повече валута и допълнителни бюджетни приходи. Върнете се тук и конвертирайте. Тогава ще видим движение в обратна посока.

– И там, между другото, не е толкова добре. В САЩ няколко банки фалираха. И в Европа нещата са зле. Дори и в Швейцария…

– Точно. Сега на Запад проблемът е временно решен, но как?! Всичко отново беше залято с пари. Но съвсем скоро в Европа ще има истинска финансова криза. Тогава ще е интересно да видим колко капитали ще се „репатрират“ обратно в Русия от физически лица и компании, които все още държат пари там. Защото ще е цунами. Ще ви е страх да държите пари във всяка банка извън Русия, в каквато и да е валута.

Имате доверие в еврото? Но еврото ще изчезне. Доларът също, макар и по-късно. И къде е гаранцията, че банката, в която ги държите, ще остане и утре? Или сте забравили 2011 г. и фалита на Гърция? Добре, Гърция е само 2% от еврозоната. Тя дължеше само 600 милиарда евро и половината от дълга й Европейската централна банка го отписа. Но целият свят кихаше от това цял месец.

– Кипър тогава прибра част от парите на клиентите си, доколкото си спомням.

– Да, имаше орязване на депозитите в Кипър, банките се спасяваха за сметка на вложителите си. Направо ги попитаха: Искате ли да изтеглите депозита си? Имахте хиляда долара, готови сме да ви върнем 700. Останалото ще го приберем ние – за спасяване на банката. Не искате? Ако откажете и си поискате всички пари, тогава ще ни обявят в несъстоятелност и вие няма да получите абсолютно нищо от нас.

Би било даже добре, ако и сега се случи така. Но няма. Сега ще имаме просто ефект на доминото. Защото паниката в ерата на цифровизацията е много бърза. Сега Америка го показа. Скоростта на изтръскването на парите от местните регионални банки беше толкова бърза, че всички полудяха. Такова нещо имахме и ние в Русия в края на февруари миналата година.

– Но руската централна банка тогава реагира бързо.

– Така ни е по-лесно. Централната ни банка вдигна основната лихва до 20-25% за поне три месеца и хората започнаха да връщат парите си в банките след като преди това панически ги бяха изтеглили. Това успокои банковата ни система. Американските или европейските регулатори обаче не могат да повишават лихвите до 20%. Техният огромен дългов пазар веднага ще се срине. И това веднага означава дефолт.

Редакционно уточнение: точно това ни се случи в края на февруари 2022 г. Когато спецоперацията започна на 24 февруари 2022 г., руснаците се втурнаха масово да теглят парите си от банките. А за банковата система това е като смърт, парите са в основата на нейното съществуване. И още на 28 февруари Централната банка повиши основната лихва от 9,5 на 20 процента. Лихвите по депозитите и заемите, които обикновените финансови институции дават на своите клиенти, пряко зависят от основния лихвен процент. Руските банки веднага вдигнаха лихвите по депозитите до 20-22 процента и хората си върнаха обратно парите. И банковата криза беше избегната, а и руснаците направиха добри пари от лихви.

ВМЕСТО ИЗВОДИ

За всичко трябва да се плати

– Хм, оказва се, че нашата икономика всъщност не е толкова зле, колкото често си мислим…

– За разлика от развития западен свят, ние в Русия винаги см живеели според възможностите си. През последните 30 години живеехме от зле през средно добре до добре в момента… но в нито един от периодите не сме живели в дългове. През цялото време нашите доморасли либерали ни казваха: вижте как живеят пенсионерите в Европа. Да, те получаваха хиляда евро пенсия. Но не могат да си го позволят. Максимумът е 200 – 250 евро. Държавите им обаче трупаха маса дългове, за да си получат тези пенсионери хилядата евро. И тези пари не се връщат. Следващото поколение обаче ще плати цената за това как живяха доскоро западните пенсионери.

Проста аналогия. Моля, вземете банков заем и летете до Малдивите за едномесечна почивка. Вземете втори банков заем – летете до Тайланд. Купете си кола на кредит. Живейте като олигарх. Но каквото и да правите, така или иначе ще дойде моментът за разплата.

Евгений БЕЛЯКОВ

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. От сега се подготвям да роня сълзи сополи за фалиралият сатаниски запад. Мнооого ще ми е тъжно да гледам как сатанисти и джендъри се изяждат от брадата сирийски майки. Мъка …. невиждана ще е.

    • Айдеееее ….. банката Bancorp Pacwest потъна -50% и едва ли ще доживее края на седмицата.

      • Фалита на краварските банки не водят до фалит на запада, а поставяне на тотален контрол на щатите и европа от 5-6-7 банки, който ще станат собственици на ФЕД.
        Така няколко човека ще имат властта над целият така наречен цивилизационен запад, за съжаление където попада и България.

  2. Към он. УСА прилагат много убедителни методи, щото всички страни да пращат излишните си зелени хартийки към Нашингтон. Доброволно ли, авторе? Ха, ха, ха! А ако дойде нов Хег какво ще прави? Нима не същото? И тогава ще има чаленджъри, дето да искат да вземат ролята. Извод? Борба до безкрай, или Дарвин все пак имаше право!
    Но иначе логична статия от гледната точка.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *