Загубиха ли САЩ войната в Афганистан?

Повече от седмица темата за събитията в Афганистан не слиза от страниците на световните медии. Твърденията на сериозните анализатори са разнопосочни, но все пак преобладава мнението, че САЩ загубиха тази война, в резултат на което талибаните бързо поеха управлението на страната. Но не напълно, защото в долината Панджшир вече се събира мащабна въоржена сила срещу тях. Така че към момента изобщо не е ясно ще се създаде ли преходно правителство или ще избухне гражданска война в страната.

Последното е твърде вероятно, защото вицепрезидентът Амрула Салех, който декларира, че според Конституцията и към момента е временен държавен глава, събира въоръжени привърженици на сваленото про-американско правителство под командването на маршал Абдул-Рашид Достум и вече дори има отделни сражения с талибаните.

Ситуацията се усложнява и от присъствието в страната на голяма групировка на „Ислямска държава“, т.е. в Афганистан продължават да действат три сили –  на сваленото марионетно проамериканско правителство, на талибаните и на ислямистите. Ако САЩ са целели с оттеглянето си да създадат хаос в Афганистан, вероятно ще успеят и тя ще стане сериозно огнище на напрежение в региона.

Една от целите на американската стратегическа операция „Трайна свобода”, започнала през 2001 г., бе САЩ да се настанят в Средна Азия с цел от афганистанска територия да контролират и да оказват натиск върху съседните държави Русия, Китай и Иран. Територията на Афганистан е твърде удобна за това. Двадесет години след началото на тази операция САЩ не се изтеглиха от Афганистан поради военна загуба, защото на практика те не водеха война с талибаните, а войниците им там почти не излизаха от изградените военни бази. Показателно е, че за 20 години US-контингента е извършил само няколко бойни операции, задействайки при тях предимно авиацията.

През тези 20 години на американска окупация на Афганистан обаче геополитическата обстановка в света значително се промени. Китай все повече увеличава икономическата си и военна мощ, показателни в това отношение са изграждащите се днес 119 нови шахтни пускови установки за междуконтенентални балистични ракети, а Русия вече десетилетие не престава да учудва с бързото развитие на въоръжените си сили, насищайки ги с нови оръжия, включително хиперзвукови. Иран продължава да развива ядрените си възможности за обогатяване на уран и постигна впечатляващи успехи в ракетостроенето.

Можеха ли САЩ да противодействат на тези три страни, които първоначалната цел на янките беше да контролират, с ограничения си контингент в Афганистан? От военна гледна точка, отговорът е очевиден, а от политическа, САЩ са изправени пред увеличаващата се заплаха от Китай, на този етап преди всичко политико-икономическа. За парирането й е необходим нов подход и нова стратегия, изискващи съсредоточаване на усилията в главното направление – китайското.

По всяка вероятност изтеглянето от Афганистан е част от тази стратегия, макар и все още не съвсем ясно декларирана, и навярно е първа значителна стъпка във връзка със задаващото се геополитическо пренареждане.

Но САЩ едва ли са се отказали от натиск върху гореспоменатите три страни. Напротив, те само сменят средството – регионът и без тяхното присъствие трябва да остане потенциална заплаха за Русия, Китай и Иран.

Китай е уязвим с проблема в мюсюлманския си автономен район Синдзян-Уйгурския, в който действа народноосвободително движение „Източен Туркестан”. Точно този регион има 87-километрова граница с мюсюлмански Афганистан. За предизвикване на по-активни партизански действия в този сепаратистки район не е необходимо да се положат много усилия и САЩ със сигурност ще работят за това от територията на Афганистан чрез свои агенти, проксита и ислямистки наемници. А Русия няма стабилни отношения с някои от бившите съветски средноазиатски републики, които граничат с Афганистан.

Американците направиха опит още повече да ги усложнят, като създадат бази за настаняване на свои войскови части в бившите съветски републики в Средна Азия. За това е ставало дума на срещата Байдън-Путин на 16 юни т. г. в Швейцария, но Русия е била категорично против. И с право, защото през 2001 г. тя протегна ръка за помощ на САЩ при навлизането им в Афганистан – подкрепи операцията на САЩ, позволи транзитно снабдяване на американските войски през своя територия, предоставяше разузнавателна информация и оказваше политическа подкрепа. Само две години по-късно американците не се съобразиха с руските интереси в Ирак. Да не говорим за многобройните санкции, наложени на Русия през последното десетилетие.

Авторът: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

Въпреки отказа на Русия, през юли т.г. САЩ поискаха от Таджикистан, Казахстан и Узбекистан да поемат около 10 хил. афганистанци, сътрудничили с американския контингент. Освен това с Узбекистан и Таджикистан е обсъждана възможността за изграждане на бази, от които с БЛА да се нанасят удари по терористи. Странно искане – те не се бориха активно с терористите докато двадесет години бяха в Афганистан, а сега, след изтеглянето си от там, решават, че трябва да се борят със създадените от тях самите терористи, при това да се настанят в страна, член на Организацията на договора за колективна безопасност, доминирана от Русия. Още повече, че в Таджикистан е разположена не само 201-ва руска военна база, но там е и оптико-електронния комплекс „Окно” за контрол на космическото пространство на разстояние до 40 хил. км и има важно заначение за противокосмическата отбрана на Русия. Целта на американското искане е съвършено ясна, както и това, че БЛА ще се използват за контрол и разузнаване на региона.

През последните седмици Русия предприе действия за  предотвратяване на това искане. Нещо повече, тя даже успя да увеличи влиянието си в Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан, провеждайки мащабни съвместни военни учения с тях за защита на границите им от евенуално талибанско посегателство.

За предотвратяване на американския замисъл за създаване на хаос в Афганистан, Китай и Русия действат съвместно, настоявайки за съставяне на преходно правителство и контактувайки с всички политически сили в страната. Посещението през този месец на талибаните в Москва и срещатата на техни лидери с китайския външен министър, са доказателство за активна дейност в това отношение.

Успехът на тези усилия би означавал не само крах на американския замисъл, но и изолиране на САЩ от Средна Азия, което, ако се осъществи, ще бъде истинското им поражение в този регион. Skandalno.net

Автор: о.з. п-к, доцент, д-р Гергин Гергинов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ ВЕЛИКА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ КИТАЙ И ИРАН ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС ИСКАМЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ВИ ПОСРЕЩНЕМ КАКТО НА 9 СЕПТЕМВРИ 1944

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *