САЩ не са загубили войната за Афганистан! Планът им е следния:

В Афганистан американците не воюваха с талибаните, затова няма как да приемем, че загубиха войната с тях. С изтеглянето си САЩ просто смениха тактиката. Истинската им война в Централна Азия тепърва започва.

Авторът Александър Халдей е руски външнополитически анализатор

Твърде еуфорично и невярно е да се твърди, че САЩ са претърпели поражение в Афганистан, въпреки че го твърдят много анализатори. Това са хора, които вярват, че в Афганистан САЩ действително са преследвали целите, които декларираха. Но американските стратези не са толкова глупави, че да не разбират афганската перспектива. САЩ никога не са вярвали във възможността за демократизация на дивия Афганистан, след като през 19-ти век оттам се оттегли с поражение Британската империя, а през 20-ти век – СССР – след 10-годишно присъствие там.

Днешното оттегляне на янките след 20-годишната им окупация на Афганистан щеше да е поражение, ако американската армия беше разбита, а политическият режим в САЩ беше сменен. Нищо подобно обаче не се случи. Следователно се случи не е поражение, а смяна на политическите средства за въздействие.

САЩ никога не са вярвали че е възможно и не са се стремили да реформират Афганистан. Ако беше така, те щяха да направят всичко възможно, за да създадат там нормална икономика – така, както направиха в Япония, Южна Корея и в Западна Европа след ВСВ. Вместо това САЩ съсредоточиха усилия единствено в това да превърнат Афганистан в световен център за производство на хероин (над 90 % от световното производство). И въобще не си направиха труда да създадат там икономическа база, която щеше да е жизнено необходима ако искаха да правят демократични реформи.

Днешното оттегляне на САЩ означава единствено, че са изпълнили своите задачи в Афганистан и оставането им вече е безсмислено. А що за задачи изпълниха? Ето ги: В Афганистан САЩ създадоха базови условия за дестабилизация на геополитическите си врагове Русия и Китай. САЩ никога не са желали да унищожат талибаните, нито пък ИДИЛ, иначе със сигурност щяха да го направят. Вашингтон се ограничи единствено до това да застави талибаните да слушат или поне да не му пречат.

САЩ (както и всички останали) си даваше сметка, че вакуумът във властта в Кабул след тяхното оттегляне веднага ще бъде запълнен. Те знаеха прекрасно, че марионетният им режим в Афганистан не се ползва от подкрепата на широките народни маси и няма как да просъществува без подкрепата на американските войници. Това, че разни US – държавни анализатори погнозираха как проамериканският режим в Кабул ще оцелее и след американското оттегляне, съвсем не значи, че са вярвали в това. Фактът, че за 20 години окупация на страната янките така и не създадоха социална база за своите местни политически марионетки, говори, че те не са смятали да разчитат на тях след оттеглянето си.

Британските колонизатори навремето градиха социална и културна база в колониите си. Затова и в Индия, в ХонгКонг, в Близкия Изток, влиянието на Лондон все още се усеща. Въпреки, че на много места британците са изтъргували това свое влияние на Вашингтон срещу пари и територии. Нима ако искаха САЩ не можеха да приложат тази британска имперска технология за влияние в Афганистан? Можеха, но дори не се опитаха. Ограничиха се до купуването и назначаването на няколко местни свои марионетки на най-висшите постове в афганската администрация.

Тоест САЩ използваха престоя си в Афганистан за създаване на нужните им условия. Присъствието им там им позволяваше да контролират наркотрафика, създадоха добри контакти с ислямистките групировки и държаха под свои контрол ключова територия- клин между няколко свръхдържави – Русия, Китай и Индия, а също и между регионалните сили Иран и Пакистан. Афганистан беше омериканският лост за въздействие върху процесите в цяла Азия.

Когато обаче Русия и Китай преди 10-тина години вдигнаха оборотите и започнаха да създават свои контакти с талибаните, а в Близкия Изток Русия влезе в Сирия и заедно с Китай и Иран направиха ключ и изтласкаха САЩ от целия регион, оставането на САЩ в Афганистан стана безсмислено. Сега за целите на САЩ ще работи афганският вакуум, запълнен от талибаните, с които американците очевидно са се договорили. Всички разбират, че когато талибаните влязат във властта и се укрепят в нея, САЩ ще задействат множество лостове за подбуждането им към нужните действия. А какви би следвало да са действията – дестабилизиране на съседните държави, конкуренти на САЩ.

Може да се каже, че САЩ си тръгнаха от сърцето на Азия – Афганистан, за да останат. Те преминаха към познатата от предишни техни войни стратегия на непреки действия. И ние, руснаците, още много пъти ще имаме стълкновения с американците в Афганистан. Там останаха техните агентурни мрежи, свръзките им с талибаните, множество посредници…

Това не е поражение, а смяна на тактиката. Американците не са толкова глупави, не са дали и стотинка за икономиката или инфраструктурата на Афганистан. Вярно е че похарчиха над трилион долара, но само за военни и пропагандни цели. А парите за тях не означават нищо, те ги печатат. Затова не си струва да се хващаме за думите на Байдън, че САЩ се оттеглят от Афганистан заради огромните разходи. Приказките му са за вътрешна, предизборна употреба.

Американците не воюваха с талибаните, че да загубят от тях. Те просто смениха тактиката си. Тяхната цел е друга, и неслучайно военните специалисти на Китай и Русия в последно време така плътно сноват из Средна Азия и я укрепват. Там, по границите с Афганистан са бившите съветски републики Узбекистан и Таджикистан, където Русия има военна база. Там е и голямата китайска област, населена с мюсюлмани Уйгурия. Русия и Китай разбират – истинската война тепърва започва. Поръчителят е същия. А кой ще е провокаторът, вече не е важно. Skandalno.net

Автор: Александър Халдей, iarex.ru

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Президентът на Афганистан Ашраф Гани може скоро да направи обръщение към нацията във връзка с влошаването на вътрешнополитическата ситуация и успешната офанзива на талибаните, а също така и да напусне пределите на страната. Това съобщи в петък телевизионният канал Al Mayadeen, излъчващ от Бейрут, предава TACC. Както уточни кореспондентът на телевизията, „очаква се вечерта Гани да направи обръщението и може да напусне територията на страната във всеки един момент“. Няма официално потвърждение или опровержение на тази информация. След като САЩ обявиха края на въоръжената операция в Афганистан и началото на изтеглянето на войските си, талибаните започнаха офанзива срещу правителствените сили на Кабул. Според различни източници бунтовниците контролират до 85% от територията на Афганистан, включително районите по границата с Иран, Китай, Пакистан, Таджикистан и Туркменистан. На 11 август талибаните превзеха административния център на провинция Бадахшан – град Файзабад в северната част на Афганистан. Според агенция Pazhwok талибаните контролират центровете на седем от деветте северни провинции на страната. Правителствените сили остават в Мазари Шариф и Меймен-центровете съответно на провинциите Балх и Фаряб. Превод и редакция: Тереза Герова Борис Джонсън: Лондон е готов да работи с всеки, който иска да се противопостави на тероризма в Афганистан

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *